Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Hvala puno na dobrodoslici. Mi se poljoprivredom vecom do sad nismo bavili. Prosle godine se vratili u selo. Imali smo nesto malo baste i kukuruza za svoje potrebe. Sad spremamo njive i livade. Zito smo, naravno posejali jesenas. Sad jos cekamo da malo otopli nocu i da zavrsimo objekat (stalu) za koze i svinjac za svinje, pa ako Bog da, na prolece kupujemo par koza i da vidimo kako cemo dalje.

neka je sa srecom, i mi smo u okolini pirota, inace u nasoj okolini ima za nabavku i pirotske bele i alpine.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Da ja zivim u Pirotu ne bih isao ni na jednu farmu,vi u Pirotu imate najbolju mlekarsku skolu i majstore sa iskustvom,raspitajte se mozda postoji mogucnost nekog kursa,..siguran sam da ce vam izaci u susret

- - - - - - - - - -

mlekarska skola organizuje prakticnu i teorisku nastavu, i troskove iste snosi opstina, na istoj sam bila i imalo se sta nauciti, no videti farmu i popricati s nekim koga jedu zmije al i greje sunce godinama nije isto sto i pricati s profesorima u skoli kojima drzava placa mleko da se ucenici s njim igraju. Da se razumemo ne mislim nista lose ima tu vrsnih strucnjaka, al njih srce ne boli kad propadne litar il sto mleka i kad vime popuca ili se pojave cvorici, za taj osecas saradnje, solidarnosti i razmene iskustva se ipak mora van mlekare i kod iskusnih kolega.

Hvala Zmajja. Reci mi molim te gde mogu da nadjem u okolini Pirota alpinu, pokusavala sam da nadjem gde ih ima, ali nisam nasla kod nas? Rado bih otisla da vidim ovih dana. To je super sto ih ima i kod nas.

Ma nije Leskovac toliko daleko, videcemo da zavrsimo objekat pa cemo onda u nabavku koza. Jel imas neku sliku koza? Kolko trazis za njih?

neke od nasih ovaca koje su se ojagnjile pocetkom januara, mirisu i merkaju ovna, s obzirom da se radi o oplemenjenoj pirocanki nece li da mi se gone onako iza ledja:haha:, mi smo ih za svaki slucaj odvojili, jer planiramo da ih pocetkom maja sve zasusimo i VO sa awasi ovnom najmlecnije a sa plemenitim pirocancem ove gospodje pirocanke te ostavimo dobar broj za uvecanje naseg stada. Kako pravilno uraditi zasusivanje i da li je zasusivanje neophodno ukoliko se radi sinhronizacija ili se to regulise pod uticajem hormona, koliko najmanje vremena treba da prodje od jagnjenja do sledeceg pustanja tj parenja a da to ne ugrozava zdravlje i stanje ovaca.

neke od nasih ovaca koje su se ojagnjile pocetkom januara, mirisu i merkaju ovna, s obzirom da se radi o oplemenjenoj pirocanki nece li da mi se gone onako iza ledja:haha:, mi smo ih za svaki slucaj odvojili, jer planiramo da ih pocetkom maja sve zasusimo i VO sa awasi ovnom najmlecnije a sa plemenitim pirocancem ove gospodje pirocanke te ostavimo dobar broj za uvecanje naseg stada. Kako pravilno uraditi zasusivanje i da li je zasusivanje neophodno ukoliko se radi sinhronizacija ili se to regulise pod uticajem hormona, koliko najmanje vremena treba da prodje od jagnjenja do sledeceg pustanja tj parenja a da to ne ugrozava zdravlje i stanje ovaca.
Od momenta jagnjenja,jaganjce ostavljam sa ovcom da sisaju 55 dana,onda zalucujem i ovca se odmara 45 dana i onda pustam ovna.S tim da od 30 do 45 dana ovce koje pripremam za parenje pojacano hranim 3puta vise od standardne ishrane.Ali sve zavisi,neko pusti odmah ovce da se pare,ali to utice na njihov zivotni vek,kao i na opste zdravstveno stanje,ovaca i jaganjaca,vitalnost itd.Ipak ovce nisu masine vec bica kao i mi,zar ne?

Gorane,da li ti se sve ovce pare van sezone pri ovakvom rezimu ishrane i odmaranja?Ako nije problem da nam malo detaljnije opises ishranu svojih ovaca u toku dojenja i u tom kako ti kazes odmaranju.verujem da ce mnoge zanimati,Hvala.

Zmajjo probala opet da ti posaljem poruku. iskreno volela bih da saradjujemo i da se druzimo jer smo svega 5,6 km daleko jedni od drugih. Nazalost i kod nas je ista situacija, niko od "prijatelja" nema savet za tebe, vec te samo ismevaju i odmah nalaze razne primere kako ne-treba cuvati koze, kako se ne treba baviti poljoprivredom i sl. Odmah su svi najpametniji iako se poljoprivredom nisu ni bavili ili se bave ali sa gubicima, jer ne rade kako reba. Volela bih i da se vidimo, da malo popricamo uzivo o gajenju ovaca i koza, jer kod nas je stvarno retkost naci i sresti ljude koji zele da pomognu.

Gorane,da li ti se sve ovce pare van sezone pri ovakvom rezimu ishrane i odmaranja?Ako nije problem da nam malo detaljnije opises ishranu svojih ovaca u toku dojenja i u tom kako ti kazes odmaranju.verujem da ce mnoge zanimati,Hvala.

Pa mislim da nema tu neke preterane nauke sto se tice ishrane,i sam eksperimentisem.U toku dojenja kvalitetno seno po volji i stocna lizalica,1kg granula po ovci dnevno u proseku i to je to,napominjem da 90%ovaca radja blizance,dakle doji dvoje jaganjaca.U periodu odmora smanjim granule na 200g,sve ostalo isto.15 dana pred parenje u hranu ubacim tritikal i kukuruz 1kg po ovci u odnosu 70:30 i eto.pre toga naravno sve ovce su ociscene od parazita a poneke dobiju i mulltivitaminske inekcije.naravno ne pare se sve vansezonski,otprilike 60-70%,od onih koje ja sm,atram da su spremne i koje sastavim sa ovnom.Non stop radim na selekciji i kombinovanjima,tako da popravljam genetiku stada.kada je selekcija u pitanju morate biti nemilosrdni,inace dzaba rad...

Dakle trazih danas toplomer u ovom mom gradu, i jako sam razocarana, ovde toplomer za mleko ne mozes naci, osim da vrbujes Bugare da ti donesu.
Koliko kosta kod vas toplomer i gde ga kupujete?
Znaci kod nas niko ne koristi toplomer!!! Strasno!!!

Dakle trazih danas toplomer u ovom mom gradu, i jako sam razocarana, ovde toplomer za mleko ne mozes naci, osim da vrbujes Bugare da ti donesu.
Koliko kosta kod vas toplomer i gde ga kupujete?
Znaci kod nas niko ne koristi toplomer!!! Strasno!!!

ma da je samo toplomer, nema ni vitamina ni lekova ni ni ni...al ima stara planina pa kad zamirise livada, pa seno, pa pirotski kackavalj pa peglana, ajde nacicemo toplomer i ja ga trazim :haha::haha::haha: no mi se cini ko igla u plastu sena nemoj samo da ti bugari ponude zivin. iskljucivo i samo alkoholni.

I da se pohvalimo danas smo dobro pazarili 7 ovaca i 11 jaganjaca po odlicnoj ceni malo da povratimo gubitak znaci za sada 41ovca 6 siljezice 3 momka i 31 jagnje. jos 14 da se ojagnje :osmeh: nije lose.

posetili smo stalu gde se ovce hrane ko svoja deca: senaza, silaza, zito, kukuruz, detelina, seno - cudo rezultat svrljizka i pirotska pramenka 7 trojancadi 100 blizanaca i svega cetdesetak jedinaca, krupni zdravi i veseli. hocu da kazem da ste definitivno u pravu voli hrani i cuvaj kako treba pa da vidis kako se vraca.

ne znam kakav je, rekose samo da je staklen. A da li je sa zivom ili alkoholom to ne znam. Na internetu vidjam neke od inoxa, ali opet ne znam sa cime su. Ma nacicemo vec negde.
A pitala sam bila i za koncetrat za koze pa su me gledali ko ludaka, ko da ne postoje koze na ovom svetu. :zli:

Mozda bi vam bio najpriblizniji jagnjeci granule od 20 kg su 733 ali moze i ovciji ako ima negde da se nadje u kraju kod vas.Mada sad neki proizvodjaci prave neke univerzalne gotove smese i granule mada neznam koliko je to izvodljivo kad svakoj vrsti treba drugacija smesa ali ajde.

Da rekli su mi da ima taj za jaganjce i da on moze, mada cemo videti, kad pocnemo sa time, mozda i pravim sami, ali da je ovaj nas grad sou, to je ziva istina.

Da rekli su mi da ima taj za jaganjce i da on moze, mada cemo videti, kad pocnemo sa time, mozda i pravim sami, ali da je ovaj nas grad sou, to je ziva istina.

mi smo uzeli za ovce i jaganjce od jabuke, naravno posebno, cena je bila odlicna a posto smo uzeli malo vecu kolicinu doterali su nam na kucnu adresu. tako da mogu da ti dam broj ko je nama doterao, jer sam ja trazila ponudu od svih prodavnica u Pirotu.

Ok, mi se za sada raspitujemo, mada cemo najverovatnije sami praviti koncetrat. Imamtvoj telefon pa se mozemo cuti i ako zelis da se vidimo. Jako bi nam pomoglo misljenje ljudi koje se bave ovim poslom a radi su da pomognu.

mi smo dobili na kucnu adresu, za ovce po 29 din/kg lose ili ne jeftinije od kukuruza i psenice.

Mislim da imate pogresan pristup,kod hrane je uvek vazan kvalitet,pa tek onda kolicina i sve ostalo.Ako idete tom logikom moze se verujem napraviti,i koncentrat za duplo manje novaca,ali pitate li se sta je u njemu.Sve sto ustedite na mostu platite na cupriji.Naravno ne kazem da je taj koncentrat los,ali siguran sam da nije ni dobar.Ja sam nazalost ucio i na svojim greskama,pa kada uvidite da ste ustedeli 100eura,a izgubili 300e onda shvatite poentu.
Ponekad je bolje davati samo taj kukuruz i jos ponesto nego koncentrat koji je "prazan"

Nazad
Vrh