Chat 13.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не може се поредити кроз новчане износе јер и новац има цену и то врло променљиву. Право поређење је роба за робу или рад за робу.
Нпр.: колико је требало кукуруза, пшенице, сунцокрета, јунади, млека... за просечан трактор или аутомобил? Колико ми је плата требало из фирме за јутро земље или шопинг у Италији?... Некад си на орочена девизна средства имао камату као зараду а данас само малоуман човек може да орочи средства (ко је заборавио "стару девизну штедњу" и не зна основне рачунске операције).
Што се тиче цене кукуруза у обарање увелико укључују афла токсин и друге микотоксине а сточари најбоље знају да ли су у праву.
Kakva plata 90ih u jeku hiper inflacije,kreneš ujutru u malu prodavnicu na rubu grada kupiš vegetu za 2DM,dok stigneš do grada ta vegeta vredi 6DM,30min laganog hoda,tu vegetu prodaš na ulici i odeš u prazan supermarket gde na rafu stoji 12 sardina sa cenom od 20DM i flaša vinjaka od 120DM.

Zna se ko je imao da kupuje novo 90ih,a ko je prodavao da preživi.

Neznam bio sam klinja…
Sta je bilo sa ostalim cenama i odnosima cena? Sta je bilo sa satnicama i platama?
Prosečna plata '92 je bila 40DM,a kurs 1DEM 200Din.Onda je tamo pred kraj '92 bila denominacija 1:1.000.000.000 pakla cigara onih najgorih je bila 3.500.000 din.

28.12.1992 je bila ona inflacija od 19 hiljada i kusur % tad su cene menjane na 16 sati i tu više niko nije gledao za koliko će nešto da proda,već da proda za tih 16 sati i da proba da kupi nešto.

93 si mogao na ulici da vidiš bačene pare koje pojela inflacija milioni koji ne vrede ništa.

E da,tu prosečnu platu uzmi isto kao današnji prosek medijalna zarada je bila 10DM,a bilo je ljudi koji su primali i 5DM.

Poslednja izmena:
Ако се добро сећам, у једном моменту су повучене новчанице да би се одштапале још три нуле. Били смо милијардери а заправо није вредело ништа.

Nije bilo povlačenja nikad,samo čuveno brišu se 3,4,5,6 nula :D pa preko noći milion dinara dobije vrednost jednog dinara.Tek tamo 94 i poslednja denominacija je zaustavila štampanje kad je Avram izjednačio dinar i marku,ali to je bila kratka radost jer su bile male devizne rezerve pa je već na zimu krenulo opet ludovanje sa štampanjem.

93 prodao krmaču na pijaci za 200DM u dinarima,dok odeš kod dilera da zameniš za DM istopi se 20DM,dok stigneš do grada sa pijace ode još 20DM,ako prenoći do jutra nema još 100DM.Ostane ti 60DM od početnih 200DM.

Jebo ih Milošević,zemlja mu kosti izbacila.

Mislim da sam jednom vec napisao u nekoj temi ranije, drugar je nosio punu Loznicu suncokreta na otkupno mesto i zbog neke vece vlage dao je 10 dm magacioneru da bi mogao to iskipovati.
Ispostavilo se da nakon mesec dana dok su mu isplatili taj suncokret od te jedne pune Loznice mogao je kupiti onih 10 dm.
A bilo je '93 u vise navrata kad smo se zaustavili na pice nakon povratka iz Rumunije u Kompasu u kafani, konobar nas je pitao da li zelimo jos neku turu po staroj ceni jer u tom momentu je doslo do poskupljenja.

Za te godine znam samo da je stari kao mehanicar u servisu u zetvi kukuruza imao platu 3DM, a to bi trebalo biti kao bolje placeno :) . Od kojih je mogao kupiti samo jedan caj za bebu (moju sestru). A delova kaze u firmi jedva bilo… kaze lance sastavljali od otpadaka, bez rolnica i sve to nekako islo… kaze kad vidi sta danas sve zna da zeza na adapteru, nije mu jasno kako je onda to sve uspevalo da radi…

Danas sam se malo razocarao temom koja se vodi ovde moja ocekivanja su bila rasprava o predsednikovom izlaganju o Kosovu.Ne zelim citati stranacke debate nego stav nacije kako cemo dalje,a vi o inflaciji,hiperinflaciji itd.

Danas sam se malo razocarao temom koja se vodi ovde moja ocekivanja su bila rasprava o predsednikovom izlaganju o Kosovu.Ne zelim citati stranacke debate nego stav nacije kako cemo dalje,a vi o inflaciji,hiperinflaciji itd.
pa sta ima da se prica o kosovu kad je sve predao sto se predati moglo
sad mu nude papir da potpise da kosovo jeste nezavisno i da se srbija obaveze da ima dobre odnose ali zvanicno ga nikad ne mora prriznati.Dovoljna je samo saglasnost da se mi necemo mesati nista u vezi kosova
posto ovaj papir on mora da potpise njemu je problem sta onda da prica i kenja narodu kako ga neko pritiska iz evrope da prizna kosovo iako ga niko nikad nije ni pritiskao da zvanicno prizna jer bi to bio presedan u citavom svetu i ni jedna sila pa ni rusi i amerikanci nisu toliko glupi da to traze
bukvalno od 2012 kad je zajahao sve je predao sto se moglo predati

znaci----Poenta papira koji Vucic odbija da potpise a to je-Kosovo je nezavisno bez obzira na to da li ga Srbija priznaje ili ne priznaje

malo je konfuzno verovatno za neke ali u ovom grmlju lezi zec

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh