Chat 15

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije tebi to napisao . Bar ja tako shvatam . Nista lose nisi napisao 👍
Ali @mirosti koliko sam ga ja skapirao bi ti odgovorio . Ali sada imas put a opozicija ni to ne bi uradila nego bi sve pare pokrala 🤔
I kod mene je uradjen pre dve godine put . 10 km od Sakula do Barande . Podrzavam iako je put uzi za pola do metar nego sto je prvobitno planirano . Bankine katastrofa a znakova ima tu i tamo . Bela linija na sredini je dobra i u sustini bolje je nego sto je bilo .
A što bi mu ja odgovarao kada je čovek lepo napisao sve kako jeste.
Znamo li da gradimo ? Neznamo, tačka.
Krademo li na gradnji? Krademo debelo, tačka.
Kinezi i azerbejdžanci rade kvalitetno, po projektima i ne odstupaju ni u čemu jer znaju da taj projekat mora biti primljen prvo od njihovih pa tek od naših.
Proveo sam neko vreme sa njima na obilaznici oko bg i uverio se da rade po ps-u. Njihovih 10 radnika postižu efekat kao naših 50 u državnom preduzeću. Naši ljudi su jednostavno izgubili radne navike i nema tu pomoći. Odumiremo kao nacija.
Mislim, možemo mi da žmurimo i da se samozavaravamo u svoje natprosečne mogućnosti, ali ko to voli neka tako i radi ako ima vajde od toga.

Pricao mi drug radi kao inzenjer gradjevinstva u jednoj Niskoj firmi, pravila ta firma mislim jednu od naplatnih rampi i on je radio na projektu, doslo vreme da se betonira, po projektu, proracunima treba da die toliko i toliko betona on od gazde dobije naredjenje da smanji beton(iako ta firma ima svoju bazu) on kako da smanji ne sme mora toliko i toliko, na kraju je morao da se dovija pa je u nekim delovima koji ne trpe prevelika opterecenja smanjio.
Kaze nocima nije mogao da spava.

Nasi dobri masjtori su otisli preko, imam slucaj u famili masjtor sa 50 i nesto godina 2019. otiso za Nemacku, kaze ja cu tamo da steknem penziju, za isti posao dobija mnogo vise para.
Mi nemamo nadzor jer sve sto radi u drzavno je zaposleno preko nekog i nece da radi, sve sto je privatno gleda da samo zaradi.
Kako se radi za drzavnu firmu, dobijes tender u ovom slucaju stolarija, veliki otvor treba 3 krila da idu, pravi se jedno veliko ko ga jebe drzavno je, napravi se sto pre da se ide na drugi posao, to sto ce da se iskrivi krilo nema veze.
Pravi se fasada, ko da tipluje ili da pazi da nepregori lepak ko ga jebe dzavno je, padne fasada posle godinu dana niko neodgovara.
Ide predsednik u Niski klinicki, nsita zavrseno nije ali se narpavi putanja trasa gde ce da prodje, on prodje suttradan sve se rusi da se nastave radovi, kaze mi drug izracunali preko 10k eura kostalo to ssu narpavili pa rusili.

Ranije, radio sam , između ostalih poslova, i renoviranje, odnosno, "pretresanje" krovova...
Nije se pogađao posao na dnevnicu, nego na celokupan posao...
Inače, krov na sopstvenoj kući sam odradio bukvalno sam..
Od skidanja biber crepa, skidanje starih letava, peglanje i ojačavanje postojećih greda sa daskama, kucanje novih letvi, i postavljanje novog crepa...
Ove Jeseni odradio vetar lajsne...
Naravno, opet sopstveno angažovanje...😃
Nisam stigao ranije...😁
Moram priznati, stižu me godine, nisam više za taj sport, ali nisam ni za klupu...😀

A što bi mu ja odgovarao kada je čovek lepo napisao sve kako jeste.
Znamo li da gradimo ? Neznamo, tačka.
Krademo li na gradnji? Krademo debelo, tačka.
Kinezi i azerbejdžanci rade kvalitetno, po projektima i ne odstupaju ni u čemu jer znaju da taj projekat mora biti primljen prvo od njihovih pa tek od naših.
Proveo sam neko vreme sa njima na obilaznici oko bg i uverio se da rade po ps-u. Njihovih 10 radnika postižu efekat kao naših 50 u državnom preduzeću. Naši ljudi su jednostavno izgubili radne navike i nema tu pomoći. Odumiremo kao nacija.
Mislim, možemo mi da žmurimo i da se samozavaravamo u svoje natprosečne mogućnosti, ali ko to voli neka tako i radi ako ima vajde od toga.
Da li kinezi znaju da grade mostove , zadnji projektovali i napravili (u HR,nije peljeski) , pukao , citaj skoro pa ne upotrebljiv , jos nije posteno ni pusten u pogon.

Da li kinezi znaju da grade mostove , zadnji projektovali i napravili (u HR,nije peljeski) , pukao , citaj skoro pa ne upotrebljiv , jos nije posteno ni pusten u pogon.
Mnogo su napredovali, svidjalo se to nekome ili ne.
Ja mislim da tu ima i mnogo drugih faktora ne samo njihov kvalitet rada...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Onda nisi svestan šta su sve ljudi u stanju da rade samo da pošteno zarade koji dinar...
Najluđe što sam radio je čišćenje klasičnih seoskih bunara...
Dubina, 27 metara...
Kad pogledaš uvis, a na dnu si bunara, otvor gore ti se čini da je veličine tanjira od tanjirače... 🤣
Stojiš u hladnoj vodi koja nadire, kaljav si, mokar od vode i znoja i hladno u PM...
I dereš se onima gore da požure kad izvlače kantu sa blatom...
A kantu predstavlja stari bojler sa odsečenim dnom...:p

Mislim da odgovor leži u činjenici da smo bili mlađi (i luđi), a okolnosti i životno okruženje drastično drugačiji nego danas...
Sa ovim sadašnjim iskustvom, a da , kojim (sretnim) slučajem, opet imam 25 godina, uveren sam da mi takvi poslovni poduhvati sigurno ne bi bili ni poslednja opcija za zaradu.. 🤣

Moj prvi ozbiljniji posao je bio u RNP,pentrao sam se na kolone i skidali ventile na remont.Da napomenem da je to otprilike visina crkve cak i vise a da na vrhu se ljulja po pola metra levo,desno a pare...pare i nisu bile neke nesto vise od tadasnjeg minimalca.Tako da mi kasnije pretresanje krova bila spdnja.

Onda nisi svestan šta su sve ljudi u stanju da rade samo da pošteno zarade koji dinar...
Najluđe što sam radio je čišćenje klasičnih seoskih bunara...
Dubina, 27 metara...
Kad pogledaš uvis, a na dnu si bunara, otvor gore ti se čini da je veličine tanjira od tanjirače... 🤣
Stojiš u hladnoj vodi koja nadire, kaljav si, mokar od vode i znoja i hladno u PM...
I dereš se onima gore da požure kad izvlače kantu sa blatom...
A kantu predstavlja stari bojler sa odsečenim dnom...:p
Nemoj to nikad vise da radis , jaķo je opasno .Kod nas je par ljudi zatrpano tako u proslosti. Misli ovako , stari bunar je prtrpio slijeganja , potkopavanja i slicno . Mozda on stoji al moze biti da mu fali samo jedan bitan fizicki pokret i da se srusi sve . Zar nebi cisterna za skepticku ili neki grajfer na sajlu za bager mogao to da uradi?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh