Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam ja tu da resavam bilo sta, i moji poslovi stoje i ko zna koliko ce da se stoje pa ne kukam da drugi zatvraju svoje.Mogu da podnesem da nemam prihoda 3-4 meseca nakon toga restrikcije, pa koliko se prezivi, to sto ti ne mozes da sastavis godinu ako ovu ne posejes nista, za to je kriv neko drugi, a ne kafici, nego lakse je za propast kriviti nekog drugog.
Ti si po običaju sve pogrešno shvatio, previše si defanzivan pa misliš da te neko napada. Poredio si kuvare i konobare sa farmerima( moraš priznati notorna smejurija) koliko ko može ljudi da zarazi, mene iskreno baš briga šta drugi rade a teško će me sprečiti da ja radim svoj posao. Moram priznati da sam posle tvojih postova počeo pomalo da brinem kako će rent-a-car agencije i Go-go igračice preživeti sve ovo. Želim ti da ti posao cveta i da ostvariš sve svoje ambicije, kao i ostali koji to hoće a nije na uštrb drugog ljudskog bića.

Gledas usko to je jedini problem.Ono sto nasi pokusavaju je da posao tece normalno, bukvalno svaki posao jer znaju da van javnog sektora nakon 3 meseca zatvaranja sledi kolaps.Najmanji je problem sve zatvoriti ali nakon pandemije zivot treba da se nastavi.

A tek kad ovi sto su poceli da beze sa mirisljavog zapada,krenu ovde da traze posao jer ko zna kako ce zapad da se oparavi je posebna prica.Jer tamo odakle dolaze je situacija jedno 10x teza nego god nas.

Uradili su jednu pametnu stvar sklonili su sa ulica najrizicniju grupu 65+,svi ostali na ovaj ili onaj nacin moraju da nastave da rade i da se cuvaju.Njima je prioritet da sacuvaju ionako los zdravstveni sistem i zalosnu ekonomiju.

Nije smisao restrikcija da svi imaju istu ekonomsko stetu sto pokusava da dokaze t110 , nesvjesno jer pise sta mu prvo padne na pamet
.kaze ako moze da propadne neki privatnik neka propadne i poljoprivrednik znaci ne da je demagog nego lupa. Cilj je sprecavanje sirenja virusa
Trebalo bi dozvoliti da seljak radi njivu ,sofer vozi kamion sa robom itd i nocu ali da ne ostvaruje kontakt

Poljoprivreda mora da radi jer proizvodi hranu. Ta hrana je potrebna svima jer bez hrane nema zivota. Bez rentakara ima zivota ako ima hrane itd.. A to uvescemo hranu nema blage veze s mozgom jer niko ne zna koliko ce ovo da traje, koliko taj onda treba da bude budala da tebi proda pa da posle on nema, eto ti primera na medicinskoj opremi. Poljoprivrednicima sad treba omogućiti sve moguce benefite ovog sveta po svaku cenu da se ne bi posle uhvatili za ku*ac svi zajedno

T110 ili si ljubomoran, ili nerealan? Dosta ljudi pokusava da ti otvori oci, a ti teras po svom. Ako ovo potraje do pola maja a potrajace poljoprivredna godina je gotova, a onda su ratari, vocari, vinogeadari i drugi gotovi. Mogu da zvizde u prste do sledece godine. Stocarima ce stoka pocrkati ili ce je rasprodati jer takodje nisu zasnovali proizvodnju. Nece biti kukuruza, psenice, maline, glavnih izvoznih artikala i sto je naj vaznije nece biti hrane za narod koji ce preziveti dace Bog. Kafici, butici, restorani otvorice se za par meseci i zaboravice da se ovo desilo. Ako cemo oko rizika kafic da bi radio treba danas da prodje kroz njega vise od sto ljudi isto kroz butik ili restorancic. Poljoprivrednik ima dosta ogranicen kontakt jer radi sam sa clanovima porodice ili eventualno jos jednim covekom. Samim tim minimalno ugrozava druge i drugi minimalno ugrozavaju njega. To su otprilike cinjenice pa ti vidi.

Razumeo sam da kolega T110 kaze,na malo nespretan nacin,da nam je potrebno mnogo vise solidarnosti.
Vodite bespredmetnu diskusiju,poljoprivredni radovi nisu zabranjeni,radite kao i do sada.
Sada je bitno usporiti pandemiju,drzati situaciju pod kontrolom.Posle toga cemo razgovarati o ekonomiji i poljoprivredi.
Jedno je sigurno,neoliberalni put nas je odveo u bespuce.To mozemo sada,na pocetku ove recesije koja ce biti daleko,daleko dublja nego 2008,odgovorno tvrditi.
Sa strucne strane,zena stara 85 godina,za primer mladjim kolegama:

T110 ili si ljubomoran, ili nerealan? Dosta ljudi pokusava da ti otvori oci, a ti teras po svom. Ako ovo potraje do pola maja a potrajace poljoprivredna godina je gotova, a onda su ratari, vocari, vinogeadari i drugi gotovi. Mogu da zvizde u prste do sledece godine. Stocarima ce stoka pocrkati ili ce je rasprodati jer takodje nisu zasnovali proizvodnju. Nece biti kukuruza, psenice, maline, glavnih izvoznih artikala i sto je naj vaznije nece biti hrane za narod koji ce preziveti dace Bog. Kafici, butici, restorani otvorice se za par meseci i zaboravice da se ovo desilo. Ako cemo oko rizika kafic da bi radio treba danas da prodje kroz njega vise od sto ljudi isto kroz butik ili restorancic. Poljoprivrednik ima dosta ogranicen kontakt jer radi sam sa clanovima porodice ili eventualno jos jednim covekom. Samim tim minimalno ugrozava druge i drugi minimalno ugrozavaju njega. To su otprilike cinjenice pa ti vidi.
Na sta da budem tacno ljubomoran?

Evo ti primer brze poste, ljudi koji danas imaju kontakt sa preko 50 drugih ljudi, koji su imali kontakte sa jos ko zna koliko ljudi + rade sa novcem koji je sinonim za cistocu.Pa ljudi uredno rade i niko ne kuka da brza posta prestane sa radom, vec suprotno kuka zato sto mu ne stize paket.

Taj kamiondzija danas mora da jede negde, mora na utovar da ode, mora gorivo da sipa dakle ima X kontakata sa drugim ljudima.Uz to radi posao gde je licna higijena diskutabilna, pa niko ne kuka da prestanu sa radom, vec je to jedini oslonac u trenutnoj situaciji.

Dakle imas brdo profesija koje su podjednako rizicne kao kafici sto se tice kontakata sa drugim ljudima, pa opet svima smetaju samo kafici.

Evo ti primer coveka koji je vec propao, mali prevoznik koji je na lizing kupio mini bus fa zaradjuje u turistickoj sezoni, svaki dannga zovu iz agencije i otkatzuju mu ture, a covek je planirao da tim turama otplacuje taj lizing.Dakle gde je njemu perspektiva?Taj nece narednih 5 godina da se sastavi.A takvih ce do nove godine da bude onoliko.

Ne vidim sta ti smetaju ljudi u kaficima ako iste ne posecujes?Izbegavaj kontakte i pridrzavaj se onoga sto sam pises i posejaces njivu, ali ce na jesen ponovo neko drugi da ti bude kriv sto je cena losa.

Kafici se lako oporave, ali onaj ko radi u njima nakon mesec dana bez primanja od cega da zivi?Evo ako se brines za setvu ti se ponudi da platis kirije tim ljudima, da radnicima das platu pa udri sto se tice setve.Vidis da nije lepo kad strepis sta ce da bude i kako ces da prezivis, e pa to isto misli i onaj sto radi u tim kaficima.

Nama nije drago što ti ljudi propadaju.Ono što ne želiš sebi,nemoj želeti ni drugima.Generalno si ti u pravu.Ali država ovim merama pokušava da smanji broj kontakata a da ne dođe do kolapsa.Ko god danas radi je u situaciji da se zarazi ali samim tim i da zarazi druge.Pored Medicinskog osoblja postoji i nemedicinsko osoblje koje radi posao koji je od vitalnog značaja da bi moglo funkcionisati zdravstvo.Radnici po marketima su isto u riziku,na benzinskim pumpama.Pa i sam poljoprivrednik mora kupiti,seme špekcije...Mora ući u poljoprivrednu apoteku.Svi mi hoćemo da istaknemo da paor kada je na njivi je uglavnom sam a u kafićima to nije slučaj-to je ono gde se ne razumemo.

Bio sad u pekari čujem sad od prodavačica da ovde kod nas najverovatnije od ponedeljka neće raditi

Nama nije drago što ti ljudi propadaju.Ono što ne želiš sebi,nemoj želeti ni drugima.Generalno si ti u pravu.Ali država ovim merama pokušava da smanji broj kontakata a da ne dođe do kolapsa.Ko god danas radi je u situaciji da se zarazi ali samim tim i da zarazi druge.Pored Medicinskog osoblja postoji i nemedicinsko osoblje koje radi posao koji je od vitalnog značaja da bi moglo funkcionisati zdravstvo.Radnici po marketima su isto u riziku,na benzinskim pumpama.Pa i sam poljoprivrednik mora kupiti,seme špekcije...Mora ući u poljoprivrednu apoteku.Svi mi hoćemo da istaknemo da paor kada je na njivi je uglavnom sam a u kafićima to nije slučaj-to je ono gde se ne razumemo.
Razumemo se mu odlicno.Kafici ce biti puni dok god su otvoreni, ali niko nema hraborsti da ih zatvori, jer je to udarac na radnike.

Isto kao i kuknjava na gastoze, ogtoman broj tih ljudi je tamo na crno i ako se razbole Nemci npr nece ni da ih pogledaju zato ta bezanija, a ima naravno i onih koji ratmisljau da im je jeftinije ovde.I tu je drzava zakazala jer je odmah trebala da izoluje te sto ulaze u zemlju, ma kolilo je to kostalo, a drzava gleda da je sto manje kosta.A sad trenutno gleda da i onako jadno zdravstvo opstane.Zato tolika galama na 65+ jer bi oni prvi napunili bolnice, a tu bi nastao kolaps.

Isto tako ne treba zaboraviti da je na RTS-u receno "najsmesniji virus u istoriji" pre samo dve nedelje.

Исто тако ти гастоси доносе ~1000€ по глави. Мењају евре држе колико толико курс. Јутрос у 05:30 6 шлепера за траспорт стоке са HU таблицама под полицијском пратњом одоше у правцу Бајмока. Роба иде...

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.

Исто тако ти гастоси доносе ~1000€ по глави. Мењају евре држе колико толико курс. Јутрос у 05:30 6 шлепера за траспорт стоке са HU таблицама под полицијском пратњом одоше у правцу Бајмока. Роба иде...

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
Transport ide pod posebnim uslovima, tranzit kroz Srbiju je pod pratnjom.Cekaju na odmaralistima prave kolone od po 20-ak i onda sprovode do granice.Nebitno dal je II, III, IV kategorija sve zaustave pa u koloni ka granici.Ko je poslom u Srbiji isto dobija pratnju do mesta istovara i odmah nazad.Izgleda su i AETR suspendovali dok je ova kriza, na parkinizima samo sleperi domacih tablica.

Na sta da budem tacno ljubomoran?

Evo ti primer brze poste, ljudi koji danas imaju kontakt sa preko 50 drugih ljudi, koji su imali kontakte sa jos ko zna koliko ljudi + rade sa novcem koji je sinonim za cistocu.Pa ljudi uredno rade i niko ne kuka da brza posta prestane sa radom, vec suprotno kuka zato sto mu ne stize paket.

Taj kamiondzija danas mora da jede negde, mora na utovar da ode, mora gorivo da sipa dakle ima X kontakata sa drugim ljudima.Uz to radi posao gde je licna higijena diskutabilna, pa niko ne kuka da prestanu sa radom, vec je to jedini oslonac u trenutnoj situaciji.

Dakle imas brdo profesija koje su podjednako rizicne kao kafici sto se tice kontakata sa drugim ljudima, pa opet svima smetaju samo kafici.

Evo ti primer coveka koji je vec propao, mali prevoznik koji je na lizing kupio mini bus fa zaradjuje u turistickoj sezoni, svaki dannga zovu iz agencije i otkatzuju mu ture, a covek je planirao da tim turama otplacuje taj lizing.Dakle gde je njemu perspektiva?Taj nece narednih 5 godina da se sastavi.A takvih ce do nove godine da bude onoliko.

Ne vidim sta ti smetaju ljudi u kaficima ako iste ne posecujes?Izbegavaj kontakte i pridrzavaj se onoga sto sam pises i posejaces njivu, ali ce na jesen ponovo neko drugi da ti bude kriv sto je cena losa.

Kafici se lako oporave, ali onaj ko radi u njima nakon mesec dana bez primanja od cega da zivi?Evo ako se brines za setvu ti se ponudi da platis kirije tim ljudima, da radnicima das platu pa udri sto se tice setve.Vidis da nije lepo kad strepis sta ce da bude i kako ces da prezivis, e pa to isto misli i onaj sto radi u tim kaficima.
Ne znam da li si kafedzija, ali poljoprivrednik sigurno nisi. Plitko razmisljas.

Kafedzija nisam, posao mi zavisi i od poljoprivrednika i komplet drumskog saobracaja koji je sada mrtav.A to nije ni zbog kafica, ni zbog poljoprivrede vec zato sti ceo svet vodi svoju borbu.I to je tako.Imam otkazanih 432 posiljke iz insotranstva ovog meseca, i brdo nesipostivanih kupaca i ne deluje da ce da se izvistri situacija do maja, a realnije do septembra nece biti normalizacije i to u sred sezone kad su svi napolju na gradilistima, na njivama kad nekome treba guma, nekome ulje nekome neki deo koji ima milionsku vrednost u dinarima.Komplet smo stali u sezoni kad je najveci obrt pa mi nisu ni krivi oni koji mogu da sede u kaficima, ne sedim u kaficima tako da me ne dotice.Evo me vec nedelju dana na selu i zivim svoj zivot, 3 meseca mogu da izdrzim onda licne restrikcije.Stanari mi otkazali jer ne rsde fakulteti dakle i tu sam na gubitku pa evo ne kukam.Jer ceo svet je u problemu, ne samo ja i nije samo meni stao posao.

Preziveo sam i rat, infaliciju, smucao se po svetu kao ker i opet evo i ovo cu valjda da prezivim.Tako da nije neposejana njiva gkavni problem gledaj malo sire i videces X drugih problema koji se ni za godinu dana nece resiti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh