Chat 17

A čaj ?
Evo već neko vreme navukao sam se na ovaj Cejlonski .
Sent from my RMX2155 using Tapatalk
Nisam pio taj, inače dan počinjem s čajem umesto kafe već odavno. Preko 20 različitih imam i to uglavnom od JP instituta. I ima nekih koji su pomalo psihodelični, odnosno koji smanjuju koncentraciju i ne preporučuju se pre sedanja za volan... Valerijana mi prva pada na pamet. Kakav je taj, jel to vrsta crnog čaja?

Poslednja izmena:
Jeste li upoznati mozda sa strukturom cijene goriva na pumpi ? Koliko utice to sto ju neku nis preradi ? Koliko ti licno imas od toga sto je firma nis preradila gorivo?

Ogroman gubitak budžeta države (porezi + akcize)

NIS svake godine uplati državi:

stotine miliona evra poreza

najveći iznos akciza (akcize na gorivo su jedan od glavnih prihoda države)

dividendu (država ima ~29% vlasništva)
Ako NIS ne radi → drastičan pad prihoda budžeta, što znači manje novca za:

plate u javnom sektoru

penzije

infrastrukturu

subvencije poljoprivrede
Gubitak radnih mesta – direktno i indirektno

NIS zapošljava:

~10.000 direktnih radnika (sa zavisnim firmama)

još desetine hiljada indirektno: transport, građevina, nafta i gas, trgovina, servisne firme…

Gašenje bi izazvalo lančani ekonomski udar u više sektora.

Tako se i ovde govorilo ,nesmije stati rafinerija Brod. Prodali Rusima , kasnije stala. Nismo ni osjetili.
Kako ovde moze , nemamo ni naftovod, ni Dunav, ni zeljeznice ni domace busotine pa ima goriva i jeftinije 20 posto i vise nego kod vss?

Istina je da lažu narod po običaju da se skrene pažnja sa glavnih dešavanja...
Marta Kos je lepo objasnila pre nedavno o gasu iz rusije a ovde vlast širi sasvim drugu priču...

Obzirom da smo do sada sa 'domaćom' rafinerijom plaćali najskuplje derivate u regionu sada će verovatno biti još gore.
Pa zar nije očigledno kolika se ovde mutljavina radi i kako se javnosti pokušavaju te kombinacije objasniti.
Ovima se nemože verovati ni reč..
Mislio sam da se Radašin zeza, a on ozbiljno..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Ma opet drama borba itd nista od toga skretanje paznje ko da je prvi put da drma ljudima kavez pogotovo gorivo bolna tacka zbog sankcija devedesetih, ovo nije isti slucaj bezveze dramimo, sankcije su jednoj firmi zato sto je u ruskom vecinskom vlasnistvu a ne zato sto preradjuje rusku naftu jer bi tom logikom mogli da kupimo arapsku naftu i cao. Dize cene akcize poreze ovo je samo izgovor.

Neke stvari oko logistike je lako utvrditi, npr. koliko je godišnje (ili mesečno / sedmično / dnevno) NIS isporučivao goriva na tržište. Može li se ta količina nadomestiti uvozom u smislu kako dovesti tu količinu u Srbiju. Koliko tu treba vozova, kamiona?
Ili na primer pitanje pumpi, odnosno gde prodavati uvezeno gorivo. Koliko NIS ima pumpi u Srbiji, a koliko svi ostali? Pretpostavaka je da ako Rusi ugase NIS da neće dati ni svoje pumpe, ili da će Ameri zabraniti prometovanje uvezenog goriva sa NIS pumpi jer bi i tako Rusi ostvarili zaradu.

Neke stvari oko logistike je lako utvrditi, npr. koliko je godišnje (ili mesečno / sedmično / dnevno) NIS isporučivao goriva na tržište. Može li se ta količina nadomestiti uvozom u smislu kako dovesti tu količinu u Srbiju. Koliko tu treba vozova, kamiona?
Ili na primer pitanje pumpi, odnosno gde prodavati uvezeno gorivo. Koliko NIS ima pumpi u Srbiji, a koliko svi ostali? Pretpostvaka je da ako Rusi ugase NIS da neće dati ni svoje pumpe, ili da će Ameri zabraniti prometovanje uvezenog goriva sa NIS pumpi jer bi i tako Rusi ostvarili zaradu.
Tako je o tome govorim. Ne treba nasjedati na price rezima , nego.ajde da vidimo brojeve,sta ce se desiti kada nis stane .
Nego dokle sam stao sa radasinovim argumentima.
Izgubljene akcize . Netacno , akcize ce se isto naplacivati i na gorivo koje nije proslo kroz nis .
Desetak hiljada izgubljenih radnih mjesta ?
Sta onda ? Rad je roba kao i sve drugo. Posla ima za onog ko hoce da radi . Kako se ne prica koliko.je radnih mjesta ugaseno i pred gasenjem na jugu Srbije ? Isto firme strane kao i n8s.

Nisam pio taj, inače dan počinjem s čajem umesto kafe ...............Kakav je taj, jel to vrsta crnog čaja?
Jeste , čaj iz Shri Lanke ( bivši Cejlon )
Takodje , nikada nisam pio kafu ( smeta mi ) ali je zato čaj ( nana , kamilica , razni sa ukusom voća ) na poslu u ranim jutarnjim časovima redovan .
Ovaj pijem kod kuće i značajno je " jači " od svih ostalih domaćih .

Znaci ako NIS stane ,onda sve ide gore ? To bi moglo Vucica da kosta vlasti, jer do sad je placao podrsku ali ako zakine svojim podanicima koji ga slepo prate Autobusima, to nece biti dobro..
A i ove u cacilendu drzi pod kontrolom i to dobro ih podmazujuci stotinama hiljada evra, ne bi to izaslo na dobor ako bi im rekao nema vise para, odma bi se raspao cacilend ako nema evrica.

Nismo mi ni svesni koliko su oni nakrali tih evrića. To podmazivanje je za njih sića...

Nazad
Vrh