Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Voleo bih kad bi se uradila neka analiza da se detaljno potrosaci uvere koji koncentrat ima prave vrednosti .Kod jabuke je mozda slucaj probijanja na trziste itd. Ja znam za inberg da hrana nije za nista a medju najskupljim hranivima je ,cena nije merilo vec rezultati .

Od momenta jagnjenja,jaganjce ostavljam sa ovcom da sisaju 55 dana,onda zalucujem i ovca se odmara 45 dana i onda pustam ovna.S tim da od 30 do 45 dana ovce koje pripremam za parenje pojacano hranim 3puta vise od standardne ishrane.Ali sve zavisi,neko pusti odmah ovce da se pare,ali to utice na njihov zivotni vek,kao i na opste zdravstveno stanje,ovaca i jaganjaca,vitalnost itd.Ipak ovce nisu masine vec bica kao i mi,zar ne?

nase ovce su 2008 svega 3 2010 10 i ostalo su 2011 a imamo i 2012 koje su odvojene, za svoj zivotni vek do sad nisu pustane 2 puta, s obzirom da je to nase osnovno stado i da ce biti i selekcije a planiramo broj od 100, te da veci broj jagnjadi ostavimo, smatram da ako ih u naredne 2 godine pustimo 3 puta i nikad vise to ne uradimo, uz to ih dobro hranimo i zastitimo necemo previse narusiti njihovo stanje. Sve sto znam je ono sto sam naucila od vas a vi mi recite ako nisam u pravu molim vas i da li je ispravno pogurati malo pa napasati 100 ili cekati pa....

- - - - - - - - - -

Voleo bih kad bi se uradila neka analiza da se detaljno potrosaci uvere koji koncentrat ima prave vrednosti .Kod jabuke je mozda slucaj probijanja na trziste itd. Ja znam za inberg da hrana nije za nista a medju najskupljim hranivima je ,cena nije merilo vec rezultati .

zasigurno znam da ovce koje smo kupili nisu spricane od enterotoksemije rekli su nam da koncentrat moze eventualno da bude problem ja ne znam, hranimo ih nekoliko nedelja koncentratom i nemamo nikakvih problema, jagnjici dobro napreduju i njima dajemo jabuku, nije bilo problema sa izmetom, tako da smo mi zadovoljni, ovce za sada imaju dobru kondiciju s tim sto bliznakulje dobijaju malo vise. mozda ima i boljih al kolko ti je cebence.....tolko se i pokrijes.

da li neko od vas kolega zna gde bi mogao da se naruci onaj kozni kais il kako bih ga vec nazvala povez za oci za ovnove agresivne prirode, da ne eksperimentisemo i pravimo. i jos nesto, ako smo se slozili da ovce nisu masine i da ih ne treba pustati stalno vec postovati njihovu prirodu, zasto se onda ove moje princeze ne odvajaju od ogradjenog ovna i samo mu namiguju i guraju glave prema njemu a jaganjci su im jedva 2 meseca, ima i nezainteresovanih al bogme ako bi ga pustili :veseljak::one na njega blejeeeee. i gde je tu onda njihova priroda?? mi sve ovnove zatvorismo da nam ne obljube mlade mame.

E sad,pojavili se Arapi u nasoj poljoprivredi..kupili i zakupili zemlju,nesto razmisljam da li ovcari i kozari mogu od toga da naprave neku lepu pricu,ili ce to sve kao i do sada biti sarena laza..A Arapsko trziste je veliko,potreban je kvalitet i kvantitet,jos da nasa drzava ima sluha za malog coveka proizvodjaca da organizuje ovcare i kozare mogla bi to lepa prica da bude,ali po svoj prilici to ce ostati samo jos jedno razmisljanje.

Nezavaravaj se dzabe Peca R, .Gazdinstvo ima oko 2000 ciste virtemberg ovce koje ima jos potencijala za sirenje ima praznih objekata i povrsine okolo za jos dosta pasnjaka koji mogu biti pod zalivnim sistemima po potrebi . I jos tu je postojao plan jos 2010 za dodatnu izgradnju farme koza a cak se pricalo o mogucnosti i jos dodatnih objekata za konje .Pod broj jedan u to vreme nije postojala dovoljno jaka politicka volja da to sve zazivi posto su gledali kako sebe da obogate a ne kako neku proizvodnju da prosire ili unaprede. Itd da nesirim .
I gledali su arapi sve to i planove i zakljucili su da ih to nezanima iz sledecih razloga njihova vera im nalaze da sme samo pripadnik njihove vere da kolje tu stoku ali nezanima ih to zivu stoku da izvoze suvise je komplikovano a sad u ovom trenutku ih ta oblast uopste nezanima .
A cak bi imali i klanicu koja vec postoji u Obrenovcu koju ce koristiti za klanje junadi koju ce proizvoditi u svojoj farmi u Obrenovcu mogli su i ovo tamo obradjivati .Ali takva im je odluka nezanima i to je to .
A i mlekaru imaju na tom gazdinstvu i tu bi mogli da prosire proizvodnju ,ali polako kad bi neko to sazeo i konkretnije im pojasnio kako bi i sta bi moglo da funkcionise mozda bi ih neko ubedio ali moralo bi da se objedine mnogo mnogo vece kolicine za nesto sitno nemojte dzabe ni da pokusavate ,a mislim da takve sanse za objedinjenje nemamo.

- - - - - - - - - -

i posle su dolazili Libijci i navodno (neznam koliko su tacne informacije ) oni su uzeli ovcarnik i jednu farmu za tov junadi u Becmenu i 800 ha zemljista .Ali smanjuju ovce na nekih od 800 - 1000 komada neznam iz kog razloga.
A na jednom stocarstvu izmedju Surcina i Dobanovaca navodno ako se dogovore oko saradnje za cipove tu bi trebala ta fabrika da se pravi tako da i to stocarstvo se gasi .

Sto se klanja tice bivsa SFRJ je poslovala sa Muslimanskim svetom i klanice,koje su bile "zaostale" socijalisticke klale stoku i izvozile na ta trzista,Juhor,Crvena Zvezda...,a znam i da je njihov covek nadgledao celu stvar i te klanice su ispostovale sve uslove njihove..i onda nam dodje demokratija i naravno pozatvarase sve te klanice..sta ce nama klanice kad ima matijevic ..GMO

Sve klanice imaju uputstva po kojima se kolje za odredjene kupce npr. arape ili izraelce ... Kako arapi uvoze zive jaganjce iz Rumunije. Pisao sam vec negde o tome da se ne ponavljam.

A koje to klanice sada iz Srbije izvozi bilo gde?
A nekada su hladnjace strane cekale ispred nasih klanica,cak i frigo kompozicije vozova isle za francusku,a sada?

Sve klanice imaju uputstva po kojima se kolje za odredjene kupce npr. arape ili izraelce .. Ako se trenutno ,,ne izvozi,, ne znaci da treba nespremno da docekaju taj dan.

Pozdrav ljudi ;) Novi sam clan pa ne mogu otvoriti novu temu jos uvijek pa da pitam ovdje sto imam..
Moji planiraju poceti da se bave kozarstvom, tj otvoriti neku "mini" farmu na kojoj bi se islo na oko 200 koza. Posjedujemo oko 150 000m/2 zemlje na oko 23km od Podgorice dje zivimo inace. Plan je od prilike da se putuje svaki dan do sela.. Interesuje me koliko je to pametno u pecetku uzet toliki broj grla? Interesuje me isplativost toga posla, prodaja, mozda izvoz? Molim vas da mi objasnite sve sto bi bilo potrebno i pametno ucinjet prije pocetka. Da napomenem sve bi se radilo kad se podigne kredit, tako da bih volio da idemo na sigurno jer koliko sam razumio nisu male pare u pitanju. Koliko bi po vama mogla kostat stala za 200grla, muzilice, da se napravi prostorija za skladistenje mlijeka, sirenje sira i sve potrebno?
Moguce da sam zaboravio dosta toga da pitam, pa bi valjalo da mi ispisete sve sto je neophodno. Hvala unaprijed!

Džabe ti je analiza, jer kad se uradi pisaće ti da ima tačnu količinu proteina koje i treba da ima, samo što je razlika u iskoristljivim i onim koji samo prođu kroz životinju tj. oni koji su tu samo da bi se ispoštovala norma, najbolje ćeš sam da vidiš na kojem koncentratu će napredovati.
Idealno je da sam kupiš komponente i zamešaš, kupiš premiks i završio si posao, samo što će u toj varijanti možda čak i skuplje da te košta koncentrat.

Sve klanice imaju uputstva po kojima se kolje za odredjene kupce npr. arape ili izraelce .. Ako se trenutno ,,ne izvozi,, ne znaci da treba nespremno da docekaju taj dan.

Nije bas tako da sve klanice koje imaju uputstvo mogu klati za Muslimanski svet. Znam da ni u Svajcarskoj ne moze svaka klanica da obavlja takve poslove vec mora da pribavi halal sertifikat. Isti slucaj je i u Bosni, Albaniji, Kosovu ne moze bilo koji Musliman da kolje i prodaje vec samo onaj sa halal sertifikatom.

Mozda si ti kolega pod ovim sto si nazvao ,,uputstvo" mislio na ovaj sertifikat pa sam onda bez veze sve ovo pisao jer mislimo na isto a samo ga razlicito nazivamo :ppozdrav:

ljudi,

ja sam pitao prije mjesec da li se isplati da ostavim posao i krenem sa kozama,
vise ne sumnjam,,,,porodica se saglasila,nas 7-ro idemo u taj projekat

dizem od banke 100 000 km za pocetak (objekat,masine i 100 koza)

sad mi od vas treba jako puno savjeta za izgled objekta (nemam iskustva previse,al moji su drzali ovce prije nekih 20 godina o njima prilicno puno znam) kako se pravi izmuziste....kako da napravim objekat koji ce moci primiti cca 300 koza (planiram se siriti ) i da,,,,,,kad budem postavljao kamen temeljac akobogda....pozivam vas sve na jednu festu na BJELASNICU malo druzenja,malo klope i usput se ogrebem od vas za koji koristan savjet.

kontakt mail: adnan_sahist@hotmail.com
tell: +387 61 428 226

- - - - - - - - - -

od danas imate drugara na 1600 m nadmorske visine, pa je li koza voli visinu ili ne :)
nego,mislio sam da zbog malo losijih vremenskih uvjeta (ipak je to planina) idem na ALPINE ima li neko kakvu ideju da li je moj rezon ispravan. Takodje mljekaru sam kontaktirao,nemaju nista protiv da mi placaju mlijeko 1 KM (na toj matematici sam pravio kalkulaciju imate li jos kakav savjet. Imam prostora da posijem zob ne moram je kupovati, ni jecam i njega cu da proizvodim,Pasnjsaci su mi pred nosom pogotovo sikara koja je nepregledna u ovih 30 godina je sve zaraslo,da li im je pasnjak ljeti dovoljan

- - - - - - - - - -

Volio bih da me malo pogurate savjetima i projektima o izgledu objekta,izmuzista i ishrane tu sam truba ili je ovca kao i koza onda nemam problema tu je teorija malo naduvana,a u praksi je sve puno jednostavnije,dajes sta imas,koliko imas i kako imas :)

ljudi,

ja sam pitao prije mjesec da li se isplati da ostavim posao i krenem sa kozama,
vise ne sumnjam,,,,porodica se saglasila,nas 7-ro idemo u taj projekat

dizem od banke 100 000 km za pocetak (objekat,masine i 100 koza)

sad mi od vas treba jako puno savjeta za izgled objekta (nemam iskustva previse,al moji su drzali ovce prije nekih 20 godina o njima prilicno puno znam) kako se pravi izmuziste....kako da napravim objekat koji ce moci primiti cca 300 koza (planiram se siriti ) i da,,,,,,kad budem postavljao kamen temeljac akobogda....pozivam vas sve na jednu festu na BJELASNICU malo druzenja,malo klope i usput se ogrebem od vas za koji koristan savjet.

kontakt mail: adnan_sahist@hotmail.com
tell: +387 61 428 226

- - - - - - - - - -

od danas imate drugara na 1600 m nadmorske visine, pa je li koza voli visinu ili ne :)
nego,mislio sam da zbog malo losijih vremenskih uvjeta (ipak je to planina) idem na ALPINE ima li neko kakvu ideju da li je moj rezon ispravan. Takodje mljekaru sam kontaktirao,nemaju nista protiv da mi placaju mlijeko 1 KM (na toj matematici sam pravio kalkulaciju imate li jos kakav savjet. Imam prostora da posijem zob ne moram je kupovati, ni jecam i njega cu da proizvodim,Pasnjsaci su mi pred nosom pogotovo sikara koja je nepregledna u ovih 30 godina je sve zaraslo,da li im je pasnjak ljeti dovoljan

- - - - - - - - - -

Volio bih da me malo pogurate savjetima i projektima o izgledu objekta,izmuzista i ishrane tu sam truba ili je ovca kao i koza onda nemam problema tu je teorija malo naduvana,a u praksi je sve puno jednostavnije,dajes sta imas,koliko imas i kako imas :)

i mi smo skoro poceli, stampac i jako puno tema sa ovog foruma istampate pa se cita cita i cita nama je ovo bila najbolja skola. a ovde su ljudi dobri imaju puno iskustva, najvaznije hoce da pomognu. zapusteno imanje je i nas sacekalo al ako ste cela porodica eto radnika ihaj.
zelim vam puno uspeha, svako dobro i nek je sa srecom pocetak.

Nazad
Vrh