Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Da li je gusavost kod virnterberga osobina. Imam par siljega koje sam jedva osisao po vratu jer imaju jako izrazenu kozu na prednjem delu (gusi) bilo je i rasecanja...
To nije osobina ni Virtemberga niti bilo koje rase,uglavnom je uvecanje tireoidne zlezde usled nedostatka joda,lek je ubacivanje jodirane soli u ishranu celom stadu,ne samo obolelim zivotinjama,kod Virtemberga se desava da naprednija jagnjad imaju izrazen nabor koze ali je za razliku od tireoidne zlezde mek sto mozes utvrditi pipanjem ili vec znas posto si ih sisaso ali ako je to slucaj to nestaje do sedmog meseca,najkasnije devetog pri cemu pricamo o jagnjicima sa prirastom iznad 350 grama.

Miloss vidim da si uspjesno zamijenio Dekija sad si ti doktor za virt... a imam ja jedno pitanje za tebe posto se ne razumijem u W dal si ikad cuo ili vidio da jagnjetu ili ovci se uveca zlijezda kada im se nikako ne daje tableta za metilj barem kod pramenke je to slucaj i vise puta sam se susretao s tim..?

Da,naravno i to je jedan od razloga,ali nisam ga naveo racunam da svako tretira ovce protiv metilja,metilj kao parazit ima ogromne potrebe za jodom da bi odrzao svoj specificni nervni sistem,medjutim desava se i da lek bude los pa bi sumljivim grlima trebalo ponoviti tretiranje obavezno drugim lekom,ako su bile tablete koristiti inekcije i obrnuto.

Znaci W je pospan,ima usporen rad srca,povecan holesterol,teskoce sa koncetracijom,depresija itd. jer gusavost/struma je uvecanje stitne zlezde usled raznih oboljenja iste,treba tu analizirati hormone stitne zlezde.Covek pita za kozne nabore ispod vrata .to je tipicno za merino rase.Somi,somi kralju

Eness od metilja se ne uvecava stitna zlezda sta ste bre navalili na nju,to je klasican hladni edem izmedju krakova donje vilice,moze ga imati i na kapcima ociju,kao i na grudima zavisi od stepena infekcije i stanja zivotinje.

Ma koji virtemberg,sisao sam i neke pramenke proletos pa i one imaju nabore na vratu,i kod mene ovan ima to i nekoliko ovaca,kakve to veze ima sa nekim oboljenjem?

---------- Poruka napisana u 10:31 ---------- Prethodna poruka je at 10:28 ----------

Da li je gusavost kod virnterberga osobina. Imam par siljega koje sam jedva osisao po vratu jer imaju jako izrazenu kozu na prednjem delu (gusi) bilo je i rasecanja...
To se resava tako sto sisas u suprotnom smeru od pravca nabora,znaci od glave prema plecki,bar sam ja tako radio,jeste dosta sporije,ali su povrede redje.:ppozdrav:

Dr za w Deki kaze ovako
nije to nikakva gusa,obicna ektopija timusa,uslo je par ovnova iz D koji to dominantno prenose na potomke
ektopija-nesto se nalazi na mestu gde mu nije mesto
timus -grudna zlezda
Nije nikakva Bitna greska sem sto kod mladih grla malo estetski nije lepo,ali to nestaje kasnije i niko ne provaljuje

---------- Poruka napisana u 14:30 ---------- Prethodna poruka je at 13:41 ----------

kaze i ovo
cervikalni deo timusa je pomeren na gore i nema razloga za brigu,timus je aktivan samo kod mladih jedinki akod starijih vremenom nestaje
za @Soumija
jagnje sa sjebanom stitnjacom ne moze nikako dobro napredovati
toliko od Doce iz ilegale

Ne razumem, ako se secam on je rekao da se to javljalo kod grla sa dobrim prirastima sto znaci da dobro napreduju a sad podatak da ne mogu dobro napredovati kad im se to pojavi?

Pozdrav za sve ovčare !
Zovem se Mihailo, imam 34 godine. Ovčarstvom se bavim 3 godine, imamo stado od 14 ovaca sjagnjenih, ovan i 4 šilježice stare 7 meseci. Ovce su melezi IDF-W-Sjenička a ovan je IDF. Planiramo da proširimo stado. Par slika:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Po ovcama vidim da si domacin :ppozdrav: Odlicne su lepo ugranjene, gde si ih nabavljao i koliko imas jagi po ovci godisnje?
Gde si tacno iz Sapca?

Jel ovo na slici ovan idf?

Hvala! Mišar kod Šapca. Ovce sam kupovao u selu, njih 8 se jagnji uredno, na 8-9 meseci, blizne se, ne baš svaki put pa od njih ostavljam žensku jagnjad. Ostale ću skloniti,vremenom. Ovan je IDF, nije neko sjajno grlo ali obavlja posao.

Pastirboy,mihailo78 dobro dosli,nego Pastir koja je ovo rasa na avataru:haha:,meni lici na piletinu i preplanulo jagnje od suncanja( e jes mi dobrodoslica)

Soumi je uvek ne dorecen ili namerno da se svi uzbune pa onda hladan tus,ja cu da preskocim komentar za objekte(materijal,kvadratura,zapremina itd)-jer sve zavisi od nacina manipulacije stadom,plodnosti ovaca itd,ovce nisu kao ostala stoka(krave,svinje,pilad itd) pa da se nekakve seme mogu uvek i svugde primenjivati.tako da ne postoji standard za objekat ili se moze navesti sa velikim ostupanjem od-do,o ovome vec mozemo raspravljati,ali u tancine:osmeh:

Pozdrava drustvo

Nazad
Vrh