Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

drage kolege,

ovom prilikom bih vas sve [pozdravio i pozelo srecnu, zdravu i uspesnu, na svakom koraku bericetnu Novu Godinu.

veliki pozdrav iz Pozege

ziveli

sve najbolje u novoj godini, puno jaganjaca i puno mleka, blagostanje i zdravlje u kuci i na imanju. od srca vam zele Cvetkovici.

da li neko zna, molim vas gde mogu da se nadju sudndjeri sa aplikatorom, ja nasla sundjere al nemaju aplikatore, meni to dodje ko da serviras supu bez kasike.

hvala.

Da li neko zna gde se mogu kupiti ovakve zaštite za termo sijalice ( kvočke ) , ako ima kontakt telefon jer bih poručio brzom poštom, pošto ih u mojoj okolini niko ne prodaje.
Hvala
a19g.jpg

pozz
da vas pitam da li vi dajete kozama nesto od zrnaste hrane kada je pred jarenje nekih 20 dana. nisam sigran da li smem da dajem da ne nalije mleko mnogo rano. i dal da joj dajem kostano brasno?

jutros mi se ojagnjila matora ovca kojoj su prosli blizanci lipsali , jedno sa mesec do mesec ipo dana a drugo posle 4 meseca pa me interesuje da li postoje neki vitamini , ili bilo sta sto mogu da im dam da ne bi lipsali posto pretpostvaljam da moze da se isto dogodi i ovim jagnjadma. Selen ce da dobiju 4. dan u svakom slucaju.

E ljudi obliznila mi se ovca al nece da prihvati nijedno jagnje.. 2 dana smo pokusavali i drzali je.. ma jok.. tako da smo danas poceli na flasicu.. kakva je situacija.. treba li kuvati mleko il ne.. i je l ima nesto da se daje tim malim jaganjcima da osnaze i to

ne kuvati mleko nikako, najbolje davati mleko majke, pomusti pa im dati i paziti da temperatura mleka koje im se daje bude kao kada je pomuzeno. kolostrum je uglavnom dovoljan da se osnaze, mislim da nije potrebno nista drugo davati. postoji opcija da se veze da ne moze da se krece, sutira... ponekad samo pustiti da legne, i tako dan-dva ili vise dok ih ne primi. kod mene svaka primi jagnje, milom ili silom! sretno! :)

Simon,koju tehniku koristis kad je silom teras da primi jagnje?Ja imam jednu,uvek dvoje i uvek jedno odbaci,sad je cak u pocetku prihvatala oba,cim je videla koje je slabije odbacila ga je.Ja praktikujem da ga prodam sa 3 dana starosti za 25 evra.

Simon,koju tehniku koristis kad je silom teras da primi jagnje?Ja imam jednu,uvek dvoje i uvek jedno odbaci,sad je cak u pocetku prihvatala oba,cim je videla koje je slabije odbacila ga je.Ja praktikujem da ga prodam sa 3 dana starosti za 25 evra.

kolega prosle godine imao sam isti problem,mozete naci na forumu,prvojagnjenka blizanci,vrlo losa majka odbacila i jedno i drugo,posle malo vremena drugo prihvatila,ovo prvo nikako,ja je vezao,nista nije pomagalo.jedno jutro pronasao sam mrtvo jagnje i to ono koje je prihvatila,na pola metra od nje.nisam saznao sta mu se desilo,mada mislim da ga je ritnula.ovo drugo je posle lose napredovalo,dojila ga je na silu i sa tri meseca imalo 25-26kg,sto je izuzetno ispod proseka za moje stado.malo mi je falilo da je zakoljem za s.djordja prosle godine,medjutim majka kaze da joj damo jos jednu sansu posto je mlada.pre sedam dana se drugi put ojagnjila ponovo dvojke,prihvatila jagnjad bez problema,mada jako je cudna deluje kao da je malo blesava,ja uzmem jagnjad i ponesem ih napole iz boksa ona uopste ne reaguje stoji i gleda.videcemo sta ce se dalje desavati,mada mislim da joj se ove godine smesi s.djordje,losa genetika jednostavno,mada joj je majka bila ekstra ovca 12godina se jagnjila kod mene.ali ko zna kakvi su bili ostali pretci...

majcinski instinkt se razlikuje od rase do rase. nekada ovca odbije jedno jagnje zato sto je slaba i ne moze othraniti dvoje, takvima je najbolje uzeti jedno. kod mene se ne desava cesto da nece da primi posto sam ja uglavnom prisutan jagnjenju, imam cca 200 kom. tako da mi se isplati u sezoni biti celu noc u ovcarniku po potrebi (ako vidim da ce se vise njih jagnjiti). tako da ne dolazi do "lutanja" ili "mesanja" jagnjadi sto je najcesci razlog neprimanja jagnjadi. ako dodje do toga onda vezem ovcu u boksu velicine 1x1 vezem je uz ogradu na dva mesta, glavu jednim kanapom, drugim privezem telo ovce uz ogradu (krajevi se vezuju ispod stomaka i iznad ledja), tako da ovca nemoze leci ili udariti jagnje. preko dana malo pustim ovcu na koji sat da se odmori, legne, ali dotle sklonim jagnje da ga ne ubije, udari. za jedno tri dana bi ga trebala primiti. ta tehnika je kod mene efikasna, istu primenjujem i ako nekoj ugine jagnje pa stavim drugo pod nju.

Da,taj sistem primenjuje i kolega Vojvodjanin,probao sam,nije uspelo,strasno je gledati kako odvali to slabije jagnje,i ja sam prisutan tokom jagnjenja,i namerno drzim jaganjce jedno uz drugo dok ih ne olize,ali sve dzaba.

ima kod kojih nema pomoci. jedino preostaje zaklati i pojesti. kod mene ako neka mlada nikako ne primi, dam joj jos jednu sansu, ako opet ne onda pravim kulen od nje :)

Nazad
Vrh