Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Bolje zapati jos neko grlo i radi malo vise,nego sto spavas do jedan u podne i celu noc juris devojke. . .

Kobile,do kuka......Ti ocigledno nisi video romanovca uzivo kad ne znas da se uvek propinju na prednje noge i tako premase visinu tvojih kukova:osmeh:,pitaj Siku

[/COLOR]
Koju ti hranu kupujes majke ti?[/QUOTE]. Kupuje zejtin, šećer, so deci čokoladu i sladoled. Verovatno gaji povrće a žena mesi hleb. U tom slučaju kupuje i kvasac.

Sika kralju toga se nisam ni setio,a bas im noge dodju negde iznad kukova:haha::bravo:,izgleda da krece,,,,e nije odavno-aj raspali,nego ove novajlije ce se naci u cudu a bas smo ih domacinski docekali,pa nije ni cudo sto samo nas 5-6 najtvrdokornijih ovde vrti svaki dan.I urednici svrate prekrste se i levom i desnom pa begaj,@bato87 kao da je u zemlju propao

Mirko nesto me interesuje,aj kazi nesto o hladnom edemu i kako se leci,komsija posle tvog posta sumlja na to za svoje dve ovce,kazu imaju kao zlezdu ispod brade i krvave oci,nestigo da odem da vidim od posla.

Somi brate nisam primarius da znam kako nastaju edemi,to mu dodje kao nekakva reakcija organizma,tj trebalo bi da ima veze sa funkcijom bubrega.Posto se kod fascioloze(metilj) poremeti funkcija jetre a bubrezi treba da izluce sve te toksine koji dospeju u krv onda dodje do poremecaja blablablabla............treba delovati primarno tj na ono sto izaziva taj edem(da preskocimo fiziologiju bubrega,jetre) ustvari veliki i mali metilj.Kad njih regulises za par dana taj edem sam nestaje,nalazi se u medjuvilicnom prostoru donje vilice(mandibula),na dodir(palpaciju) izgleda kao vrecica puna testa,hladna na dodir.Ovce se mogu zaraziti pijuci vodu na kojekakvim baruzdinama,pasuci travu na podbarnom terenu,kao i jeduci seno sa istog.Kad dodje do pojave edema,to je znak da je kontaminacija sa parazitom bas velika,jetra je uvecana,i ne retko zivotinja moze uginuti posle tretmana jer kad pomlatis gamad zacepe odvodne kanale zuci.tako da na terenima koji su povoljni za razvoj i prezivljavanje metilja godisnje treba najmanje 3 X tretirati stado

Jako je bitno pored kvalitetne ishrane, dobro organizovati tretman protiv parazita,odnosno napraviti plan dehelmintizacije na godisnjem nivou.Prema vremenu pojavljivanja parazita,i stepenu njihove invazivnosti u u odredjenom delu godine/sezoni ispalinarati najbolji moguci tretman(izabrati preparat) sa nekim spektrom delovanja koji ce pokriti sto veci broj gamadi,a uz to imati u vidu i proizvodni ciklus(jagnjenje,bremenitost) to mu doje da je sve isplanirano,sto je u principu ne moguce bas 100%,al priblizno, da.Imao sam negde plan otkucan po sezoni pojave odredjenih parazita(najbitnijih sa preporukom za tretman) ako iskopam napisacu.Mada mislim da u tvom kraju nema nesto preterano puno takvih pojava,mozda je pantljicara jagnjadi najzastupljenija i eventualno metilj,dok npr na Zlatiboru nema sta nema(valda zbog ciste prirode)

Poslednja izmena:
E pa moguce,tamo gde napasa ovce bas podvodno,a nesto nije marljiv oko tretiranja za parazite.Bato koliko silaze izvuces sa hektara,posto predpostavljam da znas u gram,interesuje me zbog ove suse.

A sunce ti! Spomenuh romanovce i evo zive vatre!:ppozdrav: Nije uopste susa problem, sjeno je ves spremljeno za zimu,a i pase ima dovoljno. Meni nikako ne odgovara da imam ovce koje se jagnje jednom godisnje! Plan je bio sasvim drugaciji kad sam usao u ove vode, ali posto se to izjalovilo sad sam tu gdje sam. Imam samo 6 dunuma zemlje, to sam ogradio za pasnjak. Uzeo u zakup jos jedan h da imam za sjeno, a i za kosenje pa sam im davao svjezu. Meni treba veci broj jagnjadi godisnje. Koja ovca moze mi dati 20 jagnjadi (od 10 ovaca) ako ne rom. Sto se tice romanovskih ovaca, price idu iz krajnosti u krajnost, ili su extra, ili su "smece" ! :osmeh: Tako da se covjek vrlo brzo nadje u nedoumici. Ali mislim da je to ipak najpametnije.A na romanovke bih pustao nekog tovnog ovna.

Zarius nisi jedini koji je progutao pricu o 100 ovaca 300 jaganjaca,to sa R x tovna rasa moze da upali,al treba kvalitetan R.

Nego bre Bato bi mogao pomoci oko plana za dehelintizaciju,koji parazit u koje doba godine,posle zaraze kad se pojavljuju prvi simptomi,kako prepoznati.....Eto malo predloga za dobru diskusiju,naravno kad zavrsi siliranje

Sarbanac je doktor za te kombinacije,ima ti izmelezi ovcu sa rengen ocima,koja roni do sto metara dubine,leti do 10000 metara visine,govori pet svetskih jezika,ume da vozi traktor i uz sve to kaki sto evrica na dan.Ako mu das neki dinar moz da napravi i da ima i cetiri materice i da se jagnji senest puta godisnje,al samo po tri jagnjeta,dok se jos malo usavrsi,e posle ima budu sve sestorke po 35 kila.:haha:

.Bato koliko silaze izvuces sa hektara,posto predpostavljam da znas u gram,interesuje me zbog ove suse.
Prinos je ove godine vise nego prepolovljen. Dosta kukuruza uopste nema klip pa je samim tim i masa po hektaru dosta manja. Prinos je sarolik, najvise mase daje AS 160 silaz. Prinos je oko 25 t po ha, za koji dan cu znati tacno kada zavrsim siliranje. Kisa nije pala, pa ne pamtim kada mislim da mu ozbiljna kisa nije pala od kako je posejan. U ataru tuga.

25 tona?Pa ti si car,ovde niko 22 nije prebacio,o kvalitetu da nepricam,dodaje se svasta,stocno brasno,ovsena slama,kvasci,secerna voda,hemija,jer nece da udje u vrenje uopste,sad cu neki dan na farmu,oni imaju 160 h za silazu pacu vam pricam sta se desava.

Zare nađi u temi o romanovskim šta je pisao Dzigi. Šteta što je iygubio vezu sa forumom. Čovek je imao 3,2 na godišnjem nivou i bez posebnih tretmana sa ishranom. Ljudi ne shvataju kvalitet ove rase i često komentarišu sa podsmehom i podcenjivanjem. Polako prelistaj temu o romanovskim obrati pažnju na Slavišine Velimirove i Miladinovićeve poruke shvatićeš o čemu se radi. Nemoj se osvrtati na zlurade komentare megalomana. Na samom početku teme Tar je objasnio koji su kvaliteti rase i kako je koristiti. Tu su i poruke ljudi koji su to praktično potvrdili. Pre tri godine dosta se govorilo o melezima f1 a sada više o čistoj rasi jer se iz godine u godinu povečao broj. Za par godina biće to jedna od brojnijih rasa u Srbiji. Zbog cene pokušaj u Hrvatskoj da nabaviš grla. Polako Miloše. Sad je lako suša odgovara za dugonoge. Čekaj da malo okisa da iskaljaju papke. Za dve godine promenićeš rasu garantujem. Nego ako je Sika voljan da ti ustupi ovna da popravi što se spasti može. Ja sam dao javni poziv pre skoro dve godine verovatno nisi čitao. Ko god sumnja u ispravnost metode meleženja može doterati najlošiju ovcu iz svog stada kod mog ovna na parenje. Zato Miloše prijatelju dođi sebi dok još imaš kome da dođeš. Rajko ti si domaćin čovek i ležeš rano. Sigurno si usto po radi sebe pa malo virneš na forum.

Nazad
Vrh