Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

To tako obicno ide, meni su prosle godine sve po jedno jagnje a ove godine skoro 90% po dva jagnjeta.Inace danas smo merili neku jagnjad oko 30kg necu jos da ih dajem do sledeceg petka. Sutra cu da se raspitam za cenu da vidim kakva je bila ovde kod nas na pijaci.

Sve su mi ovce ojgnjile po jedno.Valjda to tako mora.
zasto mislite kolega da to tako mora?broj jaganjaca zavisi iskljucivo od ovce,odnosno njene genetike,ishrane zdravlja itd...npr.ja imam ovce koje se zadnjih 5 jagnjenja 5 puta bliznila,imam jednu koja je 10 godina se jagnjila samo jednom jedno jagnje ojagnjila sve blizanci,a koja mi dva puta uzastopno ojagnji jedno jagnje odmah ide na klanje ili je prodajem,makar progovorila nemacki...

Sta li je sa koleginicom Zmaja?sta li se desava u njihovom stadu?

postovani kolega hvala na brizi. nasi rezultati nisu bas za pohvalu izgubili smo 2 ovce i pored prisustva veterinara i 11 jaganjaca, ova druga je uginula sa 3 u stomaku i niko ne zna da objasni zasto, mozda zna veterinar koji je bio al je njegova greska pa nece da prizna nz. imali smo 42 jaganjaca, prodali smo 2, cekamo jos 7 djekne da se ojagnje a kad ce ne znamo:sta::haha:, jedna se od ovaca pokazala jalova, il nije pokazala nista, jedna se siljezica pokvarila (takva je dosla) tako kod nas kazu kad je prerano sjagnjena, a sad se pokazala. imamo nekoliko ovaca koje daju litar mleka dnevno sto je dobro. I od pre dve nedelje moj suprug je sam samcit u stali jer je meni zabranjeno iz najlepsih razloga ocekujemo jos jednog andjela oktobra. eto ukratko raport. svako dobro

Nek se zivo i zdravo,prva godina mora biti takva,ipak ste vi sve ovce kupili i usli u nepoznato stado,sledeca godina ce biti daleko uspesnija sigurno.

Nek se zivo i zdravo,prva godina mora biti takva,ipak ste vi sve ovce kupili i usli u nepoznato stado,sledeca godina ce biti daleko uspesnija sigurno.
Jao kolega ja ne znam sta da kazem,od pocetka pratim sta se desavalo koleginici zmajja i koza mi se jezi od same pomisli.kakvo srce morate imati i opstati u ovome uz toliko problema na samom pocetku.nadajmo se da ce sledeca godina biti svima daleko uspesnija,a narocito dragoj koleginici.mada po prirodi ja nikada nisam veliki optimista,uvek vazi ono pravilo kada stvari krenu dobro uvek mozete predvideti koliko i dokle mogu da idu,ali kada krenu lose nikada ne mozete predvideti dokle i koliko lose moze biti?!ja se jos nisam oporavio od soka,kada sam nasao mrtvo jagnje pored ovce pre mesecak dana(sumnjam da ga je ubila namerno ili slucajno),ne u finansijskom smislu naravno,a mogu misliti kako je njima posle toliko izgubljenih grla i neprestane borbe.
ali kao sto rekoste nase zdravlje je najvaznije,sve ostalo se moze i mora nadoknadjivati,"zdrava tvoja glava na ramena,ti ces drugu pusku napraviti,a u ruke Mandusica Vuka bice svaka puska ubojita..."

Da je neko drugi usao u ovaj posao sigurno ga ne bih ohrabrivao,ali vidi se da su oni veliki entuzijasti i optimisti,pa im moram dati malo podstreka.Mislim da je sasvim logicno da bude bolje kad uz svoje stado provedu ceo jedan ciklus,od zasusivanja,zdravstvene nege i zastite,parenja i ponovnog jagnjenja,tad ce naravno bolje upoznati svoje stado i bice im ako nista drugo bar lakse,a verujem i uspesnije.Slazem se da djavo ne spava,al ako bi stalno tako razmisljali onda ni iz kuce ne bi smeli izaci:ppozdrav:

hvala kolege na brizi i podrsci, nije lose mi se ne zalimo, bila je to kratka skola al ubojita, no tvrd je orah vocka cudnovata, ja se ne bojim, ja imam moje jedno cudo od dve godine, za koje sam prelezala mesece u bolnici, i resila da ce da se rodi kad su svi govorili nemoguce, pa su rekli da nema sanse za drugo a meni tiba raste, zivot grize al nada je najjace oruzje, nada, vera i mnogo rada, govori se da ce nasa opstina sad da deli jagance, umaticene vitemberge mi bi otprilike imali pravo na 30-tak pa se nadamo, a bice i nekih pomoci za prvorodke i jagance koji se ostavljaju iz sopstvenog stada, cekamo i premiju za umaticena grla, prezivece se. Jeste se meni srce iseklo kod svih umora jaganjaca, vecinu su pobile majke, al sad bar znamo kojih se treba cuvati, redovno smo ih vakcinisali, dali bombonice, isekli papke, podsisali, one su se na nas navikle pa se mazimo ko s pascadima, bice dobro samo da mi docekamo naseg andjela oktobra, a na selu niko gladan umro nije, a kad mene moja princeza pogleda onim zelenim okicama ko dugmetima, ma ne moze mi ni svarceneger spatulom skinuti osmeh, a ako opet zagusti pa imamo Vas, jos jednom hvala na svemu osmeh na lice i glave gore ma ipak smo mi tvrdoglave ponosne srbende.

Zmajjo zao mi je za jaganjce i ovce, ali ti od srca cestitam na lepim vestima, i zalim sve najbolje. Cuvaj se i misli na lepe stvari, ruzne ostavi za sobom. Cujemo se, pozdrav. :ppozdrav:

Evoo zavrsavamo objekat, a u potrazi smo za nekim kozama, pa videcemo, nadamo se da cemo naci nesto dobro. Za pocetak cemo uzeti nesto koza bez papira, pa videcemo. Trebalo bi oko Uskrsa da uselimo prve primerke u stalu :osmeh:

da se predstavim za one koje me neznaju posto sam vec neko vreme na forumu,imamo farmu ovaca rase sarole,nesto malo bergama i f1 kombinacije bergamo x sarole,posedujemo 45 ovce sarole u cistoj rasi od 60 ukupno,radimo nekoliko godina i imamo solidnog iskustva,ranije smo imali i teksela ali smo odustali od njega jer je zahtevnija rasa i neuklapa se u nas nacin rada,

90u0zp.jpg

Javljam se ponovo sa pitanjem koje sam postavljao i prose godine u ovo doba,uvek se u ovo doba godine javlja nesnosna bleka mojih ovaca,to traje tokom celog dana dok god se ne smrke,malo se ucute,ali cim vide nekoga opet pocinju,sad im dajem i sveze kosene trave,ucute se dok jedu,ali cim pojedu eto ih opet,vec mi trose ogromne kolicine hrane.Ja ih mogu slusati,nije mi problem,ali komsije su vec kivne,i razumem ih,cim svane one pocinju,cute dok ih hranim i onda malo prezivaju,kasnije krece opet.Sta da radim?jel se uopste ista moze uraditi?ili da ih prodajem,pa da drzim 5 bikova,pojeli bi mi kao i ovih 10 ovaca,al bar mi mi bio mir u dvoristu.
Bato,ocisti p.p.

Nazad
Vrh