Ne bas toliko ali ode dosta i na pice ali samo sokiciI jos sto toliko novca popijes![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne bas toliko ali ode dosta i na pice ali samo sokiciI jos sto toliko novca popijes![]()
Ne znam bas koliko je zdravije, jednom kod drugara koji isto to pusi sam na flasici tog ulja ili sta je ves procitao da moze biti otrovno ako kapne na kozu, kako li tek deluje na plucaBanat013 .. moje mišljenje je da nismo dovoljno jaki kao država, da možemo imati svoju slobodu izbora kako ćemo državu organizovati.
Plus, dugovali smo još od Tita, zadužili se još i više posle, verovatno.. tako da sada moramo raditi u interesu drugih, kako bi ta dugovanja što duže (ne) vraćali. Ili tako nešto.
Ovo je moje viđenje kao totalni posmatrač i neko ko ni jednog momenta nije istraživao zbog čega jeste to kako je.
I još jedino što vidim u svojoj okolini, jeste to da smo ustupljeni Kinezima, koji će odneti sve vredno, a ostaviti nam pustoš.
Meni to liči na izmirenje nekih dugova i sl.
Zato sam viđenja, da ma ko bio na vlasti, pre ili kasnije ćemo biti na istom.
A jedino je onome na vlasti bitno da li je to on ili neko drugi.
Njemu, i svim ostalim koji su uz njega.
Da li je ovo kojim slučajem tako ili ne, ja stvarno ne znam.
Tako mi samo izgleda.
coci064 .. ok. Jasno.
Pričam o svom načinu života.
Nekome će biti samo zanimljivo, nekome i korisno, možda dobije neku ideju.. a nekome.. pa, svako ima svoj pogled na svet.
To je normalno.
Da, frugalan život.
To si dobro primetio. Zaista je tako.
Živeti sa namerom, u prevodu.
To ne podrazumeva jeftin život, ne podrazumeva odricanje.. već usmeravanje prihoda ka podizanju kvaliteta života. Ali samo do određene granice. To je bitno napomenuti.
E sada, različitim ljudima su različita viđenja o kvalitetu života.
I ne pronalazim ja svoje sličnosti sa frugalizmom samo, već i u minimalizmu, budizmu, stojicizmu.. itd. Ne bih umeo ni sve sa preciznošću da navedem, jer sve to tako pratim, ali ne zalazim i proučavam.
E sada, ono što je meni bitno, jeste da takvim načinom života, sve to kombinovano, ja uspevam da se držim na površini i da se osećam srećno, jer nisam opterećen mnogim stvarima.
Ovo ne podrazumeva samo finansije, već i npr iz minimalističkog pristupa životu, ja svako jutro ne usisavam i brišem prašinu u pet soba, na po dva sprata, već u jednoj jedinoj.. (ok, i hodnik, kupatilo i kuhinja, haha). Jedem jednostavna jela jednom dnevno, tako da ne trošim vreme na (sada skuplju) nabavku i duga i česta spremanja hrane, pranje sudova potom, itd.
Ostaje mi tako, tu i tamo po malo se nakupi, dovoljno vremena da ništa ne radim, sem da razmišljam, čitam, slušam ili gledam ono što me interesuje.. što tada opušta i telo čini svoje - luči serotonin koji izaziva taj osećaj sreće.
Što doduše i jeste prava definicija sreće, a ne često mešana sa osećajem zadovoljstva, za šta je odgovoran dopamin.
Hemija je takva. Nema veze sa samoubeđivanjem i sl.
I kada smo već kod toga, dobro je znati da dok dopamin izaziva zavisnost, serotonin to nikako ne može.
Ne može se postati zavistan od sreće, u prevodu.
I plus, dosta dopamina, tj zadovoljstva, pokreće lučenje kortizola, hormona stresa, jer telo traži da je u balansu.
Zato mnogi, u potrazi za srećom, posežu ustvari za zadovoljstvom, koji do kraja vodi u zavisnost i nezadovoljstvo.
Kvaka je u tome, što savremen život, kada je sve na dohvat ruke i odmah dostupno.. ono čemu mnogi teže i što nazivaju normalnim životom, jeste u stvari samo zadovoljstvo. Ne i sreća.
A mnogi se bore baš za to.. zato što drugi tako žive.. a žive, jer kompanije im to serviraju kao put do sreće, jer opet - te kompanije ne zarađuju na pravoj sreći, kada je dovoljno imati ništa, već na zadovoljstvu, kada je potrebno imati sve.
I tako.. nivo nezadovoljstva raste, dok se planeta uništava.. i..
.. i onda frugalni način života kaže, treba živeti sa namerom. Namerom da se primanja tako usmere i kvalitet života podigne do granice, kada će svi naši hormoni biti u balansu.
Tada se živi zdravo i srećno.
Bonus je da ako je za to potrebno manje novca od onoga koliko se zarađuje (a obično i jeste) - sav taj višak će pružiti dodatnu sigurnost i doprineti bržem postizanju tog kvaliteta života.
BARBULA .. nije za svakog, znam to, jer sam u priči više od decenije.
Imam i ja svojih poroka i stalnog izvora dopamina, haha, a to je nikotin.
Međutim, zamenio sam cigarete vejpingom (vaping - parenje).
Jeftinije, zdravije i mogu reći slađe.
A plus, kada se jednoga dana odluči - značajno je jednostavnije ostaviti vape, nego cigarete.
Jer, u tečnosti za vape je prisutan samo nikotin, a nikotin izaziva slabu zavisnost. U rangu kofeina, otprilike.
Kažem samo. Mnogima to ne odgovara, jer je komplikovanije za upotrebu, a i kažu da im je cigareta draža.
Nego tako, informativno.
Alternativa postoji, to je poenta.
Možda nekome i to bude od pomoći..
Imam i ja svojih poroka i stalnog izvora dopamina, haha, a to je nikotin.
Međutim, zamenio sam cigarete vejpingom (vaping - parenje).
Jeftinije, zdravije i mogu reći slađe.
A plus, kada se jednoga dana odluči - značajno je jednostavnije ostaviti vape, nego cigarete.
Jer, u tečnosti za vape je prisutan samo nikotin, a nikotin izaziva slabu zavisnost. U rangu kofeina, otprilike.
Kažem samo. Mnogima to ne odgovara, jer je komplikovanije za upotrebu, a i kažu da im je cigareta draža.
Nego tako, informativno.
Alternativa postoji, to je poenta.
Možda nekome i to bude od pomoći..
Vas dvoje ste u kući.Znam. Za ove godine sam se naslušao i nagledao svačega.
Nešto od toga, ako mislimo na negativne strane, jeste tako, ali i mnogo toga nije.
Plus, dosta zemalja, pa i naša među njima, se ujedinilo protiv parenja i doneli dosta represivnih zakona, iako je pušenje i dalje svima lakše dostupno.
Šta je iza toga.. možemo samo nagađati, a uglavnom se opravdava time što sve više tinejdžera počinje pariti.
Što i jeste istina.. ali opet, mnogo njih počne i pušiti.
A za sada, kako istraživanja pokazuju, jeste manje štetno od cigareta.
Neka istraživanja spominju i 95% manje štetno. Što je i zvanični stav Velike Britanije, koja i podržava parenje kao zdraviju alternativu.
U prevodu - ako će tinejdžer koristi nikotin, boje kroz paru, nego dim.
Sa druge strane, industrija kao industrija, počela je praviti takve uređaje, koje pospešuju zavisnost. Tipa, virtuelnog ljubimca koji će umreti, ako se ne pari češće.
I na šta će sve to izaći.. videćemo.
Svakako je nikotin otrovan. To i jeste toksin koji biljaka koristi kao bi se odbranila od insekata.
Zato na bočici i piše da je otrovan, a kako se može upiti preko kože, eto čemu upozorenje.
Međutim, potrebna je dovoljna količina. Kao i kod svakog otrova uostalom.
Mi pojedini parioci svoje tečnosti samostalno mešamo sa koncentrovanim nikotinom, više puta jačim nego u gotovoj tečnosti. I još smo živi, iako je taj koncentrat mnogo puta došao u dodir sa kožom.