Chat 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da nije ovakvih postova poput kolege Surdonja:osmeh: ovaj forum bi upao u priličnu letargiju, ovo je već za ozbiljnu debatu i diskusiju...

Moze biti, samo mislim da ce da se razocaraju :osmeh: Ujak probao prosle godine na 1ha i jedva prebacila 4t/ha a 2-3 njive dalje od ove Apac 6,5t/ha ista agrotehnika isto sve.

Licno sam jednom dedi iz sela sejao kukuruz rucno okrunjen iz kotarke.Zrna bila ko zvonce od decijeg bicikla.Posejao sam mu celo kj na 27cm.Nikad vise nisam tu prosao da vidim.Sreo sam ga i pitao kakav je bio kukuruz.Rekao mi je da je vise imao nego unuk nekog stranog kupovnog.Covek nije lazov.Zao mi je sto to nisam isao da vidim.Seme pravo sa klipa u sejalicu.

imam ja komsiju vec par godina samo menja hibride malo izmoje kotarke malo iz bratove pa jos malo crvenog kukuruza,a i ja uvek ubacim u sejalicu malo crvenog pa rodi svake godine.

Moj metalostrugar iz susednog sela uvek seje za silazu iz cardaka.Prosle godine odem da nesto obradim a on u njivi seje kukuruz,njiva pored kuce i licno sam svojim ocima video sta je posejao.Pola njive iz cardaka ZP 677 za silazu a ostatak semenski 434 da obere.U septembru ja kod njega i ocu da vidim kukuruz,brate mili taj 677 iz cardaka vislji od ovog 434 za pola metra a klipovi ko cepanice.Obrao cardakliju a 434 silirao.
Citam sta se pise ali vise ne verujem u snagu hibrida.....i vase uveravanje da to nemoze,vise verujem svojim ocima:ppozdrav:

Ja tih koji dodju da im dam preradjeno ulje da sipaju u traktor imam nekoliko, zato nikad i ne bacam nego dam...

Petre te price na oko bio jedan bolji od drugog...lovacke price ili se desi da je za jedan bolje nadjubreno,drugi predusev ili jednostavno nije imao pogodne uslove za oplodnju.
Ko ne veruje da su hibridi bolji nek na istoj njivi istog preduseva i iste agrotehnike poseje pola hibrida,a pola merkantilnog ali da budu istog imena.

Pisao je na forumu jedan kolega mislim da mu je nik bio Agroproizvodjac ili tako nesto da seje iz cardaka ali radi relativno velike povrsine sa niskom agrotehnikom(prvenstveno djubrenje slabo) i zna da mu hibridi ne bi izgurali neki prinos zbog zemljista kao ogranicavajuceg faktora,tako da seje samo iz cardaka.

Evo jedan ovogodisnji primer iz mog sela, na ovu temu rasprave:

Proletos stric usluzno sejao jednom čoveku u selu i zafali semena za 10-ak vrsta. Domaćina mrzelo da ide da dokupi seme i ode do najbliže kuće i uzme iz koša nekoliko klipova i okruni, i sipaju u sejalicu. Niklo je oko 70% (te vrste su baš bile pored puta), ostali su poniski, ali je svaki odsekao po klip. Medjutim, svi klipovi su bili krezavi sa jako malo zrna. Bilo je i klipova sa 5-6 zrna.

Tako da se ne treba zanositi..
Pored cene djubriva, goriva, arende, amortizacije, ma ne bih se ni u ludilu igrao sa setvom kukuruza iz koša...

I ja gledam komsiju kako sipa preradjeno ulje u traktor i on ide,a cale ispustio iz naseg i hteo da baci. Ko je ludji ??

Evo ja opet sa receptom za stednju. Imam ja komsiju koji u 577 sipa iskljucivo preradjeno ulje, zimi ga mesa sa eurodizelom zbog lakseg paljenja. Istu mesavinu sipa i u kamion, neki TAM star tridesetak godina i vozi tako vec par godina. Ulje isfiltrira kroz dva filtera i to je to. Mislim da to preradjeno ulje placa 20evra bure.

Ma pozdravljam sve, prvi sa ovim mozgom i novcanikom ne bih orao, djubrio i prskao a sejao merkantilu. Samo mislim da ti je prejako poredjenje bilo. Ali i sta ja znam sta rade veliki igraci.

Evo jos nesto da kazem.. mozda kad bi nasli neke sorte kukuruza tipa onaj beli kukuruz za brasno i mozda da covek zivi u ruralnoj Srbiji, pa da je zemlja losija, onda da poseje taj kukuruz pa sta bude u tom slucaju je opravdano mozda. ali na prvoj drugoj klasi zemljista sejati iz cardaka je suludo :)

dobio sam anapurnu i sofru. SAMO JOJ SAMO CELUL PSENICA je u pitanju

da slucajno neko nema 1 dzak?

Poslednja izmena od urednika:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh