Chat u ovčarstvu i kozarstvu 2

Pa to bi se isplatilo već ove godine da si posejao 5ha soje. Soja u najavi otkupa 700evra tona!

Бог ти помогао Мире,јес код Бабовића ал сам само питао за цену а купио сунцокретову...Кад помену Шарпланину,ај мало о њој јер нисам упућен.

Sarplanina je inace poznata po tome da ima najvece pasnjake na Balkanu,a najveca pogodnost je sto ima jako puno izvora pitke vode,kao i tresetnog zemljista,sto sve daje dobre uslove za jako dobre pasnjake.U Makedoniji sam boravio dva puta za zadnjih 5 godina i naravno uvek se raspitivao o ovcarstvu.2007 god sa g. Pericom Petrovim tada tehnickim direktorom Firme Vardar(mislim da je neki strani kapital) imali su oko 8000 ovaca,inace firma iz Gradskog.Ovce su u sezoni ispase transportovali zeleznicom dokle je moglo a posle pesice do pasnjaka na Sarplanini(makedonski deo).Nisam imao srece da dodjem do samih pasnjaka iz vise razloga,dolazio sam do delova(obronci) iznad Tetova i Jagunovca dokle i dolazi pruga.Inace mi je to ostalo do sada ne ispunjena zelja da pesacim Sarplaninom al kao sto napomenuh iz vise razloga nije bilo moguce,nadam se da ce mi se ispuniti.Ne znam iz kog razloga sam ali jesam na neki nacin odusevljen Makedonijom i na neki nacin aj da kazem osetim neku emociju kad je pomenem.Zbog onog poredjenja sa ne brigom na sarplanini za seno i zitarice,to sam cisto pomenuo jer ima dovoljno pasnjaka i livada,kao i vode a ovce se gaje na aj da kazem primitivniji nacin,pa bi njima bilo smesno da cuju nase kalkulacije:haha:

Imam CD sa neke manifestacije,tipa vasar,neki viseboj i sl.Samo da ga iskopam,dobio sam ga na poklon prilikom pomenutog obilasak MK.
Miladine jel dozvoljen ribolov

---------- Poruka napisana u 18:04 ---------- Prethodna poruka je at 16:43 ----------

Pocetak na farmi Agrotornik

Poslednja izmena:
Pa Peki druze ima tu nesto rusko,U pitanju je Srbin sa ruskim novcem:haha:,ma jok bre,a koja je to farma sto je kupio Rus

Veceras sam malo pusto ovnice i privikavao na elektricnu cobanicu,drzim ih odvojenim od ovaca,pa kad ih pustim oni pravo kroz bodljikavu zicu kod njih,jedva ih pohvatam u cairu i vratim u stalu.Postavim paralelno sa bodljikavom zicom zicu za cobanicu i pustim ih.Oni pravo kod ovaca,puklo ih po dva puta stali gledaju i ne prilaze,sami su usli stalu kad su videli da nosim vanglu,mirni ko bubice,kod ovaca vise nisu hteli da idu,pasli su pored njih,delila ih samo zica.

Ja sam čuo da je čini mi se na Pesteru neki rus pokupovao neka zemljišta i planirao da napravi farmu od oko 300 grla sjeničkih ovaca

Rusi kupuju svasta,evo sad po Nemackoj nemozes od njih da kupis Holstajn junicu,ako i nadjes ispod 2200 e nema da valja,naravno steona sa pasosem,plus uvoz.

ruski novac al je covek Pesterac objekti su gotovi i grla neka kupljena,...zbog dobrih radnika celu zimu su mrtva jagnjad bacana na smetlista...propast je tu na vidiku skora...

Rusi kupuju sve i svasta kod nas jer ih navode ovi nasi gangsteri koji rade po Rusiji, a jaki su toliko da im nije vazno da li ce dobiti ili izgubiti, jer mi smo priznali to ili ne ipak sica za Ruse

ruski novac al je covek Pesterac objekti su gotovi i grla neka kupljena,...zbog dobrih radnika celu zimu su mrtva jagnjad bacana na smetlista...propast je tu na vidiku skora...

Jos jedna prica o ovcarstvu kao prostom i jednostavnom,al uvek zaborave da je pastir/cobanin radnik 24 h dnevno 365 dana,ovca trazi slugu i bez nje ne moze narocito u vreme jagnjenja.Dok su cobani spavali medj ovcama imalo je ovaca u buljucima,kad su presli na daljinski situacija je poznata

Danas i odredjene inovacije nece moci zamjeniti covjekov rad i brigu koja je u prolim vremenima bila veca i upravo ti sto kazes Mirko ovca nece gospodara vec radnika

2jayi9x.jpg

Juce stigao ovan, i eto vec je naredio da se ocisti dvoriste:haha:

Dobio ga, do prvog oktobra ce biti sa ovcama covek netrazi nista .Pravo da ti kazem nisam pitao koliko je star a u zube nisam gledao :osmeh:

Nazad
Vrh