Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije to baš tako komplikovano,preda tebi zemlju a ti si prijavljen po drugom osnovu,ne mora niko da bude na PIO preko zemlje ako je na pio preko drugog osnova.

Nije to baš istina,ima primera oko mene koji su se uspešno poskidali sa PIO-a bez neke muke velike.
Zakon je izričit,izgubiš uslov ili plažaš po drugom osnovu ,ispun iš jedan od ta 2 uslova i rešio si se plažanja PiO preko zemlje.
Ja 1.1 punim 15g i 2 meseca staža ,odma se skidam i prebacujem na ženu,sve dok se ne stvore uslovi da penzija ne bude proporcionalna sa godinama uplate.

Po zakonu mora čim ima zemlju u vlasništvu ali ako je osiguran po drugom osnovu ne mora,plaća mu firma.U mom slučaju želim da nastavim da plaćam za ženu da ima i ona staž.

Nije to baš istina,ima primera oko mene koji su se uspešno poskidali sa PIO-a bez neke muke velike.
Zakon je izričit,izgubiš uslov ili plažaš po drugom osnovu ,ispun iš jedan od ta 2 uslova i rešio si se plažanja PiO preko zemlje.
Ja 1.1 punim 15g i 2 meseca staža ,odma se skidam i prebacujem na ženu,sve dok se ne stvore uslovi da penzija ne bude proporcionalna sa godinama uplate.
Zar nije 20god. uslov za penziju

15 godina staža i onda čekaš do određene starosne dobi.Ko se prijavi i zaposli negde skinuće ga sa PIO fonda ali mora regulisati sav dug ukoliko ga ima jer ga ne brišu ni u kom slučaju.

Da baš tako.
Zakon je izričit ako nemaš osnov ne plaćaš, ja ne razumem šta tu nije jasno. Odeš u PIO fond dokažeš da više nemaš osnov po kom si u obavezi da plaćaš( zemlja u ovom slučaju) i skinu te.
E sad što neko nema poverenja u ženu, tasta, taštu, brata... Itd pa ne sme to je već druga tema. Ako se promeni zakon i ne bude bedna penzija paorska ista onima koji su uplatili 15 i 30 g ista, vrlo rado ću se vratiti da plaćam i za sebe i za suprugu . Dok je ovako jednostavno ne vidim svrhu ni potrebu da oboje istovremeno plaćamo ili da plaćami preko tih obaveznih 15 g.

Ja mislim da pod taj uslov spada i to što si oženjen jer traže kompletnu dokumentaciju za celu porodicu pa te tako uvale da plaćaš preko ženinog domaćinstva jer tako imaju uslova da te zaduže kao člana porodice odnosno domaćinstva

E sad kad smo se dotakli kako stvari stoje sadašnji ministar radi nešto u tom pravcu ali šta će izaći od toga i kad će biti provučeno kroz skupštinsku proceduru videćemo.
Prva stavka je dug za PiO,svako ko ima zemlju u vlasništvu je u obavezi da plaža PIO ako nije osiguran po drugom osnovu.Taj dug nas seljaka iznosi vrtoglavih 2 milijarde.Sada treba naći model po kom će biti svi zadovoljni.Ako recimo xxxxxx vlasnika uplati svoj dug država mora da im automatski isplati penzija kada se ostvare uslovi (starost) što mislim da nije realno ni za jedne ni za druge tako da će tu doći do oprosta duga sa strane države uz odricanje od penzije po osnovu zemlje za vlasnike.
Druga stavka su oni koji pak žele da nastave da plaćaju ili da izmire dug koji nisu platili (recimo par godina nije plaćano zbog nemogućnosti ..itd)
NJima će biti otpisana kamata pod uslovom da nastave redovno da izmiruju obaveze.
Treća stavka su oni kao ja ,uplatio 15 g i neću dalje jel ne vidim svrhu da plaćam a imam penziju istu sa 30 i 15 g uplaćenog staža.
To bi trebalo da se menja i da bude penzija proporcionalna sa uplatama.
I poslednja stavka je kategorizacija nosioca PIO osiguranja,verovatno onaj sa površinom ratarskom do 5-10 ha će biti oslobođen obaveznog PIO osiguranja,dok že onaj sa 500 ha morati da plati malo više nego sada.To je još diskutabilno kako že se kategorizovati ali verovatno će ići na dobrovoljnom izjašnjavanju i biće 6 kategorija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh