Chat u govedarstvu

Pozdrav drustvo,planiram preko zime da nabavljam telad,interesuje me dali postoji sansa da se kupi krava koja se muze i da joj se ubaci tele sisavce ispod? Ili mora biti svezr oteljena pa da se podbaci tele?

Mi smo jedne godine imali probem sa tim puzevima golacima(neki crveni) i probali smo puzomor ,kupili ih...nista nije dalo rezultat dok nismo culi da ih unistava sol..Ispred plastenika samo napravimo trag soli i ni jedan ne prijede preko toga a kroz povrce ujutro prodemo i koji ima posolimo....par dana tako i rijesismo ih se...moje povrce je nekih 100 kvadrata pa sam mogo tako a sad ko ima vise il kome je mrsko odvojit neko vrijeme da rijesi problem taj mora nabavit patke il kamion od putara..:ppozdrav:

Jutros natoverene svinje i odnete na klanje,nakon toga drugar dosao po telice,i na kraju nakupac dosao i potovario krave ..
Zvanicno od veceras vise nisam u klubu stocara...
Druzili smo duzi niz godina al doslo je vreme da se rastanemo...

Ne mozes verovati al svi mi postavljaju to pitanje...dok smo ja i supruga pravili sir i isli na pijacu bilo je lepe racunice,u medjuvremenu smo odlucili da supruga otvori kozmeticki salon,samim tim sir i pijaca padaju u vodu i bio sam prinudjen da mleko nosim u susedno selo u mlekaru po mizernoj ceni od 28 din,ispostavlja se da malte ne dobijem para za mleko koliko i pojedu...racunica kaze da su krave jele hranu u vrednosti od 400e mesecno sto je sasvim lepa plata da sedim kuci i ne radim nista...
Ali alternativa postoji...vec posle nove godine krecemo u novi biznis...a nema veze sa polhoprivredom..

- - - - - - - - - -

Ali da korak je veliki,nije svejedno odluciti se za tako nesto,jer ipak to nama udje u krv i mi volimo tu nasu muku...i da,nema vise ni jednog papka u dvoristu,nadam se da nece biti ni muva dogodine..

Dao ispod cene al da idu sve u paketu odjednom...meni vise godi manje para na gomili nego 10 20 posto vise al da se razvlaci godinu dana..

@sremac84
Ako se ikad uželiš muže možeš kod mene da se rekreiraš :) I mene to čeka u budućnosti, dal bližoj il daljoj ostaje da se vidi ... za sada držim glavu iznad vode al ko zna kakva vremena idu ... želim ti puno sreće i uspeha u daljem radu, može se živeti i bez krava samo mi stočari nikako to da shvatimo ...

Послато са SM-J320F уз помоћ Тапатока

Lepo sam rekao,udje to nama u krv...u genima..
Volim ja i druge poslove vezane za govedarstvo,kosenje i to oko sena...silaza...pivo u silazi...s obzirom da ti dosta toga radis mozda naletim u ispomoc...

- - - - - - - - - -

A ima stvari koje se necu zazeleti,npr nauciti prvotelku da se muze,to ume da bude njaka...

Nisam od onih sto to kriju (mada vidim da dosta ljudi nece o tome da prica),radim 40ak jutara,od kojih je 25 mojih...za sve ove godine mlecnog govedarstva uspeo sam da pikupujem sve masine potrebne za moje domacinstvo...naravno sve je to staro i polovno ali radi i nikom nista ne placam...tako je i govedarstvu,imam svu opremu sa senazu,za djubre...

- - - - - - - - - -

Napisah to sve,jer sam hteo reci da i pored svih troskova koje sam sveo na minimum,opet nisam nasao racunicu...

Nazad
Vrh