Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ima nas četvoro i svi imamo primanja ali situacija je veoma specifična i nije sjajna zbog nekih drugih stvari. U detalje ne bih.Koliko vas je u porodici i koliko vas ima primanja?
Naravno,nego sam pitao samo zato što visina primanja po osobi može drastično da izmeni situaciju u svakoj porodici.Ima nas četvoro i svi imamo primanja ali situacija je veoma specifična i nije sjajna zbog nekih drugih stvari. U detalje ne bih.
Kredit je nuzno zlo.Стевановић, можда кредити, кредити, кредити, па рефинансирање неколико пута и ето омче око врата. Има их што по 20 година враћају кредите, не могу да изађу из зачараног круга.
Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока
Pročitaj post na koji je Montoya odgovorio.Jel mislis da jedan penzos u selu ne moze da prezivi sa 20.000 ? Mnogima takvima dodju deca pa im kupe sta im treba i dobra deca ostave jos neku crvenu ili plate racune .
Na računu minimalac. Svaka tura do Nemačke je 400E.И ја сам мало испод 80 хиљада месечно. Више пута сам писао о стању у бачкој тополи и околини на папиру развијена општина. Људи раде за минималац, неретко преко 8 сати дневно. Целу ситуацију извлачи живот на селу и могућност да нешто произведеш од воде и ваздуха, И то наравно ко хоће да тако живи.
Али има овако из далека неко ко каже другачије да је боље него што јесте. Ако ниси знао а видим да не знаш, не би возачи камиона које си навео као пример мењали послодавце скоро па тромесечно. Плаћају се на рачун минималац а остало договор, слично као и возачи аутобуса. Мајстори који су добро плаћени када опет њихову зараду претвориш у плаћене радне сате не буде баш репрезентативно. Ко је ближе новом саду и поготово београду може да ухвати већу цену радног сата и каже "добро је". Београд се претворио у државу у држави, грађани београда имају посебан статус.
Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока
Ima resenja za stednju. Ujutro na kafu kod komsije da ne trosis svoju struju, secer i kafu. Hleb kupovati jucerasnji jer je taj upola cene. Kad zakoljes pile batkove i file prodati, a u svoj lonac staviti noge, vrat i koske. Sladoled ne kupovati jer hoce grlo da stegne. Treba znati da je voda naj zdravije pice pa izbegavati gaziranu i razne sokove, na pivo ni ne pomisliti. U svadbu kad kod nekog ides ubacis praznu kovertu jer je to postalo moderno. Kumove i prijatelje izbegavati jer oni vole i masno pojesti i hladno popiti i td. i td. I obogatis se i svi te hvale i zavide ti, al malo morgen.Ja bih dodao da, iako razumem poentu, ipak treba trošiti ispod tih primanja.
Ne kažem direktno tebi dukej, nego sam iskoristio rečenicu za generalizaciju.
Nisu sve opštine iste i nisu sva prosečna primanja ista.. ali, ili baš zato, treba se prilagoditi okolini i živeti ispod zarade. Tj štedeti.
Supruga i ja, kada smo se bez zaposlenja preselili u selo, živeli smo od hektara zemlje na kome smo gajili pasulj tri godine.
Sem oranja i drljačenja, sve ostalo radili ručno. Kasnije plaćali i nadničare da nam pomognu u branju.. na autobus prenosili džakove na pijac, a vraćali kante sa naftom i sl..
.. i živeli sasvim normalno. Deset meseci godišnje.
Za preostala dva, radili smo tu i tamo sada mi kao nadničari.
Poslednje dve godine ja radim u firmi (za praktično minimalac u početku), i zadržali smo isti tempo. Što je uslovilo da nam ostaje barem jedna plata svaka tri meseca.
Doduše, firma je ukinula organizovan prevoz, pa nam "pojela" sve što je ostajalo na auto koji smo morali kupiti. I sve ostalo preko posle toga, jer sada imamo gorivo, popravke i uopšte održavanje za taj isti auto.
Međutim, sreća je htela da se i supruga nedavno zaposli, što ruku na srce i nije tako teško u ovim našim krajevima, jer su mnogi otišli u potrazi za uslovno boljim životom, pošto istočna Srbija važi za siromašniji kraj..
.. ali, mi smo svoje navike zadržali.
I iako moja firma ima izgleda da se zatvori. Ne radimo već nekoliko meseci. Ipak smo sada i dalje u pozitivnom bilansu.
Sve zahvaljujući životu ispod svojih primanja.
Mislim da je to dobra taktika, ako se hoće živeti i preživeti u ovim našim uslovima.
Koji pak sa druge strane, meni ne deluju uopšte tako loši.
Iz razloga što ne znam ni jednog koji se nečeg posebno u životu odriče, tj svi imaju sasvim dovoljno za normalan život.
Pričam o ljudima i sredini u kojoj živim.
Ne poznajem život u drugim delovima zemlje.
PS
Pošto pričate o dnevnicama i platama..
Ovde su plate, pa tako, između 60 i 120 hiljada uglavnom.
Dnevnice.. zavisi.
U selu ovde rade i za tri hiljade, a ja kada baš napinju da radim (nisam nešto voljan da radim kod drugih), to je hiljadu po satu, odnosno šest hiljada za dan.
Nema ovde dovoljno ljudi koji rade za dnevnicu. Znam ih samo nekolicinu.
Pa po komšiluku praktično moraju da me ubede da dođem..
Jel mislis na ovaj odgovor ?Pročitaj post na koji je Montoya odgovorio.
Nije covjek to rekao , to je izvrtanje.Zasto onda stocari kukaju kad je tako dobro i kad je covek imao kesa za takav obiman posao??
Ima resenja za stednju. Ujutro na kafu kod komsije da ne trosis svoju struju, secer i kafu. Hleb kupovati jucerasnji jer je taj upola cene. Kad zakoljes pile batkove i file prodati, a u svoj lonac staviti noge, vrat i koske. Sladoled ne kupovati jer hoce grlo da stegne. Treba znati da je voda naj zdravije pice pa izbegavati gaziranu i razne sokove, na pivo ni ne pomisliti. U svadbu kad kod nekog ides ubacis praznu kovertu jer je to postalo moderno. Kumove i prijatelje izbegavati jer oni vole i masno pojesti i hladno popiti i td. i td. I obogatis se i svi te hvale i zavide ti, al malo morgen.