Chat 14

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ministar informisanja ? Pa jel i to bilo?

Pitao sam konkretno tebe i za tvoj slučaj, ti pišeš o drugima.

Druže, nemam ja ništa protiv tebe, ali čovek koji se od 80-ih pa na ovamo nije pomerio smesta i nije ni malo napredovao u ovom poslu, problem je do njega.

Ali po tebi svi koji su napredovali su ovakvi i onakvi, manipulatori, nepošteni itd.
Upadam ovako s neba pa u rebra,al hteo reći da kapiram šta lule piše,ima i u mom okruženju poštenih ljudi koji se nisu makli s mesta što se tiče posedovanja određene količine zemlje...
Ja sam samo povećao arendu,i to ne mnogo,al u vlasništvu nisam jer je jednostavno preskupa i neisplativa.. i nisam jedini,imam dosta drugara koji su istoj situaciji...
To jedino ako imaš baš sreće,pa se neke kockice slože, inače pošteno nema dolaska do zemlje ...a ja ne bih da nekom uterujem iza leđa da bi došao do kojeg ara više...
Napredovao sam u nekim drugim stvarima..

Sremac,
Kroz napredovanje ja nisam mislio samo na zemlju, već uopšte na domaćinstvo u kompletu.
Na izgradnju domaćinstva, objekata, kupovinu mehanizacije, itd.
Kod mene ima njih koji nisu održali ono što im otac i deda ostavili, a kamoli da su nešto stekli i napravili. Jer su večito u priči kako čekaju neko bolje vreme...

Sremac,
Kroz napredovanje ja nisam mislio samo na zemlju, već uopšte na domaćinstvo u kompletu.
Na izgradnju domaćinstva, objekata, kupovinu mehanizacije, itd.
Kod mene ima njih koji nisu održali ono što im otac i deda ostavili, a kamoli da su nešto stekli i napravili. Jer su večito u priči kako čekaju neko bolje vreme...
Verujem da je po sredi neka vrsta nerazumevanja. Počeo sam sa 5.5h svoje zemlje, sada došao do 22h, pre neki dan kupio još 4h za 21 000e. Ostatak je Kirija i ukupno je 150h. Logično je da za 15 god rada čovek ide napred. Sve zavisi od konkurencije, kvaliteta zemljišta a i ponude iste. Po meni poljoprivreda nikad ne može sama da funkcioniše i pravi efekat je da imaš još nešto uz to. Stočarstvo nikad nisam radio jer nemađ sa kim, živim sam sa ženom i dvoje dece 11i 15g. Dok sam radio do 30h radio sam u firmi, i uvozio traktore iz Francuske opravljao radio sa njima i prodavao. Kada sam podigao na 70h, dao sam otkaz, mašine iz Francuske su se ispraznile, nema ih tako povoljnih, krenuo sam da radim puzne transportere za žitarice, za 3 god sam ih napravio više od 300kom. To mi je više dosadilo i kupio sam kamion sa kojim radim prevoz žitarica. Svo to vreme dizao sam kirije i došao do 150h. Žena ima svoj posao, radi torte i dekoracije za svadbe i rođendane. Od skoro imam i još jedan kamion. Da kažem da dobro živim. A da, još i protestvujem na ulici, ne trpim nepravdu. Eto ukratko

Da kažem još i da je izrada spirala koje sam radio a nekom brzom računicom čisto zaradio više od 60 000e, posao koji ne zahteva nikakve velike investicije. Od ulaganja mi je trebao jedan polovan CO2 aparat industrijski od 350e i sitnog alata, da kažemo 500e, naravno i znanje. To mi je dalo šansu da mogu da investiram, čuvam pšenicu i da kažemo da je pun pogodak bio pšenica koju sam prodavao Maja 2022 od 40-42.6, imao sam je 350t, a u žetvi je ta ista pšenica bila 19 din. Naravno treba imati podno skladište, a to je prvo što sam napravio još 2013 god i od tada svake godine lager

Neki su ovde kupovali zemlju od ljudi na samrti,ili od udovice na daći...ja tako ne mogu i ne želim...a ono što regularno dođe do mene pa to su cene budi bog snama...
Ako možeš da skontaš šta hoču reći...
Ima svakojakih primera. Svugde ima alavih koji gaze preko mrtvih, spremni na sve nacine da dodju do zemlje bilo u zakupu ili vecito. Ali ima puno onih koji su radili posteno i polako ulagali u mehanizaciju i zemlju, ali je zato velik broj koji se zadovoljavao debelom ladovinom u socijalistickim preduzecima bez ambicije da se sire kako u mehanizaciji tako u zemljisnom fondu. Sada mnoge stvari ne mogu da shvate jer su ni na nebu ni na zemlji.

Ajde ovde da pitam -
Čime oprskati dvoriste protiv krpelja? Juče nešto radio i čulnem i krajičkom oka spazim krpelja kako gamiže. Frka mi zbog klinca od 1.5god pošto trčkara i zavlači se svuda

..............
Kod mene ima njih koji nisu održali ono što im otac i deda ostavili, a kamoli da su nešto stekli i napravili...............
Evo kod mene znam porodicu koja je dosta finansirala sina , prvo fakultet kod nas a onda neko doskolovavanje u inostranstvu pa put preko bare i pomaganje dok ne stane na svoje noge . Sada je u Ostinu , država Texas , radi kao softverski inženjer , porodičan ( oženio Indijku ) , čujem da dosta putuju po svetu i provode se .
Sad pitanje je da li je bolje da se nije školovao , ostao sa tatom i prevrtao zemlju koju su roditelji u međuvremenu upolovacili ?

I ja sam mislio da se samo na prevaru dolazi do zemlje dok nisam poceo da radim malo vise.
U pocetku niko nije znao za mene, prvo su neki rodjaci dali kao mlad,znaju da su moji posteni i prepuste mi.
Kasnije je krenulo lakse vidi se po selu ko radi i kakve su njive, nikome jos nisam ni jutra preoteo cak kad neko ponudi nabacim drugarima neke njive koje mi nisu pod ruku i uz put da se ne vozam daleko.
Ostajao sam samo kad voasnici prodaju,a ja ne mogu da kupim.

Upadam ovako s neba pa u rebra,al hteo reći da kapiram šta lule piše,ima i u mom okruženju poštenih ljudi koji se nisu makli s mesta što se tiče posedovanja određene količine zemlje...
Ja sam samo povećao arendu,i to ne mnogo,al u vlasništvu nisam jer je jednostavno preskupa i neisplativa.. i nisam jedini,imam dosta drugara koji su istoj situaciji...
To jedino ako imaš baš sreće,pa se neke kockice slože, inače pošteno nema dolaska do zemlje ...a ja ne bih da nekom uterujem iza leđa da bi došao do kojeg ara više...
Napredovao sam u nekim drugim stvarima..
Друже Сремац ниси ти ни разумео Дарка добро. ситуација данас је доста другачија него 80 их. Али ко је имао 10ха почетком 80 их и на крају 80 их имао исто имовинско стање и исте машине,а радио је и живио од земље и није имао неке породичне трагедије и слично тај и не заслужује да пише а камо ли шта више. Тих 10 година ко није купио бар један нов трактор,ауто кућу урадио са тих 10 година је чекао да му падне са неба и гледао у туђе двориште. И такав је и дан данас.

U mom kraju u to vreme nije moglo da se nađe parče zemlje koje se neobrađuje, livada koja se ne kosi.
Ali, kupiti je bilo nemoguće, prvo niko nije hteo da proda jer je bilo sramota prodavati, drugo bilo je i skupo.
Ljudi su živeli u da kažem blagostanju u nekoj nirvani.
Moj deda pokojni je kuću pravip 60ih kao i cep komšiluk, od kad aje izgradio do 90ih ništa nije promenjeno, mogao je npr da skine karatavan na spratu i stavi ploču.
Kad asam pitao majku pre par meseci što niste nešto radili jer imali ste para. Kaže ona ne zna, prosto putovalo se tada, nije se razmišljalo da se menja ni krov ni da se malo bolje sredi prizemlje da se premalteriše, kaže niko o tome nije tada razmišljao.
Radilo se, ljudi se okupljali na sedeljke, gledao se sport, uzivali.
Pitao sam dedu što nisi kupio još neku njivu a mogo si, rekao mi je niko nije hteo da proda.

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Pitao sam konkretno tebe i za tvoj slučaj, ti pišeš o drugima.

Druže, nemam ja ništa protiv tebe, ali čovek koji se od 80-ih pa na ovamo nije pomerio smesta i nije ni malo napredovao u ovom poslu, problem je do njega.

Ali po tebi svi koji su napredovali su ovakvi i onakvi, manipulatori, nepošteni itd.
To je to.
Ne traži se rešenje nego isprika zašto nešto ne može.
Ako je bilo 10 ha pre 30+ godina, je teško razumet, kako se u sve te godine nije stiglo kupit bar jutro.
I realnost je takva, da ne možeš živet od 20 jutara ratarstva, to je hobi uz posao koji nešto donosi ali pošto taj prihod ne mora da se pojede, može se više ulagat, pa se zavrti...

Што би рекли ако изгубиш семе од пара онда је гадно.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh