U Nisu su fabrike podizale temelje, ima naselja po fabrikama nazvanih, Minovo,EI naselje. znaci po planu se isparcelise parcela, uglavnom njiv(e sad cije je to bilo pre drugog rata to je pitanje) i onda radnici to kupe na kredit. Posle se gradi, medjutim dosle lepe 90te i u mnogi mestima je to tako ostalo, kuce samo cigla, jedan sprat zavrsen(koliko dece toliko spratova)
Moj deda je pravio kucu 60ih, bio tt monter, mnogo isao po teren lepo zaradjivao, posto mu gazdarica pocela svakog drugog meseca da dize stanarinu, resi da gradi kucu, izgrade kucu, usele se, posle par meseci dodju dvojica u crnim mantilima, dobar dan doar dan, culi smo izgradio si kucu za godinu dana (malo mesto tek pocelo da se naseljava, sve se brzo cuje a izgraditi kucu toliko brzo toga nije bilo) odakle ti pare, deda uzme penjalice opasac i baci im ispred noge, odavde mi pare. Okrenu se i odu, nikad vise ga niko nije nsita pitao.
Ali on si znao muku kako se gradilo, plakao je i kumio i molio da mu neko dotera soder da digne drugu plocu, nikog nije naso pa su on i baba sami kovali karatavan. Pricao mi dolazi materijal na zeleznicku stanicu u Nisku banju, i njih nekoliko iz kraja koji su gradili kuce se dogovore, ja sad uzimam cement, ti sad uzimas gvozdje i tako u krug.
Krec se rucno gasio,s recom ima krecnog kamenja kolko oces u podnozju Suve planine.