Chat 17

Budućnost je širok pojam.
Budućnost u tehnici je predvidljiva. Naravno ne na vrijeme računatu u stoljećima, ali u bližoj budućnosti svakako jest.
Nauka ide ispred industrije a vizionari ispred nauke.

Pročitao sam i onako na brzinu "mi upade u oči" da je najmanje pomaka ili najviše promašaja bilo u područjima koja nisu financijski isplativa kao što su očuvanje šuma. Vjerujem da je glavna vodilja isplativost. Ko će to da plati a ne mogućnost dali se nešto može učiniti.
Danas svi navalili da proizvode oružje. Dajte bar pola tih sredstava nauci, u bilo kojoj oblasti, pa da onda pričamo šta se može a šta ne.

Ovo je grafikon koji grubo pokazuje koliko novca pojedine drzave ulazu u nauku i istrazivanje

111-0896-a796.jpg

Diogen iz Sinope.
Živio je i on životom obična čovjeka dok nije protjeran zajedno sa ocem. Neki su ga zbog tog prozivali a on im odgovara:
"Tamo gdje ste vi sada ja sam nekad bio. Tamo gdje sam ja sada vi nikad nećete doći!"
Dobar grafikon. Ako zanemarimo veličinu, koja vjerovatno utiče na količinu izdvojenih sredstava, na grafikonu se vidi gdje je ko.
Još jedna bitna stvar je da tamo gdje topovi stoje iza ekonomije, ona brže napreduje.

Vidi se i ekstrem malih drzava istocne azije kao Japan, j korea ,singapur,tajland,malezija a koje se poklapaju sa geografski najinteligentnijim stanovnistvom

Ako se ljudi posmatraju kao civilizacija na putu od siromaštva do bogatstva aktivnost čovjeka, u onom što imenujemo kao nauka, je neupitno dobra.
Postoji još jedan put kojim se može ići.

Interesantno kad se podeli po broju stanovnika samo nekoliko zemalja koliko izdvajaju a sve imaju manje stanovnika od nas.
Srbija 114 (dolara)

luxemburg 1063
slovenija 714
Norveska 945
finska 1285
danska 1338

Kod nas se ljudi bore, velika većina, da pržive i ostvare bar neku zalihu kao neko osiguranje.
U zemljama gdje se akumulira višak može se više zahvatiti i ako je sreće sa vladom koja upravlja tim viškom, usmjeriti u nauku koja stvara dodatni poticaj za napredak.
Zašto je kod nas ovakvo stanje?
Pitanje nije da se označi krivac radi obračuna sa istim, već shvati šta nam nedostaje ili stvara prepreke da prevladamo ovakvo stanje.

Dajte bar pola tih sredstava nauci, u bilo kojoj oblasti, pa da onda pričamo šta se može a šta ne.
Па даје се само што је та наука окренута армији.
Zašto je kod nas ovakvo stanje?
Да би улагао у науку мораш да имаш научнике. Кад наши дођу у ту фазу одоше. Најбољи пример ти је музез Николе Тесле. Гомиле његових записа нису ни прочитани од стране компетентних људи а камо ли узети у проучавање.

Svi naučni projekti koje država finansira su namešteni. Unapred se zna ko će ih dobiti. Uvek isti ljudi dobijaju. Ako nisu oni nosioci, neko njihov je, a oni budu učesnici.

Vi ljudi ne znate šta pričate.Zahvaljujući našem predsedniku i njegovom ugledu u Kini i zahvaljujući njegovom potpisu na ugovoru za izvoz svinjskih glava,papaka i svega što mi ne koristimo,u ne tako dalekoj budućnosti prilikom realizacije međunarodne manifestacije EXPO 2027,za čije je održavanje lično on zaslužan,vozićemo se letećim autobusima i taxi automobilima.Nije isključeno da će do tada većina od nas da poseduje svoje privatne leteće automobile i to opet zahvaljujući našem predsedniku i njegovom zalaganju da obezbedi litijumske baterije od litijuma koji će se iskopavati baš tu kod nas u dolini Jadra.

vozićemo se letećim autobusima i taxi automobilima
Aутобусима!? Ау, 'леб те ражани, беху помињани летећи аутомобили, ево сад се помињу и аутобуси, а до '27-ме можда се и појави летећи, назови, мотоцикл, к'о у "Ратовима звезда". Ко први примети нешто такво код нас, молим да ме контактира преко ПП. Рад сам да прохујим на таквом кроз главну улицу у селу.

Nazad
Vrh