Chat 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pola metra za stariju gradnju, 30+ godina....
Čak i da ti je kuća na samoj granici MORA da ti omogući pristup radi tekućeg održavanja objekta...1000% sam siguran jer imam takav slučaj u mome komšiluku...

Jel' to neka provokacija?
Nije isto ako je kuća pravljena 80-ih i početkom 90-ih (ili ranije) i u skorije vreme. ..
Izgradnja bilo kakvog objekta (do skoro,legalno) nije bila dozvoljena na međi ili bez saglasnosti komšije...
Minimalna udaljenost objekta u izgradnji (po novom) je 0.6m od granice parcele i bez saglasnosti komšije,uz urednu građevinsku dozvolu...
Na ličnom primeru, kuća je pravljena odmah iza 2.svetskog rata,uz više adaptacija i dogradnju,tzv. kuća "na lakat", udaljena je 70cm od granice i komšija hoće da pravi garažu odmah na ulazu u dvorište, napomenuo sam mu da mora da odmakne objekat 60cm od granice što mu se nije svidelo,a nije ni izvodljivo,pa sad kruži priča po selu da ne dam komšiji da zida...Nisam mu ja kriv što mu je uzano i malo dvorište. ..
Imao sam problema s njima kada sam pravio kupatilo pa si me naterali da kopam kanal za kanalizaciju uz sam temelj kuće,a kuća ni nema temelj neg' naslagane cigle,i problem je bio i oko zemlje od iskopa...

Isto stara gradnja kuća je adaptirana ali ima 100 i kusur god,tu mi žive roditelji.Nešto se tu meni ne poklapa ili je geometar zeznuo stvar ili je provokacija u pitanju.Dobrodol jel si ti to proverio u opštini za tih 0,6m?

Nije provokacija. Zasto bi bila? Trebam da dozidam jos jedan sprat na garazu koja je zidana '78. uz samu medju ,sad ne znam koliko da uvucemdrugi sprat od medje da nebih imao problema sa komsijom.

A sta ti znaci uvlacenje drugog sprata.Medja je na zemlji.Nemozes ici sire,al ne moras ni uze,jer je temelj postojeci.Druga je stvar,ako nemas papire za postojeci objekat.Onda komsija moze da ti pravi problema.

A sta ti znaci uvlacenje drugog sprata.Medja je na zemlji.Nemozes ici sire,al ne moras ni uze,jer je temelj postojeci.Druga je stvar,ako nemas papire za postojeci objekat.Onda komsija moze da ti pravi problema.
Pa mislio sam da zid drugog sprata bude uvucen za 1 m u odnosu na zid garaze koji jena samoj medji (ako je toizvodljivo sa gradjevinske strane :osmeh:Ne razumem se mnogo u to) Garaza je legalizovana odavno isve je uredno.Izvinjavam se za pravopis,zeza me tastatura.
Evo objasnjenja. Valjda
ce te razumeti
Ovako izgleda sada

Prva varijanta

Druga varijanta

Poslednja izmena:
Ma ne radi to.Tebi onda spratni zid ne lezi na zidu ispod,vec na ploci,koja trpi.Ako ti je objekat legalan,kao sto si napisao,idi slobodno zid na zid.Ti na medju svejedno ne utices,a neces imati kasnije problema sa zakisnjavanjem tog metra,koji si planirao uvuci.Po meni je to sve OK i tuci zid na zid.Komsija ti ne moze apsolutno nista.

Naravno da je sve legalno. Ju[FONT=&quot]ce su bas bili iz opstine da provere dokumenta[/FONT][FONT=&quot]c[/FONT][FONT=&quot]iju,posto popisuju nelegalne objekte i kod mene je sve uredno. Mene samo buni to sto je komsijin prozor od predsoblja na tom zidu koji bih mu ''zatvorio'' pa da zbog toga ne pravi probleme.[/FONT]

Isto stara gradnja kuća je adaptirana ali ima 100 i kusur god,tu mi žive roditelji.Nešto se tu meni ne poklapa ili je geometar zeznuo stvar ili je provokacija u pitanju.Dobrodol jel si ti to proverio u opštini za tih 0,6m?

Geometar niie zeznuo stvar,ako zezne i radi na štetu jedne strane,i to se dokaže,gubi licencu doživotno da se bavi tim poslom...
Mada,kod nas(za debele pare) nema šta ne može...
Pitaj komšiju za ime geometra ili firmu koja je merila pa se informiši direkt kod njega, mora da postoji zapisnik o obavljenom poslu...
Po starom, pri "pokazu granice", bilo je neophodno da obavestiš komšije o vremenu i datumu kada treba da bude vršeno merenje,a njihovo je bilo da li će prisustvovati ili ne...Svakako da je to bilo i više nego poželjno kao i obavezano potpisivanje Zapisnika s njihove strane...Po novom, uopšte nije potrebno obavestiti komšije,ali je poželjno...
Geometar kopiju Zapisnika je u obavezi da dostavi Katastru,i bude zaveden u Arhivu...
Ne da sam siguran da objekat koji planiraš da gradiš mora biti minimum 0.6m od granice,nego GARANTUJEM...

Naravno da je sve legalno. Juce su bas bili iz opstine da provere dokumentaciju,posto popisuju nelegalne objekte i kod mene je sve uredno. Mene samo buni to sto je komsijin prozor od predsoblja na tom zidu koji bih mu ''zatvorio'' pa da zbog toga ne pravi probleme.
E komsija nije smeo da postavi prozor ka tebi.To sad moze biti veliki problem,al sam je kriv.

Meni taj prozor ne smeta zato sto ja tu podizem drugi sprat na 60-70 cm od njegovog prozora,tako da ce da ima pogled na moju fasadu.:osmeh:

Samo se ti nadaj...
Može vrlo lako da ti pokvari planove jer menjanjem postojećeg stanja dolazi do situacije da mu zaklanjaš slobodan pristup dnevnoj svetlosti...Dovoljno je da unajmi najjeftinijeg lokalnog advokata i prekine ti radove kad ih preduzmeš,onda izlazi komisija,pa ako ne dođe do sporazumnog rešenja,stvar završava na Sudu,a tvoji radovi se odlažu na neodređeno vreme usled dobro poznate ažurnosti našeg Pravosuđa....

Da smanjuje mu vidik u komsijsko dvoriste.Kako mu je palo na pamet,da ga tu stavi.Ima svega,u basti Bozijoj. :osmeh:

Razgovor s komšijom o svojim namerama...
Kada saznaš na čemu si, lako ćeš videti kakve dalje korake da preduzmeš, bilo bi odlično da povedeš kakvog komšiju sa sobom da bude nezavisan svedok toga razgovora...
Potenciraj u razgovoru sve argumente u svoju korist a pokušaj da prećutiš eventualne nepovoljne činjenice po tebe, razložno mu objasni šta si naumio i pokušaj da prikažej buduće stanje stvari kao tvoje pravo a s minimalnim ili gotovo nikakvim uticajem na njegov budući kvalitet života, i stanje njegove nekretnine. ..
Možda ti i uspe lepim, ni slučajno nemoj da se svađaš jer onda situaciju podižeš na mnogo viši i teži nivo...
Zatim sledi sređivanje papirologije da legalno adaptiraš svoje okruženje, i kad sve pribaviš, kreneš a radovima pa nek' onda krene da se buni ako sme...
Sve legalno, građevinarska u džepu, potencijalni svedok za spor, obezbeđen i još ne mora ništa ni da laže pred Sudom...:ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh