Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Ma jok,bila mi kuca u'sput pa svratio da prezalogajim nesto. :)
Kuckamo se nocas,ako ne polegate. :osmeh:

Preko 20 posmatraca u ovom trenutku al dzaba drustvo opet puklo,jbg...
Ponestalo im ideja za zajebanciju. Smišljaju koga će večeraš da maltretiraju. Ovaj jebivetar tek se uhvatio u kolo pa odma kolovođa. Al polako ja imam ideja na izvoz samo čekam. Zna li ko radi li šumarski inspektor u Milanovcu? Vojvođani kažnjavaju kad se putem teraju a za štetu u šumi ide se na robiju. Ipak će trebati sena i silaže. Nego kud se dede ona ovčarski expert? Kakav će to stručnjak biti za dve tri godine kad je savladao ovoliko gradivo za par meseci?

Poslednja izmena:
Petak je vece mozda ce neka da se opece, nama neozenjenima rostilj ne radi svaki dan kao vama u bracnim i vanbracnim zajednicama!:)Master Miladane nadam se da ces svoj deo elaborata odraditi u fullu?

- - - - - - - - - -

Ovi Kragujevcani i okolina,cim su culi da ce gomila forumasa doci i da treba nesto da prikolju,nema ih nigde,zavukli se u misiju rupu ili u rakovicu!:)

Pa ako se uzme u obzir da ta cudnovata ovcica moze sigurno da provede na pasnjaku,utrini,vrzini strnistu 8 meseci al naravno ako stvarno daje dva jagnjeta godisnje uz 50 evrica od drzave to moze da bude zanimljiva kombinacija,zasto da ne i po neki sundjer.Nece da pojede za 4 meseca vise od 350 kg sena al ne zaboravite da po jagnjetu mora jesti bar 300 gr koncetrata ja to ne bih izostavljao nikako,pa je..te ovo mora da se kalkulise na digitron,bre lete mi brojke ko na fliperu ispred ociju.Da se razumemo diktiranom selekcijom(uslovi drzanja,ishrana....) i uz sundjercic moze da fercara cini mi se dobro,nemam nerava da sabiram i oduzimam nocas,mozda je ovaj Lelicki mudrac ovaj sigurno je bolji sa matematikom.Nek godisnje nekako nabudzi 2,5 jagnjeta to mu dodje za 3 meseca dojenja 81 kg koncetrata po 40 dinkica =3200 i jos ostaje 2800 dinkica(od 50 evrica) to mu dodje skoro 200 kg sena ovogodisnja cena,hm zanimljivo ovi ce da zeznu i vlasicku pramenku::namigivanje::

Petrovo zasto da nomadi,kad u selu ima 15-20 ha zemlje na raspolaganju,za 20-30 ovaca vise nego dovoljno,a i teranje ovaca na vlasic tokom leta nije nomadski nego polunomadski,Jos sam pomenuo gotov koncetrat covek ima njive,traktor prikljucke isto kao Soumi,moze da proizvede dovoljno strnih zita ,silaze ako to cudo uopste hoce da jede silazu,kao sto rekoh sad ce i ovi da gaje ovnove po 140 kg kao vlasicke,e gde meni prodjose godine,ocigledno sam blejao na mesto ovaca,ti si mlad uci na nasim greskama,ovde se prica o manjem ulaganju a vecoj zaradi ko da trrci za ovcama po nedodjiji.Elektricni cobani-turbo

Nisam znao da ima toliko zemlje i za njega nema brige pramenka ko pramenka Rajko samo cu ti reci ne topli je mnogo jer ova to ne voli

Aj bre petrovo da cujem neku tvoju ekonimiku,u uslovima kod tebe,koliko hrane itd,sta moze da se zaradi na vase cene jagnjadi itd,jes pramenka al 50 evra na lepe oci,ima li kod vas subvencija

Nisam znao da ima toliko zemlje i za njega nema brige pramenka ko pramenka Rajko samo cu ti reci ne topli je mnogo jer ova to ne voli
A sad nema zime a sinoc me proglasi narkomanom i tebe cu da oderem kad dodjes po jagnjad.

- - - - - - - - - -

dobro vece svima...dali mi moze neko napisati sta je hranjivije senazna silaza od stocnog graska ili kukuruzna silaza..hvala unapred
Najbolje kad ima i jedno i drugo mada je moj favorit senaza.

E ovako na moj mali broj ovaca neke zarade nema ali profita ima
trenutno moje ovce jedu 1,2 kg koncentrata sa 20% proteina i 600 g kukuruza to jedu samo mjesec avgust jer je sezona mrke a posle vracam na 600 g kukuruza pasa je svakodnevna i glavni izvor hrane ima je samo treba po suncu pasti uz to hranim ih i tikvicama jabukama stabljikom kukuruza i suncekreta koje koristim iz baste sve sto je zaostalo ili krvrznjavo to sjecem ovaca
plodnost ove godine je bila 2,0 po jagnjenju ali mali broj pa ej lako raditi jagnjad sam uspjesno prodao cieja je dobra od piluike jedno prosjecno jagnje od 30 kg vrijedi 90 eura e sad za jednu ovcu cu izracunati vrijednost
jedna ovca dnevno pojede 150 grama kukuruza to je 55 kg kukuruza i 2mjseca jede po 300 g koncentrata to je 18 kg nastavak slijedi

Petrovo lepo rekoh 2.2 jagnjeta po ovci godisnje puta prosek 200e plus 50e po ovci a rashod lanac za testeru i gorivo posto mi je kum sumar imam hrane u izobilju. Nema koncentrata Mirkane nisu to tvoje belke ove bi se otrovale koncetratom jos im stoji kukuruz od preksinoc pred njima nisu zainteresovane uh kakav je tu slast pecenja steta sto nemam racun da zakoljem da probam jedno.

- - - - - - - - - -

E ovako na moj mali broj ovaca neke zarade nema ali profita ima
trenutno moje ovce jedu 1,2 kg koncentrata sa 20% proteina i 600 g kukuruza to jedu samo mjesec avgust jer je sezona mrke a posle vracam na 600 g kukuruza pasa je svakodnevna i glavni izvor hrane ima je samo treba po suncu pasti uz to hranim ih i tikvicama jabukama stabljikom kukuruza i suncekreta koje koristim iz baste sve sto je zaostalo ili krvrznjavo to sjecem ovaca
plodnost ove godine je bila 2,0 po jagnjenju ali mali broj pa ej lako raditi jagnjad sam uspjesno prodao cieja je dobra od piluike jedno prosjecno jagnje od 30 kg vrijedi 90 eura e sad za jednu ovcu cu izracunati vrijednost
jedna ovca dnevno pojede 150 grama kukuruza to je 55 kg kukuruza i 2mjseca jede po 300 g koncentrata to je 18 kg nastavak slijedi
E sad ti lepo uporedi moju i tvoju racunicu i reci ko se sad drogira? Stvarno mi niste jasni.

- - - - - - - - - -

Nije mi cilj, niti mogu da kreiram ničije mišljenje, ali ovo je mlaćenje prazne slame....za tri dana,dva korisna posta.
Ako i ovde treba da se uzdrzavam i da stiskam jezik za zube a da pri tom nekrsim pravila onda nevidim svrhu postojanja ovog sad vec nazovi foruma sta je ovo tvrdjava Alkatraz smes da pisnes samo po naredbi inace radi struja.

zatim sjena oko 400 kg a ojagnji dvoje jagnjadi koji kostaju 180 eura znaci
55 kg kukuruza je 27,5 eura
18 kg koncentrata 18 eura
400 kg sijena kavlitetnog livadskog 32,5 eura je sve ukupno 180 minus 78 da zaokruzim na 80 je 100 eura profitna na ovci
subvencija koliko znam nema za ovce neznam da li su cak i donosene uredbe

- - - - - - - - - -

Mirko nadam se da si zadovoljan Rajko nas je sve presisao ali neka treba nama takvih

Drustvo idem na spavanje,gde bre somi cekas do sad,ovo vam strucnjak pa neka vam kalkulise ja sam pospan ima da pobrkam cifre.

Nazad
Vrh