Chat 17

Budućnost je širok pojam.
Budućnost u tehnici je predvidljiva. Naravno ne na vrijeme računatu u stoljećima, ali u bližoj budućnosti svakako jest.
Nauka ide ispred industrije a vizionari ispred nauke.

Pročitao sam i onako na brzinu "mi upade u oči" da je najmanje pomaka ili najviše promašaja bilo u područjima koja nisu financijski isplativa kao što su očuvanje šuma. Vjerujem da je glavna vodilja isplativost. Ko će to da plati a ne mogućnost dali se nešto može učiniti.
Danas svi navalili da proizvode oružje. Dajte bar pola tih sredstava nauci, u bilo kojoj oblasti, pa da onda pričamo šta se može a šta ne.

Ovo je grafikon koji grubo pokazuje koliko novca pojedine drzave ulazu u nauku i istrazivanje

111-0896-a796.jpg

Diogen iz Sinope.
Živio je i on životom obična čovjeka dok nije protjeran zajedno sa ocem. Neki su ga zbog tog prozivali a on im odgovara:
"Tamo gdje ste vi sada ja sam nekad bio. Tamo gdje sam ja sada vi nikad nećete doći!"
Dobar grafikon. Ako zanemarimo veličinu, koja vjerovatno utiče na količinu izdvojenih sredstava, na grafikonu se vidi gdje je ko.
Još jedna bitna stvar je da tamo gdje topovi stoje iza ekonomije, ona brže napreduje.

Vidi se i ekstrem malih drzava istocne azije kao Japan, j korea ,singapur,tajland,malezija a koje se poklapaju sa geografski najinteligentnijim stanovnistvom

Nazad
Vrh