Chat 17

Banat013 .. moje mišljenje je da nismo dovoljno jaki kao država, da možemo imati svoju slobodu izbora kako ćemo državu organizovati.
Plus, dugovali smo još od Tita, zadužili se još i više posle, verovatno.. tako da sada moramo raditi u interesu drugih, kako bi ta dugovanja što duže (ne) vraćali. Ili tako nešto.
Ovo je moje viđenje kao totalni posmatrač i neko ko ni jednog momenta nije istraživao zbog čega jeste to kako je.
I još jedino što vidim u svojoj okolini, jeste to da smo ustupljeni Kinezima, koji će odneti sve vredno, a ostaviti nam pustoš.
Meni to liči na izmirenje nekih dugova i sl.

Zato sam viđenja, da ma ko bio na vlasti, pre ili kasnije ćemo biti na istom.
A jedino je onome na vlasti bitno da li je to on ili neko drugi.
Njemu, i svim ostalim koji su uz njega.

Da li je ovo kojim slučajem tako ili ne, ja stvarno ne znam.
Tako mi samo izgleda.

coci064 .. ok. Jasno.
Pričam o svom načinu života.
Nekome će biti samo zanimljivo, nekome i korisno, možda dobije neku ideju.. a nekome.. pa, svako ima svoj pogled na svet.
To je normalno.

Da, frugalan život.
To si dobro primetio. Zaista je tako.
Živeti sa namerom, u prevodu.
To ne podrazumeva jeftin život, ne podrazumeva odricanje.. već usmeravanje prihoda ka podizanju kvaliteta života. Ali samo do određene granice. To je bitno napomenuti.
E sada, različitim ljudima su različita viđenja o kvalitetu života.
I ne pronalazim ja svoje sličnosti sa frugalizmom samo, već i u minimalizmu, budizmu, stojicizmu.. itd. Ne bih umeo ni sve sa preciznošću da navedem, jer sve to tako pratim, ali ne zalazim i proučavam.

E sada, ono što je meni bitno, jeste da takvim načinom života, sve to kombinovano, ja uspevam da se držim na površini i da se osećam srećno, jer nisam opterećen mnogim stvarima.
Ovo ne podrazumeva samo finansije, već i npr iz minimalističkog pristupa životu, ja svako jutro ne usisavam i brišem prašinu u pet soba, na po dva sprata, već u jednoj jedinoj.. (ok, i hodnik, kupatilo i kuhinja, haha). Jedem jednostavna jela jednom dnevno, tako da ne trošim vreme na (sada skuplju) nabavku i duga i česta spremanja hrane, pranje sudova potom, itd.
Ostaje mi tako, tu i tamo po malo se nakupi, dovoljno vremena da ništa ne radim, sem da razmišljam, čitam, slušam ili gledam ono što me interesuje.. što tada opušta i telo čini svoje - luči serotonin koji izaziva taj osećaj sreće.
Što doduše i jeste prava definicija sreće, a ne često mešana sa osećajem zadovoljstva, za šta je odgovoran dopamin.

Hemija je takva. Nema veze sa samoubeđivanjem i sl.

I kada smo već kod toga, dobro je znati da dok dopamin izaziva zavisnost, serotonin to nikako ne može.
Ne može se postati zavistan od sreće, u prevodu.
I plus, dosta dopamina, tj zadovoljstva, pokreće lučenje kortizola, hormona stresa, jer telo traži da je u balansu.
Zato mnogi, u potrazi za srećom, posežu ustvari za zadovoljstvom, koji do kraja vodi u zavisnost i nezadovoljstvo.
Kvaka je u tome, što savremen život, kada je sve na dohvat ruke i odmah dostupno.. ono čemu mnogi teže i što nazivaju normalnim životom, jeste u stvari samo zadovoljstvo. Ne i sreća.
A mnogi se bore baš za to.. zato što drugi tako žive.. a žive, jer kompanije im to serviraju kao put do sreće, jer opet - te kompanije ne zarađuju na pravoj sreći, kada je dovoljno imati ništa, već na zadovoljstvu, kada je potrebno imati sve.

I tako.. nivo nezadovoljstva raste, dok se planeta uništava.. i..

.. i onda frugalni način života kaže, treba živeti sa namerom. Namerom da se primanja tako usmere i kvalitet života podigne do granice, kada će svi naši hormoni biti u balansu.
Tada se živi zdravo i srećno.

Bonus je da ako je za to potrebno manje novca od onoga koliko se zarađuje (a obično i jeste) - sav taj višak će pružiti dodatnu sigurnost i doprineti bržem postizanju tog kvaliteta života.

BARBULA .. nije za svakog, znam to, jer sam u priči više od decenije.
Imam i ja svojih poroka i stalnog izvora dopamina, haha, a to je nikotin.
Međutim, zamenio sam cigarete vejpingom (vaping - parenje).
Jeftinije, zdravije i mogu reći slađe.
A plus, kada se jednoga dana odluči - značajno je jednostavnije ostaviti vape, nego cigarete.
Jer, u tečnosti za vape je prisutan samo nikotin, a nikotin izaziva slabu zavisnost. U rangu kofeina, otprilike.

Kažem samo. Mnogima to ne odgovara, jer je komplikovanije za upotrebu, a i kažu da im je cigareta draža.
Nego tako, informativno.
Alternativa postoji, to je poenta.
Možda nekome i to bude od pomoći..
Ne znam bas koliko je zdravije, jednom kod drugara koji isto to pusi sam na flasici tog ulja ili sta je ves procitao da moze biti otrovno ako kapne na kozu, kako li tek deluje na pluca

Znam. Za ove godine sam se naslušao i nagledao svačega.

Nešto od toga, ako mislimo na negativne strane, jeste tako, ali i mnogo toga nije.
Plus, dosta zemalja, pa i naša među njima, se ujedinilo protiv parenja i doneli dosta represivnih zakona, iako je pušenje i dalje svima lakše dostupno.

Šta je iza toga.. možemo samo nagađati, a uglavnom se opravdava time što sve više tinejdžera počinje pariti.
Što i jeste istina.. ali opet, mnogo njih počne i pušiti.
A za sada, kako istraživanja pokazuju, jeste manje štetno od cigareta.
Neka istraživanja spominju i 95% manje štetno. Što je i zvanični stav Velike Britanije, koja i podržava parenje kao zdraviju alternativu.
U prevodu - ako će tinejdžer koristi nikotin, boje kroz paru, nego dim.

Sa druge strane, industrija kao industrija, počela je praviti takve uređaje, koje pospešuju zavisnost. Tipa, virtuelnog ljubimca koji će umreti, ako se ne pari češće.
I na šta će sve to izaći.. videćemo.

Svakako je nikotin otrovan. To i jeste toksin koji biljaka koristi kao bi se odbranila od insekata.
Zato na bočici i piše da je otrovan, a kako se može upiti preko kože, eto čemu upozorenje.

Međutim, potrebna je dovoljna količina. Kao i kod svakog otrova uostalom.

Mi pojedini parioci svoje tečnosti samostalno mešamo sa koncentrovanim nikotinom, više puta jačim nego u gotovoj tečnosti. I još smo živi, iako je taj koncentrat mnogo puta došao u dodir sa kožom.

Poslednja izmena:
Imam i ja svojih poroka i stalnog izvora dopamina, haha, a to je nikotin.
Međutim, zamenio sam cigarete vejpingom (vaping - parenje).
Jeftinije, zdravije i mogu reći slađe.
A plus, kada se jednoga dana odluči - značajno je jednostavnije ostaviti vape, nego cigarete.
Jer, u tečnosti za vape je prisutan samo nikotin, a nikotin izaziva slabu zavisnost. U rangu kofeina, otprilike.

Kažem samo. Mnogima to ne odgovara, jer je komplikovanije za upotrebu, a i kažu da im je cigareta draža.
Nego tako, informativno.
Alternativa postoji, to je poenta.
Možda nekome i to bude od pomoći..

Ja sam nepusac ali za vrijeme korone zavrsio na pulmologiji sa teskom upalom pluca i sa mnom je bio jedan u sobi 55-56 godina star pacijent na mjerenju kisika u krvi , pluca mu otisla , da dobije aparat za proizvodnju kisika da moze da dise.

Pita ga doktorica sta je konzumirao u zivotu a on kaze dnevno do prije 5-6 godina po 1,5 litru zeste (zestoko alkoholno pice) ali vise ne pije i minimum 3 kutije cigareta dnevno.

Popeo se svima na glavu sa cigaretama pa mu davali neke tablete i spavao kao beba. Kad ga otpustili i izasao iz bolnice odmah otisao i kupio cigarete da pusi.

Znam. Za ove godine sam se naslušao i nagledao svačega.

Nešto od toga, ako mislimo na negativne strane, jeste tako, ali i mnogo toga nije.
Plus, dosta zemalja, pa i naša među njima, se ujedinilo protiv parenja i doneli dosta represivnih zakona, iako je pušenje i dalje svima lakše dostupno.

Šta je iza toga.. možemo samo nagađati, a uglavnom se opravdava time što sve više tinejdžera počinje pariti.
Što i jeste istina.. ali opet, mnogo njih počne i pušiti.
A za sada, kako istraživanja pokazuju, jeste manje štetno od cigareta.
Neka istraživanja spominju i 95% manje štetno. Što je i zvanični stav Velike Britanije, koja i podržava parenje kao zdraviju alternativu.
U prevodu - ako će tinejdžer koristi nikotin, boje kroz paru, nego dim.

Sa druge strane, industrija kao industrija, počela je praviti takve uređaje, koje pospešuju zavisnost. Tipa, virtuelnog ljubimca koji će umreti, ako se ne pari češće.
I na šta će sve to izaći.. videćemo.

Svakako je nikotin otrovan. To i jeste toksin koji biljaka koristi kao bi se odbranila od insekata.
Zato na bočici i piše da je otrovan, a kako se može upiti preko kože, eto čemu upozorenje.

Međutim, potrebna je dovoljna količina. Kao i kod svakog otrova uostalom.

Mi pojedini parioci svoje tečnosti samostalno mešamo sa koncentrovanim nikotinom, više puta jačim nego u gotovoj tečnosti. I još smo živi, iako je taj koncentrat mnogo puta došao u dodir sa kožom.
Vas dvoje ste u kući.:unsure:

Covek je u odlicnom tripu i svaka mu cast na tome jer ne moze svako da svoju psihu ubedi kako je crno belo . Samo ce jednog dana udariti u zid kada mu neka druga nastresnica bude pala na glavu . Ajde da budem precizniji kada mu dodje moranje da oseti sistem u kom smo .
Da je Vucicevac mozda i jeste ali tesko jer lepo i smisleno pise i pohvale na tome . @stevanovic019 - Ja cu pokusati da ti pokrenem razmisljanje da sve sto je crno ne moze da bude belo . Evo recimo kako uspevas da ostanes srecan dok setas selom a djubre svuda oko tebe ?

grabik .. da, žalosno je to.
I sâm sam bio pušač 20 godina. Nije svakome, čak i mnogima, nije jednostavno da se otrgnu tome.
I otac i teča koji su bili pušači, preminuli su od raka grla kao posledice pušenja.
Ja, toliko mi je smetalo i osećao sam se loše, da nisam mogao izdržati celu cigaretu. Došao bih do pola, ugasio.. pa drugu polovinu zapalio nešto kasnije.
Srećom, nekako u to vreme pojavio se vape na našim prostorima i od tada ja nemam problema.
Daleko od toga da je vaping dobar.
Ništa sem vode i vazduha nije dobro.
Ali, u odnosu na cigarete, oseća se značajna razlika.

Danas, i supruga i ja kada se nađemo u blizini pušača, tj u prostoriji u kojoj se puši, nama nije dobro. Oseća se mučnina i umor.
Toliko, da ponekad gledamo da što pre odemo odatle.
Telo samo traži izlaz iz te okoline.

I naravno, kao bivši pušač, dobro znam da pušači to ne osećaju i ne mogu razumeti.
Ja ih razumem.

Razumem, i zato sam uvek voljan da ih uputim da alternativa postoji i pomognem u prelasku, ako su zainteresovani.
Što istina, ima mali procenat prolaznosti, jer evo, i supruga npr, bilo joj je potrebno deset godina života pored mene parioca, da uopšte zatraži da proba i pita o čemu se tu radi.
Haha, sada se od "duvaljke", kako je naziva, ne odvaja. I kao i ja, uvek je rada da objasni onima koji je o tome pitaju.

Zoran0230 .. pa, dvoje. Da.
Supruga nasledila imanje od preminulog dede. A za stalno prešli da živimo u selu, kada je dedi bila potrebna nega.
Ja sam gradsko dete, ali kao ljubitelj prirode, ovde sam pronašao novi smisao u životu.
Ćerka je već odavno u drugom gradu, radi i završava svoje školovanje.

Banat013 .. eh. Da je to kod mene stvarno tako.. ne bi bilo normalno, haha.
Ovde kod nas su primeri lošeg rukovodstva, rada zarad svog dobra i zanemarivanja opšteg dobra na sve strane.
Nešto je do rukovodstva, nešto što samog naroda.. ali svakako i negativno i pozitivno.
Zato mi i gledamo prvo svoje dvorište, a zatim se tako ponašamo i van njega.
I mnogi, tj ljudi sa kojima se družimo i sarađujemo, takođe su takvi.
A oni koji nisu, ako nešto od nas preuzmu - odlično.

Spomenuo si konkretno đubre.
Da, ima ga.
Ne previše, ali ga ima.
Po meni, to je do čoveka.
Kada i kako su naučili da đubre bacaju van mesta za to predviđeno.. ne znam.

U selu ima dovoljno kontejnera. I redovno se prazne.
Pa ipak, na stranu oni koji će đubre baciti gde god stignu, nego ima primera meštana koji svoje đubre donesu do kontejnera, ali ga onda istresu pored.
Kakav je tu mehanizam razmišljanja.. to je zanimljivo za odgonetnuti.

Komšija praktikuje da đubre pali.
Svako malo, pa nam se ulica guši u njihovim dimu.
Kada im se kaže, odgovore da pale organske ostatke trave i sl. Što i jeste istina, ali svi znamo da u tu travu ubace i svoje đubre.
Ako komšija laže, miris takvog dima ne laže.
Svi znamo kako miriše zapaljena trava, a kako plastične boce i sl.

Dogovor, oni koji i dalje komuniciraju sa njima, postigli su takav da ih obaveste kada će paliti, da se zatvore prozori i pokupi veš koji se suši.
A ako se prijave, oni su dobro poznati po tome što tada otruju životinje po dvorištu.
Nama se to često dešavalo.
Ne kažem da su oni. Ali, uvek je to neko iz komšiluka.
Teško da će neko ciljano doći baš kod nas sa drugog kraja sela.

Da li je vlast odgovorna za takvo ponašanje.. ne znam.
Meni je to više do samih ljudi.
A verujem da je to prisutno još negde u svetu, ne samo kod nas.

Ono što si još konkretno pitao, da li sam srećan dok šetam.
Srećan u svom životu, sa suprugom u našem braku, detetom, rodbinom.. da, jesam.
Svi su kasvetni, zdravi i pošteni.

Da li mi smeta rastinje pored puta od koga se ne vidi u krivini nadolaziće vozilo, da - smeta.
Da li smeta to što smo umesto novih radnih mesta, otvorili novi stadion u gradu.. da, i to smeta.
I tako u nedogled, moglo bi se reći.
Međutim, da li mi to kvari osećaj sreće u mom dvorištu među pilićima koji trčkaraju okolo, ili u društvu porodice i rodbine.. priznajem da mi tada ne smeta ni ono rastinje, ni onaj stadion..

Inače, ovde čim se izdaje nekako desetina kilometara dalje od grada, kao da smo u drugoj državi.
Putevi i sve pored puteva se primetno boje održava. Mnoge deonice su i potpuno nove. A govorim o običnim, regionalnim putevima koje povezuju sela, ne samo gradove.
Čak štaviše, iz priče drugih i onoga što sam ja tokom svojih putovanja video - ovde kod nas je treći svet.
Haha, ispada da trebate živeti malo ovde, pa videti koliko je tamo negde zapravo bolje.
Ali ok. Srbija iako mala, nije toliko mala kada se gleda iznutra.
Tako da je možda još i gore u kraju u kojima vi živite.
To ja ne znam.
Znam i vidim samo ono što je ovde, na istočnom kraju zemlje..

Poslednja izmena:
Matić .. to je odlično.
Sve je izvodljivo.
Jedino, statistika nas tera da moramo priznati da nije tako veliki procenat onih koji su to i uradili.

Po mom ličnom iskustvu odvikavanja od raznih zavisnosti, da se nešto ostavi i nekada više ponovo pogleda - jeste saznanje da je život kvalitetniji, jednostavniji i mirniji bez tih zavisnosti.
Znači, opet, u mom slučaju, ne naterati sebe time što ćemo rešiti da prestanemo, već da nam nenametljivo dođe da to više nema smisla raditi.

Naravno, uvek je tu i "stisnuti zube" neko vreme, pronaći drugu zanimaciju i sačekati da vreme i telo učine svoje.
To.. i sve ostale metode i varijante kojima ljudi pribegavaju da bi se izvukli iz tog beskrajnog kruga.

Odlično za tebe i odlično za sve koji su prestali pušiti.
Naročito obzirom da si bio lančani pušač.
To dodajte težinu u jednačini..

Zbog naših stavova moja porodica redovno doživljava represiju od strane ćaci neandertalaca.
Jedan od primera, sin mi je završio 8 razred, opština je svakom osmaku davala 20.000 dinara koje su seoske podguzne muve nosile svima na kućnu adresu lično.
Našu kuću su seoske likuše naravno preskočile. 😂
Posle su zvali ženu da pitaju zašto nismo bili kod kuće da nam uruče novac.Ona im je rekla pa zbog toga što nismo ćaci. 😂😂😂
Šta da ti pišem dalje...😂😂😂
Народ то треба да позлати... Хајде да се организујемо да детету уплатимо ту суму. Ко колико хоће... Само нам треба број текућег рачуна.

Питао сам пре пар дана за паркинг по Новом Саду.

Синоћ био тамо и да вам кажем - по мојим опсервацијама, што се саобраћаја тиче, ту где ме је водила навигација, тај Нови Сад је нешто као "кинг сајз" Панчево - мирно и без београдског стреса.

Хвала онима који су препоручили да прођем кејом и тамо се негде уденем - Дом војске, двестотинак метара од Варадинском моста. Не може боље!...
Једино што ме нервира у Новом Саду је што тај кеј зову Кеј жртава рације а у ствари би требао да се зове Кеј жртава геноцида... само пишем...

grabik .. da, žalosno je to.
I sâm sam bio pušač 20 godina. Nije svakome, čak i mnogima, nije jednostavno da se otrgnu tome.
I otac i teča koji su bili pušači, preminuli su od raka grla kao posledice pušenja.
Ja, toliko mi je smetalo i osećao sam se loše, da nisam mogao izdržati celu cigaretu. Došao bih do pola, ugasio.. pa drugu polovinu zapalio nešto kasnije.
Srećom, nekako u to vreme pojavio se vape na našim prostorima i od tada ja nemam problema.
Daleko od toga da je vaping dobar.
Ništa sem vode i vazduha nije dobro.
Ali, u odnosu na cigarete, oseća se značajna razlika.

Danas, i supruga i ja kada se nađemo u blizini pušača, tj u prostoriji u kojoj se puši, nama nije dobro. Oseća se mučnina i umor.
Toliko, da ponekad gledamo da što pre odemo odatle.
Telo samo traži izlaz iz te okoline.

I naravno, kao bivši pušač, dobro znam da pušači to ne osećaju i ne mogu razumeti.
Ja ih razumem.

Razumem, i zato sam uvek voljan da ih uputim da alternativa postoji i pomognem u prelasku, ako su zainteresovani.
Što istina, ima mali procenat prolaznosti, jer evo, i supruga npr, bilo joj je potrebno deset godina života pored mene parioca, da uopšte zatraži da proba i pita o čemu se tu radi.
Haha, sada se od "duvaljke", kako je naziva, ne odvaja. I kao i ja, uvek je rada da objasni onima koji je o tome pitaju.

Zoran0230 .. pa, dvoje. Da.
Supruga nasledila imanje od preminulog dede. A za stalno prešli da živimo u selu, kada je dedi bila potrebna nega.
Ja sam gradsko dete, ali kao ljubitelj prirode, ovde sam pronašao novi smisao u životu.
Ćerka je već odavno u drugom gradu, radi i završava svoje školovanje.

Banat013 .. eh. Da je to kod mene stvarno tako.. ne bi bilo normalno, haha.
Ovde kod nas su primeri lošeg rukovodstva, rada zarad svog dobra i zanemarivanja opšteg dobra na sve strane.
Nešto je do rukovodstva, nešto što samog naroda.. ali svakako i negativno i pozitivno.
Zato mi i gledamo prvo svoje dvorište, a zatim se tako ponašamo i van njega.
I mnogi, tj ljudi sa kojima se družimo i sarađujemo, takođe su takvi.
A oni koji nisu, ako nešto od nas preuzmu - odlično.

Spomenuo si konkretno đubre.
Da, ima ga.
Ne previše, ali ga ima.
Po meni, to je do čoveka.
Kada i kako su naučili da đubre bacaju van mesta za to predviđeno.. ne znam.

U selu ima dovoljno kontejnera. I redovno se prazne.
Pa ipak, na stranu oni koji će đubre baciti gde god stignu, nego ima primera meštana koji svoje đubre donesu do kontejnera, ali ga onda istresu pored.
Kakav je tu mehanizam razmišljanja.. to je zanimljivo za odgonetnuti.

Komšija praktikuje da đubre pali.
Svako malo, pa nam se ulica guši u njihovim dimu.
Kada im se kaže, odgovore da pale organske ostatke trave i sl. Što i jeste istina, ali svi znamo da u tu travu ubace i svoje đubre.
Ako komšija laže, miris takvog dima ne laže.
Svi znamo kako miriše zapaljena trava, a kako plastične boce i sl.

Dogovor, oni koji i dalje komuniciraju sa njima, postigli su takav da ih obaveste kada će paliti, da se zatvore prozori i pokupi veš koji se suši.
A ako se prijave, oni su dobro poznati po tome što tada otruju životinje po dvorištu.
Nama se to često dešavalo.
Ne kažem da su oni. Ali, uvek je to neko iz komšiluka.
Teško da će neko ciljano doći baš kod nas sa drugog kraja sela.

Da li je vlast odgovorna za takvo ponašanje.. ne znam.
Meni je to više do samih ljudi.
A verujem da je to prisutno još negde u svetu, ne samo kod nas.

Ono što si još konkretno pitao, da li sam srećan dok šetam.
Srećan u svom životu, sa suprugom u našem braku, detetom, rodbinom.. da, jesam.
Svi su kasvetni, zdravi i pošteni.

Da li mi smeta rastinje pored puta od koga se ne vidi u krivini nadolaziće vozilo, da - smeta.
Da li smeta to što smo umesto novih radnih mesta, otvorili novi stadion u gradu.. da, i to smeta.
I tako u nedogled, moglo bi se reći.
Međutim, da li mi to kvari osećaj sreće u mom dvorištu među pilićima koji trčkaraju okolo, ili u društvu porodice i rodbine.. priznajem da mi tada ne smeta ni ono rastinje, ni onaj stadion..

Inače, ovde čim se izdaje nekako desetina kilometara dalje od grada, kao da smo u drugoj državi.
Putevi i sve pored puteva se primetno boje održava. Mnoge deonice su i potpuno nove. A govorim o običnim, regionalnim putevima koje povezuju sela, ne samo gradove.
Čak štaviše, iz priče drugih i onoga što sam ja tokom svojih putovanja video - ovde kod nas je treći svet.
Haha, ispada da trebate živeti malo ovde, pa videti koliko je tamo negde zapravo bolje.
Ali ok. Srbija iako mala, nije toliko mala kada se gleda iznutra.
Tako da je možda još i gore u kraju u kojima vi živite.
To ja ne znam.
Znam i vidim samo ono što je ovde, na istočnom kraju zemlje..
Naravno na protestima si redovno??

Да ли сте обратили можда пажњу кад путујете аутомобилом на колико места су постављене табле ограничења 60 километара на сат а пут није лош? Овде у околини од бачке тополе према бечеју 60 на сат, стари пут за нс 60 на сат, од бајше према кули 60 на сат. Неко се досетио како да појачају буџет. Обратите пажњу на нове постављене знакове.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Nazad
Vrh