Coci064: To sad već pričaš o nepoštenju i zato se nikad ne ide sam kupovati kombajn, uvijek idu "svjedoci". Čak se za veće iznose i na nepoznato piše ugovor na običnom listu papira gdje piše: Datuma tog i tog "osoba A" je u svrhu kupovine kombajna tipa "taj-i-taj", broja šasije "te-i-te" u stanju "viđeno-kupljeno" od "osobe B" te joj pred svjedocima (Osoba C, Osoba D..." daje kaparu u iznosu od 1000€ od ugovorene cjene kombajna koja iznosi 10 000€ te se "osoba A" obvezuje po dogovoru isplatiti ostalih 9000€ "osobi B" do "neki dogovoreni rok". ako se rok ne ispoštuje kapara ostaje "osobi B" a ako "osoba B" u međuvremenu odustane od prodaje kombajna dužna je "osobi A" isplatiti duplu kaparu.
Obje strane se potpišu, svjedoci se potpišu i imaš papir koji na sudu (ako do suda dođe) vrijedi JAKO PUNO. Nisam jednom pisao ovakav ugovor i štoviše mislim da ih sve imam negdje sačuvane i nikad nije bilo problema s ovakvim stvarima. papir svašta trpi a bez papira ne možeš u današnjem svijetu ništa. Treba u kupovini često puta biti jako oprezan al naj pametnije je ponejti sve pare sa sobom, dogovorite se, rukujete se, jedan drugog isplati i nosiš robu sa sobom taj isti dan. Ako treba kakva prepisanija to se odradi i mir.