Chat u Živinarstvu 4

Ptičiji grip stigao i u prestonicu

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije potvrdilo je, za "Novosti", da je kod uginulih ptica koji su pronađene u kanalu kod Borče, na levoj obali Dunava u Beogradu, registrovan ptičji grip H5N8, koji nije opasan po ljude. Kako kažu iz ovog društva, "Veterina Beograd" preuzela je danas lešine, a veterinarska inspekcija im je potvrdila prisustvo virusa.- I ranije su nam se javljali sa tvrdnjama da su viđali uginule ptice - kaže Milan Ružić iz Društva za proučavanje i posmatranje ptica Srbije. - Nismo mogli da tvrdimo da je reč o ptičjem gripu i u Beogradu, iako je epidemija na teritoriji Vojvodine već bila proglašena.Prema rečima ornitologa, životinje su prinuđene da se zbog hladnog talasa prikupe na manjim površinama, pa je to uz nedostatak hrane uzrokovalo širenje bolesti među pticama. Kako kažu, labudovi nisu najosetljiviji, ali zbog svoje veličine građani ih primete lakše nego ostale ptice.
 
Poslednja izmena:
Za pticiji grip je poznato vise od 400 godina.Virus je bio opasan samo za ptice i nije se prenosio na ljude.Pre 10tak godina se pojavio soj virusa,koji je u kombinaciji sa ljudskim,tj humanim gripom mogao mutirati i izazvati epidemiju sirih razmera.(Bar su nam tako merdiji i proizvodjaci vakcina predstavili :osmeh:)Ovaj virus,koji se sad nalazi,nema veze sa onim od pre 10 tak godina i nije opasan za ljude.Za ptice je isto opasan,kao i onaj koji je kod ptica bio prisutan i prosle i prethodnih 400 godina.
 
[h=1]SALMONELA I EŠERIHIJA KOLI Novo povlačenje piletine u Hrvatskoj[/h] [FONT=&quot]


[/FONT]

J6iktkqTURBXy83Yzc3Y2Y1ZjUzZTQ3NGM5ZmU4YzVlZDE2MGU2ZDlmMS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA


[FONT=&quot]Foto: RAS Srbija
share_v1_pintrest_norm_ico.png
share_v1_facebook_norm_ico.png


Iz resornog ministarstva saopšteno je da je povučeno smrznuto mleveno mešano meso i smrznuto usitnjeno pileće meso iz Poljske zbog prisustva salmonele.

- Iz prodaje se povlači i proizvod "sveže meso peradi - pileća krilca" proizvođača "Perutnina Ptuj-PIPO" iz Čakoveca, zbog prisustva bakterija salmonela i ešerihija koli - navedeno je u saopštenju.
Trgovačko društvo "Boso" iz Vinkovaca utvrdilo je tokom interne kontrole mesnih prerađevina prisustvo salmonele u smrznutom mljevenom mesu koje je prizvedeno i zaleđeno 11. maja, a poreklom je iz Poljske. Na ovom proizvodu navedeno je da je rok upotrebe 9. maj naredne godine.
Smrznuto mleveno mešano meso distributera "Stanić", poreklom iz Poljske, prema navodima Ministarstva nije zadovoljilo kriterijume higijene procesa proizvodnje, dok je u pilećim krilcima iz mesnice "Mesna industrija Ravlić" iz Požege, osim salmonele, pronađena i ešerihija koli.
[/FONT]
 
[h=1]Britanski supermarket prodaje omega-3 piletinu[/h]Datum: 08/03/2017
Kategorija: Proizvodnja mesa

U Britanskom supermarketu Waitrose prodaje se pileće meso obogaćemo omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 piletinu proizvodi Moy Park, jedna od najvećih kompanija za proizvodnju pilećeg mesa u Evropi koja je deo brazilskog giganta JBS. Obogaćena piletina se proizvodi na velikom broju porodičnih farmi u Severnoj Irskoj.
Piliće meso je obogaćeno omega-3 masnim kiselinama na taj način što se u ishranu pilića dodaju alge. Alge pripadaju porodici vodenih biljaka koje obuhvata morske trave i alge, a koje su prirodno bogate omega-3 masnim kiselinama.
Supermarket Waitrose poručuje da se piletina koju prodaju proizvodi po visokim standardima tehnologije i zaštite životne sredine. Ovakav način držanja pilića uključuje mnogo prirodnog svetla i više prostora po jednoj ptici nego što je slučaj u klasičnim sistemima za prizvodnju brojlera. Takođe kompanije Moy Park i Waitrose ukazuju da je ukus i izgled omega-3 piletine isti kao kod pilića hranjenih konvencionalnom hranom za brojlere. Takođe, ne postoji razlika u procesu proizvodnje. Jednina razlika je u tome što omega-3 pilići jedu hranu obogaćenu masnim kiselinama.
Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Ove masne kiseline snižavaju povišeni krvni pritisak, snižavaju povišen nivo triglicerida čime učestvuju u sprečavanju nastanaka i razvoja ateroskleroze. Pomažu da se održi normalan rad srca, mozga i funkcija vida. Prema kompaniji Waitrose, optimalan dnevni unos je 250 mg omega-3 masnih kiselina, kao deo zdrave i uravnotežene ishrane.
Nutricionista kompanije Waitrose dr Džoan Lunn, dodaje:” Ovakvo pileće meso je stvarno korisno za naše potrošače, jer kao što znamo, nekada je ljudima teško da unesu dovoljno omega-3 masnih kiselina iz drugih izvora hrane, naročito ako niste ljubitelj ribe”.
Svakako ljudi mogu da uzimaju omega-3 masne kiseline na dva načina. Prvi način je ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama (riba, orasi, alge, biljna ulja, spanać, kelj…), a drugi način je korišćenje suplemenata – dodataka ishrani.
 
Hvala Sama, jeste Cobb 500 pogledao sam na netu i deluje mi da je to isto to kao sto je kod mene bilo.

A ove vage pijacarske za 2000din svi imamo i merimo u dlaku:osmeh:
 
Valjevac sto si se uvredio bre?:ppozdrav: Simpaticno mi je sto svi imamo te vage zato sam napisao, nista lose nisam mislio. ja ih koristim za jabuke, komsija za paradajz. I prasice merimo na njima...
 
Kakvi su to pilići za tov,crveni,msm da sam pročitao da se zovu Idjoški brojler.
Piše da su otporniji na bolesti od belih pilića,ali im je malo slabiji prirast.
Jesu li čemu,ili su to marketing-divljaneri,pa umesto 2 nedelje dužeg hranjenja od belih,hraniš ih duže 2 meseca!
Firma koja ih prodaje je Chick prom.
 
Pitanje za Tehnologa - davanje flipsa živini

Pozdrav svima

Imam jedno pitanje za tehnologe,drzim farmu tovni pilića i čuo sam da pojedinci daju pilićima (Otpadni flips) pa me zanima dal je stvarno to moguće jer u okolini imam firmu koja se bavi proizvodnjom smokija i čipseva i taj "otpadi flips i čips" je veoma povoljan.
 
Poslednja izmena:
Da oživimo temu malo. Jel vam se dešavalo da vam mačka sedi noću u kokošinjcu? Meni, pa sigurno od proletos, sedi jedna crna mačka u kokošinjcu kod starih koka. Kad prolazim pored kočine vidim je kako kod valova za hranu sedi. Udje kroz otvor na zidu gde one ulaze i izlaze. Ne dira koke, al ne odustaje od "prela" kod koka. :haha: Kontam da čeka miševe.
 
Uhvate i koke ponekad miša, pa da vidiš onda koja je to jurnjava oko njega, uhvate ga dve pa ga raščereče na pola. Vidi se da su potomci T-rexa :haha:
 
Jesu koke prave zveri.... lebom ih hraniš al kad te neka kljucne... prebrojiš zvezde.... Letos kad se nosile kratke pantalone stalno su kidisale na jedan mladež koji imam na listu noge.... bogami pravi dinosaurusi....
 
Nazad
Vrh