Chat 17

Ajde prvo nas nauci posto si to sam napisao, kako za struju, vodu telefone i internet potrosis samo 7000 dinara??
Imas npr Astra tel ili kako se tacno zovu internet i tv sa 100+ programa za 1700din. Ali i dalje svi placamo MTS i slicne oko 5 000din.
Kao da nas sramota platiti manje.
Na razlici godisnje ostaje oko 300e, neko obavi svinjokolj.
Nevezano za Cocija, nego onako uopsteno samo sam se nadovezao. Posebno sto taj visak zvani tv upalimo cisto da nesto prica, da sednes i pogledas nesto kvalitetno nije odavno bilo.

North nije problem samo necu da mi neko prodaje muda za bubrege i da se sluzi narativom slicnim kao da izlazi iz Vucicevih usta. Vodu placam zajedno sa kanalizacijom koja je obavezna i kolicina je identicna potrosnji vode, znaci za 25+25 kubika 5000 mesecno. Iznosenje smeca takodje obavezno 1200 mesecno. Struja dvotarifno brojilo 7000-9000 mesecno u zavisnosti od potrosnje i perioda godine. Tri mobilna kojekakvi paketi 3x2000, kablovska, internet, tako da se skupi tu preko 20000, a neko me zamajava da sve to moze za 7000. Vucicu, Vucicu bas si ih zatrovo.

Što se tiče mts box paketa (4), nisam hteo da produžim ugovor zbog njihovog bezobrazluka, menjanja tokom ugovora ionako visoke cene.

Fiksni, tv i internet sam ugasio, a mobilni prešao na pripejd (mora 60 dana tako pre nego što promenim operatera, verovatno ću u globaltel kao najpovoljniji trenutno).

Fiksni i internet mi ne trebaju, tv jedino zbog arena sport i to preko zime, sad nisam kući dva meseca. Pa ću već nešto smisliti do tad, al će sigurno biti jeftinije nego li box 4 koji je bio preko 6000.

Imas npr Astra tel ili kako se tacno zovu internet i tv sa 100+ programa za 1700din. Ali i dalje svi placamo MTS i slicne oko 5 000din.
Kao da nas sramota platiti manje.
Na razlici godisnje ostaje oko 300e, neko obavi svinjokolj.
Nevezano za Cocija, nego onako uopsteno samo sam se nadovezao. Posebno sto taj visak zvani tv upalimo cisto da nesto prica, da sednes i pogledas nesto kvalitetno nije odavno bilo.
Jel ima Arenu sport.

Danas okupljanja politicara u Potocarima zbog Srebrenice, onomad nasi u Jasenovcu itd, pa gde ste bili svi kad ste to desavalo zasto niste bilo sta ucinili da se to ne desi nego sad sve to koriste u markerning... Zasto nas zive ne puste jednom da zivimo na miru i u miru najbolje da svi stradamo pa da nam dolaze na poklon malo mi muka od svih tih licemera
Ako nisi licemer, nemaš šta da radiš u politici. Ako nisi glup, nemaš šta da pratiš u politici.

North nije problem samo necu da mi neko prodaje muda za bubrege i da se sluzi narativom slicnim kao da izlazi iz Vucicevih usta. Vodu placam zajedno sa kanalizacijom koja je obavezna i kolicina je identicna potrosnji vode, znaci za 25+25 kubika 5000 mesecno. Iznosenje smeca takodje obavezno 1200 mesecno. Struja dvotarifno brojilo 7000-9000 mesecno u zavisnosti od potrosnje i perioda godine. Tri mobilna kojekakvi paketi 3x2000, kablovska, internet, tako da se skupi tu preko 20000, a neko me zamajava da sve to moze za 7000. Vucicu, Vucicu bas si ih zatrovo.
Razumem te, imam duple racune i stan i kuca...od nekih me sramota i da napisem prevazilazi penziju coveka koji je proveo radni vek i ne moze racune da plati.

Питао сам пре пар дана за паркинг по Новом Саду.

Синоћ био тамо и да вам кажем - по мојим опсервацијама, што се саобраћаја тиче, ту где ме је водила навигација, тај Нови Сад је нешто као "кинг сајз" Панчево - мирно и без београдског стреса.

Хвала онима који су препоручили да прођем кејом и тамо се негде уденем - Дом војске, двестотинак метара од Варадинском моста. Не може боље!

А овако, "Hurts" били звезде вечери - свирали "за све паре". Започели наступ са свежом "Silver lining", па редом уназад, до оних са првог албума (рачунајући и "Wonderful life"). Ту музику могу да разумем, па још када су професионалци, као ови што су - милина. Цепали сат и нешто са два биса.

На истој бини је пре Енглеза наступала унука Боба Марлија. Реге наравно, али не досеже дедин "вајб". Деда би за пет минута са нпр. својом "Is this love" направио бољи штимунг од целовечерњег наступа унуке. У ствари, помислио сам да би то могао да уради и "Дел Арно бенд".

Могу да кажем и да сам по први пут присуствовао рејву, техно журци или како да се назове жанр коме припада то што ради тај турски DJ, Бурек Јетел.... добро де, тако сам назвао тог Burak Yeter-a. Тип убацује семпл неког легендарног хита, типа "Дипеш Мода", Јоан Џет, "Кренбериса" и свашта нешто, па кад одвије тунц-тунц-тунц, ја одмах зажалим што нисам обукао тешље гаће јер почне и скротум да ми вибрира. А Бурек се за сво то време и сам лудо забавља, час џагајући миксету, час прашећи електричну гитару. И неуморан бре! Сео сам у ауто да кренем кући, а чуо сам га како и даље лудује тамо преко моста.

Док се људи нису окупили око поноћи, она и ја смо већ прешпартали тврђаву, покушали да слушамо неке наше омладинце који супер свирају, али у старту укаке са вокалом, па неку жеМску која нешто као пева оперски са неким типом за кога ми се учинило да је за наступ мазнуо златну тунику покојног Луиса - немам појма ко су. Чак сам успео да "убијем" уру и по на неком техно стејџу где се све шарени од светала - она и ја смо се сити издиванили, а народа је тамо у то време било мање него у дискотеци у Фаркаждину у лето 1991. године.

Да ме не цимата мој комшија Стеки, одмах да му напишем да сам тамо сабио велику боцу негазиране воде и пола паковања "Орбита". Ништа психоактивно. Нисам имао снаге да се ломатам и тражим крафт пиво, али Стеки, дужан сам ти 'ладан "Морети".

Вратио сам се кући јутрос у пола седам и сада сам у магновењу и идем да се забодем у кревет, па кад живнем - живн'о сам!

coci064 .. pa, sve to ne može za 7.000 dinara. To nisam ni rekao.
Rekao sam koliko mi trošimo, i to odokativno.
Jednotarifna struja nam je poslednji račun 3.500, a nikada preko 4.
Bojler 50 litara na dvojku, FM radio, kamere, snimač i monitor stalno rade. Imamo nekoliko LED sijalica u kuću, a punjače za telefone i sl da ne računam.
Ponekad se i čekićar uključi tokom meseca.
Voda.. ne znam. Prosek nam je desetak kubika mesečno. Da li plaćamo i kanalizaciju, ni to ne znam. Ali znam da kanalizaciju u selu nemamo. Kao ni odvoženje smeća.
Vodu plaćamo obično na nekoliko meseci, 4-6 hiljada, kako kada.
E sada računi za telefone i internet..
Nas dvoje koristimo Globaltel mrežu i mesečno se uklapamo u po 335 dinara. Plus ja potrošim još 340 za internet van kuće, a kućni internet plaćamo 1.200 dinara mesečno.
TV ne koristimo, tako da tu ide samo obavezna pretplata uz račun za struju.

Da sada sve to ne računam, ali mislim da jeste oko 7.000 mesečno.
I ništa ne štedimo, niti se ičega odričemo.
Prosto je tako i potroši se toliko koliko nam život traži.

A pošto TV ne koristimo, niti domaće portale pratimo..
.. niko nas ne može zatrovati.
Sreća ili nesreća, tek o politici ni na ulici, poslu ili komšiluku ne čujemo. Prosto, ljudi oko nas o tome ne pričaju.
Ima toliko drugih tema, anegdota, iskustva i doživljaja.

Ostalo.. neko je nešto ranije spomenuo nešto tipa da ne možemo biti srećni u današnje vreme.
Priznajem, ima loših stvari. Istina. To je neka druga tema/priča.
Ali smo nas dvoje ovde u selu, u miru i tišini, i postignutim svojim radom i poštovanjem prema ljudima, životinjama i prirodi - stvarno srećni i životom zadovoljni.
Imamo sve i ne oskudevamo u ničemu.

Znamo da tamo trava nije zelenija, tako da uživamo u zelenilu koje imamo ovde i na dohvat ruke.

Evo, danas smo i luka izvukli..

DSC03534.jpg

.. biće za spremanje na Smederevcu do naredne sezone.

Boranija je doduše podbacila, ima je samo za jedan obrok.. (ali ok, kupiće se sve ono što se nije rodilo)
Dok je paradajz puno bolji. Polako sazreva i izgleda da će ga biti dovoljno i pored ove suše koja nas desetkuje već drugu godinu zaredom.

DSC03539.jpg

DSC03544.jpg

DSC03551.jpg

Budite mi zadovoljni. Život je ipak dar i ne treba ga tako olako trošiti na stvari na koje ne možemo uticati.
Brinuti se treba jedino oko onoga na šta uticaja imamo.
Barem su tako govorili nekada i sada ozbiljni filozofi. A meni izgleda da jeste tako.
Prvo sam uvideo, a onda to i čuo.

Za malo vedrine, evo jedne šale:

"Tata, zašto komšije stalno jedu meso, a mi samo luka?"
"Ako, neka jedu kada nisu sadili!"

Poslednja izmena:
Kolega @stevanovic019 ne obraćaj pažnju na tamburaša, redovno ima ispade ovog tipa..
Jedino je sada prevazišao i sam sebe optužujući te na prvu da si sns bot, valjda sa namerom da ti u startu pokvari 'ugled'.
Btw, poenta života i jeste da čovek bude samozadovoljan stilom života koji je sebi organizovao.
Btw vidim da su slike koje postavljaš solidnog kvaliteta, sa očiglednim fotografskim pristupom.

mirosti .. hvala. I hvala.

Fotografija mi je hobi.. ali, ja sam dovoljno lenj da ne izlazim često u potragu za fotografijama.
U poslednje vreme, čekam da one dođu meni, haha.

Ovo su tzv snapshots, tj nije to fotografija kao umetnički izraz.
Ipak, sudeći po tvom zapažanju - i u njima se vidi odraz jednog amaterskog fotografa koji uvek trenira oko i kadar, nebitno koliko malo truda je uloženo.
Hvala još jednom..!

I da - biti zadovoljan svojim životom, sa time se i ja slažem.

I sam sam se dugo amaterski bavio fotografijom, potrošio dosta ušteđevine na fotoopremu(srećom, većinu sam na vreme rasprodao dok nije izgubila vrednost). Ostavio sam sebi za sada Fuji XT10 sa par objektiva, ali i njega retko koristim.
Juče mi je stigao i prvi fototelefon sa ozbiljnim kamerama Sony Xperia 1 V i sa tim se nadam da sam 'miran' narednih 5-6 godina ..

Sony Xperia je ozbiljan uređaj.
Jako malo poznat van Japana, ali je ozbiljan pametni telefon za fotografije.
Otac mi je bio fotograf i slikar. Nasledio sam od njega tu "žicu". Ali posle analognih fotoaparata koje sam zanemario u vreme srednje škole, ponovo sam probudio svoje interesovanje, ovoga puta za tzv mobilnu fotografiju, kada su se pojavili pametni telefoni sa dovoljno dobrim kamerama.
To sam često praktikovao.. dok nisam odustao od korišćenja pametnih telefona i uzeo kompaktni Sony RX100, da može uvek biti samnom u džepu.

A onda se nekako u to vreme zaposlio.. i sve to zapostavio.
Posao me je toliko umarao, da nisam bio voljan da slobodno vreme koristim za lutanje po prirodi i sl, što sam ranije gotovo svakodnevno radio.

Sada.. kao, dao sam sebi okvirni plan da se prirodi vratim na jesen, kada sve bude posebno lepo.. ako nas ne budu zvali da se u firmu vratimo.

Svakako, dobar ti je Fuji, a posebno dobar taj Sony.

Ja sam svojevremeno gledao da ga uzmem.. ali, to mi je tada bio previše veliki trošak, a imao sam već telefon koji je bio ispravan, tj nije bio za zamenu.
Kada je vreme za zamenu došlo, kada se pokvario - odluka je pala na RX.
Tada sam, kao što rekoh, ionako prestao da koristim pametne telefone.

Puno sreće i rezultata sa kojima si zadovoljan da imaš sa novim i nesvakidašnjim uređajem..

Poslednja izmena:
Neke ovde bas deru sa paketima.

Od neta ko im optiku mts imate yunet, postoje i dva paketa koja nemaje cene na sajtu.

Yetel sada ima lepe popuste za net+tv.

Za mobilne kod yetela se moze potpisati 50% na bilo koji paket(od vece cen sa sajta), -100 din za e-racun.

Ako ste vec njihov korisnk podnesete zahtev za prelzak u drugu mrezu moze se dobiti i 6m po din i 18m 50%.

A1 ima dobre popuste na neo pakete 500-800din tako nesto nisam siguran tacno za cene morao bih da proverim.

Bila je i akcija mega plan 12 meseci za dzabe na pripejdu.Samo 200din uplatite na 3 meseca da ostane aktivno.

Kod mts dosta uzimaju soko pakete meni oni idu na onu stvar i vacare na nekim prevarama za dodatne pare pa ih zaobilazim.

Globotel jeftin, spadaju pod mts. Problemi sa VAS porukama. Volte misaona imenica kod njih.

Код мене у селу и околини немамо избора, мтс сигнал је најбољи, саттракт је развукао своје каблове за интернет и фиксни телефон не може да подржи адсл. То ти је што ти је.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Kolega @stevanovic019 ne obraćaj pažnju na tamburaša, redovno ima ispade ovog tipa..
Jedino je sada prevazišao i sam sebe optužujući te na prvu da si sns bot, valjda sa namerom da ti u startu pokvari 'ugled'.
Btw, poenta života i jeste da čovek bude samozadovoljan stilom života koji je sebi organizovao.
Btw vidim da su slike koje postavljaš solidnog kvaliteta, sa očiglednim fotografskim pristupom.
Sve je u redu kolega. Znam da si spreman da sve sto napisem da uzmes na zub. Sustina u mojoj polemici sa kolegom je da ne bi trebalo da se pravimo kako je zivot lep i kako je sve u redu, a samo zato sto je kolega frugalan sto je u redu, ali nije reprezentativno. Dok on govori o stednji i umerenosti drugi nam skacu po glavi. U ovoj zadnjoj mojoj recenici sam uporedio Vucicev narativ i stvarni zivot oko nas, a kolegu nisam nazvao botom.

Banat013 .. moje mišljenje je da nismo dovoljno jaki kao država, da možemo imati svoju slobodu izbora kako ćemo državu organizovati.
Plus, dugovali smo još od Tita, zadužili se još i više posle, verovatno.. tako da sada moramo raditi u interesu drugih, kako bi ta dugovanja što duže (ne) vraćali. Ili tako nešto.
Ovo je moje viđenje kao totalni posmatrač i neko ko ni jednog momenta nije istraživao zbog čega jeste to kako je.
I još jedino što vidim u svojoj okolini, jeste to da smo ustupljeni Kinezima, koji će odneti sve vredno, a ostaviti nam pustoš.
Meni to liči na izmirenje nekih dugova i sl.

Zato sam viđenja, da ma ko bio na vlasti, pre ili kasnije ćemo biti na istom.
A jedino je onome na vlasti bitno da li je to on ili neko drugi.
Njemu, i svim ostalim koji su uz njega.

Da li je ovo kojim slučajem tako ili ne, ja stvarno ne znam.
Tako mi samo izgleda.

coci064 .. ok. Jasno.
Pričam o svom načinu života.
Nekome će biti samo zanimljivo, nekome i korisno, možda dobije neku ideju.. a nekome.. pa, svako ima svoj pogled na svet.
To je normalno.

Da, frugalan život.
To si dobro primetio. Zaista je tako.
Živeti sa namerom, u prevodu.
To ne podrazumeva jeftin život, ne podrazumeva odricanje.. već usmeravanje prihoda ka podizanju kvaliteta života. Ali samo do određene granice. To je bitno napomenuti.
E sada, različitim ljudima su različita viđenja o kvalitetu života.
I ne pronalazim ja svoje sličnosti sa frugalizmom samo, već i u minimalizmu, budizmu, stojicizmu.. itd. Ne bih umeo ni sve sa preciznošću da navedem, jer sve to tako pratim, ali ne zalazim i proučavam.

E sada, ono što je meni bitno, jeste da takvim načinom života, sve to kombinovano, ja uspevam da se držim na površini i da se osećam srećno, jer nisam opterećen mnogim stvarima.
Ovo ne podrazumeva samo finansije, već i npr iz minimalističkog pristupa životu, ja svako jutro ne usisavam i brišem prašinu u pet soba, na po dva sprata, već u jednoj jedinoj.. (ok, i hodnik, kupatilo i kuhinja, haha). Jedem jednostavna jela jednom dnevno, tako da ne trošim vreme na (sada skuplju) nabavku i duga i česta spremanja hrane, pranje sudova potom, itd.
Ostaje mi tako, tu i tamo po malo se nakupi, dovoljno vremena da ništa ne radim, sem da razmišljam, čitam, slušam ili gledam ono što me interesuje.. što tada opušta i telo čini svoje - luči serotonin koji izaziva taj osećaj sreće.
Što doduše i jeste prava definicija sreće, a ne često mešana sa osećajem zadovoljstva, za šta je odgovoran dopamin.

Hemija je takva. Nema veze sa samoubeđivanjem i sl.

I kada smo već kod toga, dobro je znati da dok dopamin izaziva zavisnost, serotonin to nikako ne može.
Ne može se postati zavistan od sreće, u prevodu.
I plus, dosta dopamina, tj zadovoljstva, pokreće lučenje kortizola, hormona stresa, jer telo traži da je u balansu.
Zato mnogi, u potrazi za srećom, posežu ustvari za zadovoljstvom, koji do kraja vodi u zavisnost i nezadovoljstvo.
Kvaka je u tome, što savremen život, kada je sve na dohvat ruke i odmah dostupno.. ono čemu mnogi teže i što nazivaju normalnim životom, jeste u stvari samo zadovoljstvo. Ne i sreća.
A mnogi se bore baš za to.. zato što drugi tako žive.. a žive, jer kompanije im to serviraju kao put do sreće, jer opet - te kompanije ne zarađuju na pravoj sreći, kada je dovoljno imati ništa, već na zadovoljstvu, kada je potrebno imati sve.

I tako.. nivo nezadovoljstva raste, dok se planeta uništava.. i..

.. i onda frugalni način života kaže, treba živeti sa namerom. Namerom da se primanja tako usmere i kvalitet života podigne do granice, kada će svi naši hormoni biti u balansu.
Tada se živi zdravo i srećno.

Bonus je da ako je za to potrebno manje novca od onoga koliko se zarađuje (a obično i jeste) - sav taj višak će pružiti dodatnu sigurnost i doprineti bržem postizanju tog kvaliteta života.

BARBULA .. nije za svakog, znam to jer sam u priči više od decenije.
Imam i ja svojih poroka i stalnog izvora dopamina, haha, a to je nikotin.
Međutim, zamenio sam cigarete vejpingom (vaping - parenje).
Jeftinije, zdravije i mogu reći slađe.
A plus, kada se jednoga dana odluči - značajno je jednostavnije ostaviti vape, nego cigarete.
Jer, ovde je prisutan samo nikotin, a nikotin izaziva slabu zavisnost. U rangu kofeina, otprilike.

Kažem samo. Mnogima to ne odgovara, jer je komplikovanije za upotrebu, a i kažu da im je cigareta draža.
Nego tako, informativno.
Alternativa postoji, to je poenta.
Možda nekome i to bude od pomoći..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh