Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nema potrebe za okrivljivanjem po automatizmu bilo koga. Bolji način je da se deo onoga što je zatrovano odnese u neku laboratoriju, gde se odradi analiza i precizno se kaže koja je supstanca odgovorna za trovanje.

Милан 971 пре 15-20 година је још мотика увелико радила. Па чак и велики комбинати није битно која култура. Преокрет настаје око 2005-2007.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Kažem komšiji, lako je tebi da praviš rekordne prihode kad hemiju donosiš iz Austrije.
Kaže, bili nekad. Već odavno se hemija ne prodaje slobodno. Tamo mora recept i da se vodi knjiga o hemiji. Ne možeš da staviš jaču dozu, nego tačno kako ti napišu.
To treba uvesti i kod nas. Mnogi kukaju kako npr kupus neće da se primi u jednoj polovini bašte ili uvene luk, neće šargarepa da nikne. Niko ne zna koja je sve sredstva ranije koristio na toj parceli. Mnogi ne znaju da je buba rezistentna ako ne uspe tretiranje, nego odmah pojačavaju dozu i ponavljaju prskanje.
Mnogo smo hemijski nepismeni. Što je najgore, pre će čovek da poveruje da ga prskaju iz aviona nego da je on sam sebe i zemljište zatrovao neznanjem i pumpom od 10L.

Imam pitanje ,ne razumijem se u pcele ali dali one mogu da se zatvore dan ili dva da ne izlaze iz kosnica ? Ranije sam javljao jednom covjeku dan ili dva ranije kada cu prskati nekim insekticidom soju npr. Sta je on radio neznam

2. Sjecam se tacno da sam nekad citao negdje o nekom velikom istrazivanju u Kanadi mislim u vezi pomora pcela . Sumnjalo se na insekticide za tretman sjemena poncho i sl. , ali su na kraju otkrili da nije glavni uzrocnik bio to nego neki fungicidi u vocu i povrcu koji su navodno unistili neke bakterije ili gljivice koje zive na tijelu pcele u nekoj simbiozi.

Činjenica je da pčele umiru, isto je činjenica da mi bez prskanja ne možemo da zamislimo proizvodnju... E sad naći samo neke kompromise... I biti malo obazriviji...

Činjenica je da pčele umiru, isto je činjenica da mi bez prskanja ne možemo da zamislimo proizvodnju... E sad naći samo neke kompromise... I biti malo obazriviji...
Imam maline a imam i pcele, kompromis je vrlo jednostavan. Npr, u cvetanju u malinama su rojevi pcela ali uvece u 20 i10h zanimljivo, kao po komandi sve do jedne odose... I onda lagano. Obicno se vidi skoro da 21 ali i ako se ne vidi farovi i prskaj. I vuci siti i pcele na broju...

Novii trebao si ipak malo da biraš reči.
Zasto Maticu da bira reci .Kod nas je vec napravljena EKOLOSKA KATASTROFA a sta da pricam za mentalno ogranicene ljude kada DRZAVA PRVA PODRZAVA I OPRAVDAVA UNISTAVANJE BILJNOG I ZIVOTINJSKOG SVETA KAO I LJUDI. 80 posto vocara prska U BERBI ILI DAN ,DVA PRE POCETKA BERBE i tu hranu nosi na kvantas ili pijac i to jedu svi od 7 do 77 godina i za te TROVACE da se biraju reci. Niko od njih u berbi n konzumira voce a pcela vise u Podunavskom regionu gotovo da nema SVE JE POTROVANO zbog nebrige naseg naroda a ima tu i prilicne SEBICNOSTI . AERO zagadjenje je u grejnoj sezoni a ona traje 6,5 meseci cesto po 5 do 6 puta vece zagadjenje u vazduhu od dozvoljenog, hrana voce i povrce imaju ogroman broj nekontrolisanog tretiranja a najtragicnija su u berbi a mesne industrije sa raznim spricovanim crkotinama nepoznatog porekla to da ne pominjem plus osiromaseni uraniujum OVDE KANCER POSTAJE NACIONALNA BOLEST a kod mene u kraju od 10 mrtvih 6 je od kancera .Ima tu i drugih teskih bolesti koje su se rasirile po Srbiji a da nisu bile zastupljene ranije kod nas .I sad da bira reci da se neki pomahnitali trovac nebi osetio povredjen.Svim tim trovacima ne mozes da objasnis kakav je uticaj pcela kada farmaceutska mafija vrti propagandni program danonocno a sugestivni su ubedljivi i sada je to vec sve otislo van
kontrole

Imam pitanje ,ne razumijem se u pcele ali dali one mogu da se zatvore dan ili dva da ne izlaze iz kosnica ? Ranije sam javljao jednom covjeku dan ili dva ranije kada cu prskati nekim insekticidom soju npr. Sta je on radio neznam
Ne mogu na dan ili dva, posebno ako su vrucine dolazi do gusenja pcela jer zahtevaju stalnu ventilaciju kosnice ,mogu 2-3 sata i to u predvecerje a i onda ume da bude stete.
Pre dok su se komarci prskali Malationom bilo je obavezno obavestavanje pcelara da zatvore pcele i to se radilo obicno u ranim vecernjim satima.

Evo je još jedna vest https://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/trovanje-pcela-u-opstinama-zitiste-i-secanj/

Kao prvo, voda u Vojvodini ni pre 50.god (dok nije ni bilo hemije u poljoprivredi) nije bila prve klase u poređenju sa vodom iz Srbije, verovatno što su u Srbiji planinska izvorišta, vise je pošumljeno itd, dok je Vojvodina ravnica, šuma skoro pa nigde nema, koje filtriraju površinske vode.
A sva ta sredstva za zaštitu semena su se koristila i pre 10 I više god, pa nije bilo toliko pomora pčela. Danas ko zna sta sve ima uticaj na pčele, a i bukvalno svi insekticidi treba da se preispitaju. Npr piše da Coragen nema uticaja na pčele, a on je sistemik, a ovde se pojavio ozbiljan pomor tek nakon njegove upotrebe, jer je zadruga prskala kompletne površine pod kukuruzom.
Kao drugo, neka svaki pčelar izvede inspektora, pa neka utvrđuju, ali uginuce naprosto neće prestati . Kao treće, kad vec im toliko štete prave naše područje, zašto uopšte donose košnice svake godine, ukoliko imaju toliku štetu? Mi se nećemo buniti i ako ih uopšte ne donesu, jer ovde samo prave problem. Parkiraju ih pored prometnih puteva, u Atar se ne smes ni uputiti motorom ili traktorom bez kabine, jer mozes bas da nastradas. Jedan čovek kad nije umro tako, sreca ga našli pa završio u bolnicu. Pcelar se odmah spakovao i otišao, niti pitao za čoveka. Retko da ima dobrih ljudi, ne generalizujem, ali sa koliko pčelara sam se susretao, jedan je samo bio pošten. Ovo ostalo djubrad, samo im je interes što više meda, ukoliko ne mede, odmah neko kukanje. A o tome što kad vide veliku tablu suncokreta, to se ni ne pita, vec se ulece direkt u nju sa kamionom, poruše suncokret, okolo još, poseku jer im eto treba prostora. A na početku parcele su imali prazan prostor, jer jedan deo nije zbog okretanja, ali ne, njima je bas odgovaralo na pola parcele.

Имам у породици пчелара који ради на велико. Поштује све мере не прилази насељеном месту и не улеће у њиве. већ пита кад где може. И није проблем док нису почели од свугде да довлаче пчеле и не питају где да паркирају. Има оних који напишу име презиме број кошница и телефон. А и оних који само гурну са пута приколицу у шумски појас. У крају нс табле најбахатије. Један пикап ме је 2-3 пута исекао на атарском путу. У селу пријавили инспекцији да не могу да се крећу и наравно ништа није било.
Један је толико био упоран да је хтео приколицу да остави иза мог дворишта где је шумски појас од багрема. Пошто знам да не може близу кућа питам има ли неки папир. На то ће он је пчелар ово оно. Рекао сам му нема проблема следећи пут кад дођеш приколица ће ти бити у језеру па ме тужи. Окрену се и оде.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Pčelari su skroz zajebani ljudi.
Pustio jednog u voćnak par godina bio. Jedva sam posle otrebio od polomljenih crepova i cigli tu gde bio, a o etisonu koji je urasto u travu i poluistrulio neću ni da pričam kolko sam se namučio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh