Chat 15

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bio sam u junu na testu opterećenja u jednoj privatnoj ordinaciji u Vrbasu. Kad sam završio test izađem na ulicu da sačekam da dođe sestra po mene, sa mene lije, malo mi i drhte noge od testa a nigde nikakve klupice ili slično, napolju vrućinština i vidim na susednoj rampi držač za biciklove koji je u hladu od kuće. Sednem na njega, i malo potom se iz kapije te susedne kuće pojavljuje neki stariji čovek, ja se javim i počnemo razgovor:

- Bio si kod doktora? - Pita me on.
- Da. - Odgovorim mu.
- Kod kog?
- Kod kardiologa, radio sam test opterećenja srca pa sam seo ovde u hlad da odmorim dok mi ne dođe prevoz.
-
- (dalje je bio deo razgovora oko doktora i bolesti, nebitan za ovu priču pa ga preskačem)
-
- Odakle si? -Pita me on dalje.
- Iz Srbobrana.
- Aaa, iz Sentomaša. Znam ja Sentomaš, radio sam jednu godinu u Sentomašu! Sad sam u penziji, nije mi velika penzija al' ja sam zadovoljan, meni je dosta. Šta ima novo u Sentomašu? - Ima tu još jedan deo razgovora o tome kad je radio u Srbobranu, al' i taj deo preskačem jer nije bitan za ovu priču.
- Ništa, mrtvo selo! - Odgovorim mu.
- Kako mrtvo?
- Pa lepo, ništa se ne dešava, nemamo ništa, nema čak ni ljudi po ulicama a ovde kod vas u Vrbasu pune ulice. I u Temerinu je isto, sve vri dok kod nas prazne ulice... - Vidim da me gleda začuđeno pa nastavljam: - Kod nas ništa nema, ciple jedne ne možeš da kupiš kod nas, moraš u Vrbas, Temerin, Novi Sad. Kad sam išao u osnovnu školu bilo je pet prodavnica cipela, a sad ni jedne, osim kineza...
- Aa, to ti je sve zbog ovih što blokiraju mostove! Oni su sve upropastili. - Reče on, a ja u prvi mah i ne skontah šta mi govori, čak mi padne na pamet da misli o poljoprivrednicima...
- Ovi Šolakovi... I Đilasovi... Izdajnici... - Tu ih počasti sa još par epiteta a ja shvatih da misli na proteste protiv nasilja u Bg.
- Kakve veze ima Šolak sa prodavnicama cipela u Srbobranu?
- Ima, ima!
- Ne razumem, kako ima, nije on na vlasti?
- Da je on na vlasti ja ne bih ni penziju imao!
- Ma kako ne bi imali? Ko može da Vam uzme penziju koju ste stekli? - Tu se polako palim i ja... :)
- Može, može. Ja ne znam, poštujem svakog ... možda si i ti za njih? - Poče da spušta loptu...
- Nisam ja za nikog, ja sam sam za sebe, al' sam najmanje za ove koji su sad na vlasti.
- Zašto ja sad moram da privatno plaćam pregled a ne mogu da ga odradim u bolnici? Zato što nema doktora, a zašto ih nema? - Tu sam se već potpuno zapalio. - Je l' znate šta je bilo u Rumuniji?
- Šta?
- Pa i Rumuni su u jednom trenutku ostali bez doktora, otišli svi u inostranstvo za boljom platom. Onda su doneli odluku da svaki doktor ima paltu od 3000e i sad nemaju problem sa doktorima... A mi? Mi 3000e za džandarme, a doktori? Koliko imaju? Zašto ne daju doktorima 3000e umesto žandarmima?
- Zato što bi to bila ucena! - E ovo ga uopšte nisam razumeo, ko zna da li je i on mene razumeo šta sam govorio...

Da ne davim dalje, diskutovali smo još malo, smirenije, on je hvalio vlast a ja izvlačio njene loše poteze. Npr. on kaže ova vlast je napravila autoputeve, a ja ga pitam zašto nam je gorivo najskuplje u okruženju i koliko se cena tog goriva odrazi na skuplji život, pa onda ova vlast pravi bolnice a ja zašto u apoteci ne može da uzme lekove na recept već mora da ih plaća i gde su ti doktori za te bolnice, itd...

U to stiže moja sestra po mene i tu se pozdravimo i raziđosmo, čak nam je i mahao dok smo odlazili.
Kasnije sam razmišljao kako neko dođe do ubeđenja da bi mu neko drugi na vlasti uzeo penziju, kako dođe u to stanje straha da iz odbrane mrzi druge. Očigledno je da ispiranje mozga (pink, hepy) itekako funkcioniše...
To ti je narodni-licni mentalitet, u sustini,, to za stav za penziju i sto je kao zadovoljan, taj je prost i brine se samo za svoje d.pe, a ne kapira da ga prima u njega od strane vlasti...

Moram i ja da konstatiram.Mislis ako budu izbori da ce doci do promene vlasti?U mom i tvom selu da ce pobediti druga opcija?
Kako stvari stoje ovaj je zacementiran i ne vidi se njegov kraj, vecina ga pljune kao i ovde a inace ga zaokruzuje!
Ali svaka rec za ono govno bilo pozitivno ili negativno je suvisno!
Niko, ni da se maksimalno potrudio ne bi znao na takav nacin da sjebe, prvo staru drzavu a odmah zatim i Srbiju!

Koje to slobodu imas(te) a ovdje je nema. I tko je okupator, posto pricas kriptovano pa te ne razumjem najbolje.

Kako stvari stoje ovaj je zacementiran i ne vidi se njegov kraj, vecina ga pljune kao i ovde a inace ga zaokruzuje!
Ali svaka rec za ono govno bilo pozitivno ili negativno je suvisno!
Niko, ni da se maksimalno potrudio ne bi znao na takav nacin da sjebe, prvo staru drzavu a odmah zatim i Srbiju!

Koje to slobodu imas(te) a ovdje je nema. I tko je okupator, posto pricas kriptovano pa te ne razumjem najbolje.
Treba da dođeš u Srbiju da živiš bar 5 godina i da vidiš šta je sloboda.
Npr. imaš slobodu da ako si kosovarski mafijaš kupiš obalu Drine od Prnjavora do Crne bare ,imaš i slobodu da se pobuniš protiv prekomerne eksploatacije šljunka sa te iste obale ali za to slučajno dobiješ bombu u dvorište.
Imaš slobodu da kao nagrađivani inspektor uhapsiš vlasnika plantaže od 14ha marihuane i onda dobiješ premeštaj ,a vlasnik advokata iz vladajuće stranke.
Ima tu još sloboda kojih nigde nema, samo moram da skratim jer bi nabrajanje svih zauzelo dve strane foruma.

Treba da dođeš u Srbiju da živiš bar 5 godina i da vidiš šta je sloboda.
Npr. imaš slobodu da ako si kosovarski mafijaš kupiš obalu Drine od Prnjavora do Crne bare ,imaš i slobodu da se pobuniš protiv prekomerne eksploatacije šljunka sa te iste obale ali za to slučajno dobiješ bombu u dvorište.
Imaš slobodu da kao nagrađivani inspektor uhapsiš vlasnika plantaže od 14ha marihuane i onda dobiješ premeštaj ,a vlasnik advokata iz vladajuće stranke.
Ima tu još sloboda kojih nigde nema, samo moram da skratim jer bi nabrajanje svih zauzelo dve strane foruma.
Ja sam misio da prica o slucaju onog beogradskog glumca sto su mu nabili spicastu cipelu u guzicu i dobio zabranu ulaska u Hr i EU , posto je to bilo aktuelno u bg pisanju , gospodinu nisu dozvolili da seta po gradu psa od 70 kila bez povodca i brnjice. Napisali jednom kaznu i opomenu on ponovno isto , onda opet kazna i proterivanje.

Све је до људи. Ево Словенија за пример. У истој смо земљи живели и из исте каљуге потекли а они деценије испред нас. Све је до организације, знају кад треба да скину гаће пред силом али зато су се лепо договорили и поштују законе.
Једина замерка је што још нису признали Србе као националну мањину али јбг. то је зато што смо их ослободили од окупатора.
Али зато кад напуниш педесет година не можеш да добијеш отказ кад се газди прохте, кад одлазиш у пензију државно предузеће ти поклони неколико десетина хиљада евра... нема сече шума како се коме прохте, казан се запечати до следеће употребе и не можеш да продајеш ракију како ти се прохте на сваком ћошку а можеш испред своје куће одређену количину... сателити ти надгледају краве да би знали да ли су на испаши за субвенције за органско млеко...
Све је до људи и организације... Њихове газде воле своје запослене и не понашају се као да су робови.... Тамо се запошљаваш преко бироа за запошљавање...
Јесте ли чули за неког њиховог певача или старлету или ријалити? Или за неког тајкуна који шмрче бело и вози се летећим аутомобилима?
И њима је рат у Украјини а они су плус Русима непријатељска земља али им уџбенике не пишу и штампају Немци...
Како код њих нема свињска куга и остале пошасти?

Све је до људи... и организације... и културе... а ми само волимо Сиртаки у садашњем тренутку... бојим се да смо лако заборавили шта значи слобода и колико смо је тешко добили од разноразних усташа, фашиста, нациста и арапског олоша....

А Боградски глумац... ко га јебе кад је ишао да се гузи са хрусташама... шта је тражио то је и добио... само сад је изјавио да ће да иде у Грчку.... Мајмуне иди у Албанију где и припадаш а не у ''моју'' Грчку да је каљаш својим присуством....

Poslednja izmena:
Dva moja sinovca i sinovica su u Sloveniji otišli su kao privremeno, ali sad daj Bože da će se vratiti iz tog ropstva u našu slobodu.

Најжалосније је што се оваквим ликовима поклања медијска пажња и заглупљује народ.

Чекај, полако има он још и да преокрене, ко једе домаћу храну ради против себе и државе. Знате ли ви колико кошта кобасица??? Може 3-4 кг паризера да се купи...
Идем лото листић да уплатим...

Možeš ovo objasnit?
Jer očigledno je u periodu od 1931 koji prikazuje mapa do posle 1945 određeni deo teritorije ostvario enormnu ekonomsku rast, koja je anulirala razlike u razvoju, pismenosti i sličnim glupostima, koje se u nekom tamo vanjskom svetu tretiraju ko bitne stavke.

50094502.jpg

Ovaj ce stvarno jesti parizer . Mozda smo ipak pogresili i bice ovaj parizer dobrog kvaliteta 😱

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh