Chat 9

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@JD6155M Veci porez placa manje poljoprivredno gazdinstvo nego firme ,tj veliki farmeri ?.
Na gorivo mi nemamo nista,nesto malo jeftinije dobijamo na pumpama preko nekih kartica,no opet to samo na vece kolicine.

@JD6155M Veci porez placa manje poljoprivredno gazdinstvo nego firme ,tj veliki farmeri ?.
Na gorivo mi nemamo nista,nesto malo jeftinije dobijamo na pumpama preko nekih kartica,no opet to samo na vece kolicine.
U postotku da posto velika gospodarstva placaju mjesečno puno vece namete pa tako tu imaju manje za platit al to su gospodarstva sa 400-500000e minimalno godisnje prometa

Pricao sam kolegom iz Hrvatske i rece mi da imate subvencije od 1500e ako na toj parceli imate orah? I to svake godine, ne samo za zasnivanje zasada. I ne postoji nikakva obaveza osim da se pokosi trava.
A za neke sejane livade imate po 600-800e po hektaru.

A ko to po tebi propada, ljudi nece da se bave poljoprivredom samo fušlare zato i propadaju, idu radit za placu nece da rade na zemlji a pogotovo da stoku drze

Pa ne bi ja rekao da samo fuslare i propadaju,znam dosta ratara okolina Zupanje,koji su digli ruke jer nisu vise mogli da opstanu.O stocarima da ne pricamo.Sela u Slavoniji skoro prazna.Za katolicko badnje vece sam bio u Posavskim Podgajcima,30 posto ljudi ostalo da zivi tu.Ne znam kakav im je mozak radit za 700e mjesecno il 500 a dobije subvenciju kao sto ti kazes tako lako.Ko god ima svojih 10ha moze u subvencijama i proizvodu godisnju platu zaradit.Nesto tu ne stima.Il su rigorozni,il morate papirologije tonu prilozit,il je korupcija i politicka pogodnost.Nesto jeste.

Pa ne bi ja rekao da samo fuslare i propadaju,znam dosta ratara okolina Zupanje,koji su digli ruke jer nisu vise mogli da opstanu.O stocarima da ne pricamo.Sela u Slavoniji skoro prazna.Za katolicko badnje vece sam bio u Posavskim Podgajcima,30 posto ljudi ostalo da zivi tu.Ne znam kakav im je mozak radit za 700e mjesecno il 500 a dobije subvenciju kao sto ti kazes tako lako.Ko god ima svojih 10ha moze u subvencijama i proizvodu godisnju platu zaradit.Nesto tu ne stima.Il su rigorozni,il morate papirologije tonu prilozit,il je korupcija i politicka pogodnost.Nesto jeste.
Možda i mentalitet tih ljudi dolazi u pitanje, dosta ljudi troši vise nego sto zaradi i uvuce se u kredite pa zato propadaju
Papirologija nije zahtjevna, ali od dosta tih ljudi koji su odustali se čulo kako se to ne isplati jel mu je jednostavnije kupit bravca ili kukuruz jel oni samo računaju finalnu zaradu
Za Županjski kraj neznam al tu kod nas oko Đakova ima isto svega i praznih kuca al nema ni jedne parcele da se ne obrađuje
Malo smo otisli u OT

U Hrvatskoj je prosecna plata 950 evra. Normalno je da ako nemas skolu, ambulantu, apoteku... da mladje generacije beze od toga. Ja znam par primera kod nas gde deca rade u fabrici za smesnu platu, a nece da rade svojih 30-40 jutara.

Hrvatska i njena davanja u poljoprivredu su za nas Amerika.

Pre svega trend u kom poljoprivreda ide,preterano ukrupnjavanje i namerno suzbijanje i unistavanje malog.Jel mislis da te pare Hrvati daju iz njihovog budzeta?Ili EU? i mislis da ona ne ocekuje nista za te pare nazad?U kapitalizmu?
Plata od 950e je mozda u Zagrebu i Splitu,pitaj kolika je u Zupanji,Baniji.Kakva amerika i pm.Bio sam u Dvoru na Uni,Bog okrenuo glavu davno.Petrinja se sastavila sa zemljom,sav materijal pokraden,podeljen stranacki.Imaju najskuplji autoput odavde do Francuske a najgori.itd.Daleko je to od normalne drzave samo sto ih eu pumpa subvencijama,a zasto i do kad pitanje je.

U Hrvatskoj je prosecna plata 950 evra. Normalno je da ako nemas skolu, ambulantu, apoteku... da mladje generacije beze od toga. Ja znam par primera kod nas gde deca rade u fabrici za smesnu platu, a nece da rade svojih 30-40 jutara.

Hrvatska i njena davanja u poljoprivredu su za nas Amerika.
Mozda Zagreb i Split kao i Beograd i NS.Prodji malo po manjim gradovima i selima pa vidi jel 950e prosek.Imaju dobre subvencije radi eu,i opet idu u kontra smjeru.Ostace kao i u Srbiji jedan gazda na 3 sela.Rumuni,Bugari imaju iste subvencije kao i Hr,pa ne viidm da su neka sila nebeska u poljoprivredi.Voleo bih i ja da imam te subvencije al poenta je da NISU RESENJE.Neke druge stvari su problem.

Velika su ulaganja u ratarstvu, zato ljudi odustaju, jednostavno nemaju sa cim poceti i onda se odluce za sigurna primanja(plata).

Sent from my SM-A315G using Tapatalk

Ne postoji sigurnost u poslu celu godinu ulazes i cekad hoces li skinuti i naplatiti rad i ulozeno ovako ide svaki mesec plata plus osiguranje to niko ne vidi a seljak mora da plati ima odmor bolovanje i na kraju 3 puta vecu penziju a ponese ruke u dzepovima na posao.

Nije dobro sto mladi odlaze uopste ali nisu samo veliki krivi za posede,svi ti veliki imaju bar 5 imena kad potrazuju subvencije posebno za obnovu mehanizacije.Tu temu vise pratim i iznenadio sam se kad sam video par prezimena za koje sam mislio da su kod nas retkost kad ono 27 i to sve mladi i u gornjem delu liste.Mladi moraju ostati i raditi ali trebaju i zaraditi.Cenim kod mladih da sentimentalnosti nema

Mozda Zagreb i Split kao i Beograd i NS.Prodji malo po manjim gradovima i selima pa vidi jel 950e prosek.Imaju dobre subvencije radi eu,i opet idu u kontra smjeru.Ostace kao i u Srbiji jedan gazda na 3 sela.Rumuni,Bugari imaju iste subvencije kao i Hr,pa ne viidm da su neka sila nebeska u poljoprivredi.Voleo bih i ja da imam te subvencije al poenta je da NISU RESENJE.Neke druge stvari su problem.
Nije u Zagrebu i Splitu vec prosecna plata. AKo je u manjim gradovima 700 evra onda je u vecim 1200.

Mozda grubo zvuci ali mene ne zanima ko te pare daje, vec je bitno da to ljudi dobijaju. Ko da prosecnog radnika u EPS zanima da li njegovih 900 evra daje MMF, Kineski kredit ili drzava .

Daj boze da i mi propadamo kao Hrvatska sa 1500 evra subvencijom svake godine za hektar oraha, 800 evra za livadu, 280 za soju.

Imamo i mi jednog sto svaki dan prica propo onaj, propo ovaj, a oni svi sa 100+ jutara zemlje, a on uzima u prodavnici na potpis. Valjda covek tako tesi sebe.

Ukrupnjavanje jeste problem za ratarstvo . To je jedno a i kvalitet zemlje je drugo . Nije bas svagdje u Hr isto . Ovamo blize meni Brod,Okucani ... sve su njive obradjene ali ima sela praznih to je tacno .
Pogledaj isto kod Vinkovaca , Osijeka,Vukovara nisu bas sela prazna . Isto Virovitice ,Bjelovara ,Varazdina..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh