Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Ja sam bio u limenariji,i video sam jednu farmu,ali samo su te tri ovce tad bile tu izmedju potosa i limenarije.Sta li jedu pitaj Boga,ja samo kamen vidim tamo.isplatilo bi se izvoziti im seno.

Postovane kolege jako mi je zao sto moram da vas razocaram ali u grckom turizmu, grcki jaganjci kao i ovce su stran pojam. Mozda se ne razumem u ovcarstvo ali sam radila 10 godina u jednom od boljih restorana na Kritu, uglavnom je to smrznuta ovcetina i jagnjetina sa Novog Zelanda jer je najjeftinija, retko se provuce neko Bugarsko i Makedonsko ali se oni uglavnomprodaju u lokalnim mesara, jer je u Grckoj tradicija kuvanja jela sa jagnjetimo, ovcetinom, kozetinom i jaretinom jako izrazena. U sezoni uskrsa i praznika ziva mera je 5.5-6.5e, u najboljem slucaju po kupca moze se naci po 4.5e. S obzirom da otpad i ostalo i da se cene u restoranima formiraju po principu cena kostanja * 6, tesko da se moze kupiti domaca jagnjetina po 25e. E sad da se ne bismo pogresno razumeli ima, U malim sakrivenim seoskim tavernama poznatim samo lokalnim ljudima, koje se nalaze daleko od turisticke vreve i bez pomoci mestana ne mozete ih naci.
E sad sto se tice ovcarstva i kozarstva najveca tradicija je jos na Kritu, kao sto je feta Thesalonikis(Solun) poznata tako je u celoj Grckoj nadasve poznat Kritski tvrdi sir Kritiko kefalotiri, koji je inace jako slican starom tradicionalnom pirotskom kackavalju, cak je bila o tome i emisija na ERT1, ksigalo - nesto poput vurde, zatim Kritiki mizitra, mladi slatkasti sir koji se potom presuje i pravi se sa limunovim sokom, kao i tvrdi sir sa maslinama potopljen u maslinovom ulju. Ako zaista zelite da vidite koze i ovce onda treba da posetite Krit, koji je inace zastitio svoje autoktone vrste ovce i koze zbog izuzetne mlecnosti u odnosu na uslove uzgoja, jer Krit ima svega ako je srece 60-tak kisnih dana godisnje. Oni takodje seno i slamu dovoze sa kopna. Na Kritu je inace ponos biti "voskos" ovcar ili bukvalan prevod "pasilac"- "onaj koji napasa" jer potice od reci pasha, pase. Ali se za ozbljna stada ne racunaju manja od 400. Takodje je jako izrazena tradicija kradja stada i ovaca, nezamislivo ali istinito, probudis se i op ujutru ni jedne ovce, jer su Kricani preci Manolita, okrutnog minoanskog vladara kao i pirata pa im je i krv vrela i uzburkana i nemaju mira, zbog kradja se desavaju i vendete koje jos uvek postoje na zapadnom delu ostrva. Krit je ove godine bio jako jefitna destinacija, a za one koje vole ove zivotinje, preporucujem od srca, jer krit je moja druga kuca i zemlja volim ga jako, a kad budete videli kako one zivotinje vare kamen i daju mleko, volecete svaku balu svoga sena i ljuticete se na svoje razmazene gospodja ovce. :) :osmeh:

ah pa to su idealni uslovi, postavila sam album na gogleta sa nekim prelpim slikama krita, vredi pogledati.

- - - - - - - - - -

bice jos.......... a ovaj dekica mi je bas simpatican....

- - - - - - - - - -

a evo i nasih lepotica, malo su nam tu jos mrsavice, a ni sad se bas nesto nisu popravile, jedu ko provalije a nikako da se ugoje. :sta:

"jedi bwe travu pusti me na miwu" :haha:

Danas kada sam se vracao sa Begecke jame doslo mi da lupim jednu sa autom. Jede mi se kupus sa ovcetinom, a Baneta docekati da mi donese narucenu ovcetinu....nikada.:haha::ppozdrav:

postovanje... nisam procitao ceo chat,ima dosta strana pa nzm da li se mozda pricalo na temu tipa ,,KOLIKO JE POTREBNO IMATI ZEMLJE ZA 50-ak OVACA,, za kosenje sena,ispasu,sadjenje zitarica za prehranu tokom zime (kukuruz,zito,jecam,ovas sta sve vec ide i ko daje). . . . ????? UNAPRED HVALA . pozz

280254442384735263123650.jpg

Ljudi ako cujete da neko prodaje jagnjad, siljezad u juznom banatu a sumnjivo vam je odakle su, javi te mi. nestalo mi 20 kom a u selu jos dvadesetak. pre 2 dana...

Радимо на томе колега Duško58. Услови су проблем, амбијент, публика, преводилац...:haha:

Postovane kolege da vas pozdravim posle duzeg vremena, odsustvo je opravdano i nas dom je bogatiji za jos jednog andjela nasu drugu kci.

Usput htela bih da pitam da li je iko cuo da je ovan zaskocio koze, posto je ova nasa budala zaskocila obe koje imamo i sad ne znamo sta nam je ciniti, kod nas u kraju se nije desilo pa niko ne zna dal je to moguce uopste.

unapred Hvala

Nazad
Vrh