Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Ima li ovna u njihovoj blizini?

Samo 2 muska jagnjeta rodjena 2-og aprila, ostatak mi je sve u zenskom rodu (ne racunajuci 2 sina i mene :osmeh:). Ovan u decembru otisao u susaru pa se sad spremam za kupovinu drugog momka :ppozdrav:. Jutros ih pomuzli, malo vime nema se za sta uhvatiti, od njih 2 nekih 300 grama mleka ali se nadam ako su pustile ovoliko mozda ce razviti vime muzom i pustiti vise mleka, a mozda i gresim :sta:

Desava se usled nekog trenutnog hormonalnog disbalansa da naprave to mleko, obicno kada traze da se pare ili pre nego ce da se pare. mozes muzom da ih razvijes ali neces imati pun kapacitet kao da su se ojarile.

Ljudi desavaju se neke cudne stvari kod mene, imam 2 proslogodisnje jarice koje se nisu parile. Dovodio sam jarca i video kad se njihova majka parila i ona mi je ojarila 2 zenska jareta (to su oni planinari iz predhodnog posta). Jarac je bio sa njima nekih 4-5 dana i onda je vracen vlasniku, koza se ojarila 24-og marta a danas primetim kod ove dve proslogodisnje da pustaju vime i veceras cak izmuzem par kapi mleka iz njihovih vimena. Da su se parile u vreme kad i majka ojarile bi se pre mesec dana, stomaka nema, nikakvih znakova gravidnosti nema, a one pustaju vime i mleko :sta:.
Imate li kakvu ideju sta se desava?
Meni su rekli da postoji mogucnost da se koza razmuze iako nije radjala, cudno al istinito. Probaj opet da joj dovedes jarca, a ako hoce muzi je.

- - - - - - - - - -

I da svima cestitam Uskrs, u guzvi sam ovih dana, pa me nema puno na forumu.
Hristos vaskrse!!! :ppozdrav:

Vaistinu vaskrse!

- - - - - - - - - -

Evo koja slika sa izlozbe ovaca na Čeneju danas,steta sto je bila kisa pa dosta odgajivaca nije doslo,ali ipak organizacija je na nivou i vrlo su gostoprimljivi organizatori.
Milos Letic Čenej
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Svetozar Murgaski Čenej
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Izuzetan primerak ovna rase Safolk odgajivaca gospodina Simina iz Srbobrana.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
I nesto karakacanske ovce,nisam uspeo da vidim ime odgajivaca
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Da li je bolje da kupim samo musko jagnje ili pored njega jos i 2-3 zenska , rasna jagnjeta da bih mogao da dobijam subvencije? Sta sve treba da se ima i da bi mogao da podnesem zahtev za subvencije na ovce i jagnjad? Sta sve treba od parira da bih mogao da ih prijavim , umaticim u veterinarskoj stanici ili gde se to radi?

Moras imati umaticene i ovce i ovna,i onda kad se prvi put ojagnje podnosi se zahtev za subvenciju za tekucu godinu,dobija se te 4000 po ojagnjenoj ovci i valjda 4000 po ovnu.Mislim da ti sigurno treba pedigre ili njegova kopija i zahtev,ali najbolje proveri u veterinarskoj stanici.Grla za koja nemas pedigre sad legalno nikako ne mozes umaticiti,samo kupovina novih grla sa pedigreom ti donosi uslov za subvenciju.

Moras imati umaticene i ovce i ovna,i onda kad se prvi put ojagnje podnosi se zahtev za subvenciju za tekucu godinu,dobija se te 4000 po ojagnjenoj ovci i valjda 4000 po ovnu.Mislim da ti sigurno treba pedigre ili njegova kopija i zahtev,ali najbolje proveri u veterinarskoj stanici.Grla za koja nemas pedigre sad legalno nikako ne mozes umaticiti,samo kupovina novih grla sa pedigreom ti donosi uslov za subvenciju.

Na zalost ovan i pored toga sto najveci deo posla odradi, na novce prava nikakvog nema, a njegova licenca je najskuplja, :) ovcama treba HB broj, i da su se ojagnjile, ali se ne priznaju ukoliko su pustene u priplod najranjije do napunjenih 15 odnosno 18 meseci. po ovci 4000 din al jos nije isplaceno od prosle godine a evo polako ce da se predaje za ovu, no nek je nama stoka ziva i zdrava a subvencije ako ih uplate dobro jest.

Ima je ovde kod Vrsca za ostale krajeve ne znam, virusna upala pluca ne znam cime izazvana a prenose je ovce i koze, ne prenosi se sa coveka na coveka.
Proverena informacija, pricao doktor na Vrsackoj televiziji.

Nazad
Vrh