Chat 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda sam i pobrko, ali mislim da nisam ako jesam izvini, ali evo i iz ovog sadasnjeg pisanja poneki zakljucuju da si nacionalno nastrojen… ja sam to zakljucio po onome kad se pisalo o oranju puta i svega gde si rekao da bunjevci oru sto nije za oranje… eto opet kazem mozda nisi ti ili mozda nisam dobro razumeo.. ali ako jesam, hteo sam da pitam kako onda da te izglasamo… ja nikada nisam ni zamisljao da nekog ko radi nesto neposteno opisem po naciji, nego po njegovom delu ili nedelu.. evo neznam sta si ali po pisanji zakljucujem da si pripadnik vecinskog naroda koji je isto tako vestacki naguran tu iz straha da se ne ostane bez teritorije kao da mi koji smo ovde vise od 3 veka ne volimo prostor gde zivimo pa cemo ga nekom pustiti… jes da ga ovaj patriotizam od strane vecine toliko voli da ga uopste ne cuva i ponasa se svako kao da je samo tu par godina i posle bas ga briga sta ce biti, tu mislim na neodrzavanje nicega… Jer ako je Vojvodina srpska onda bi bar vi srbi koji tu zivite trebali da se zauzmete da ovi prostori ne budu samo krava muzara, jer mi nemozemo posto nas je malo… I opet kazem izvinjavam se ako nesto nisam dobro zakljucio ili sam pomesao sa nekim drugim.

Ne nisam iz Rumunije vec iz srca Vojvodine samo sam naznacio da mi je prezime iz onog vremena kad je ovo bilo u tom regionu.Razlika izmedju madjara iz Backe i Banata je ogromna pa i u prezimenima,namerno nisam pisao -gembesi-.

Mislio sam zato što si napisao -temišvarska županija - pa reko sigurno si iz rumunije.
Velika je razlika ko gde živi.
Kod nas su mađari većina,kad uđeš u opštinu nekim poslom ,to je sve mađar do mađara,cenim više od 60 % je zaposleno mađara,što meni smeta iz više razloga a jedan je taj da sigurno nisu članovi sps-a,nego se zna kojoj stranci pripadaju.
Znači gosn. u ovom delu bačke ima čisto mađarskih sela npr. stara moravica leglo mađarskih nacionalista ponavljam nacionalista,to sad većini na ovom forumu ne smeta jer nemate kontakt sa takvima ni vizualni,e sad npr kad bi takav jedan počeo da tera svoju filozofiju ovde na forumu,svi bi videli o čemu se radi i okrenuli bi ploču.
SAmo da se spomene ,mlađe generacije mađara jedva natucaju srpski jezik,neki i ne znaju ni a da kažu na srpskom ,a žive u Srbiji.

@savopunck Ipak mislim da si ti tvoje ispljuvao dovoljno po ovom forumu zadnjih 10 godina. Veceg nacionaliste od tebe i veceg mrzovoljca nema a u kakvim si odnosima sa manjinom koja te zaokruzuje gde si ti fakticki manjina napisao si vise puta.

Sve je to politika sa one strane(zapadne) granice napravila.Pre par decenija svi smo bili ljudi a,sad su ovi srbi,oni vlasi,ovi rumuni,oni vrcani,ovi bosanci oni mađari...samo da nas pocepaju da se ne možemo sastaviti godinama!
Meni je bitno kakav je čovek,ne koje je nacionalnosti.

I da se ne slazes sa kazes vecinom ne mozes sve u isti kos -gembes-vidis ovde madjara u opstinskoj upravi nema ni slucajno ne racunam ko ima samo prezime.Politika i nacionalizam me ne zanimaju ovde je sve isprepletano visestruko.Al stvarno nije mi jasno kako ti dozvoljavaju admini da bas pljujes neku naciju da li bi i ostalima to dozvolili?Pozdrav Savo

Нећу да браним члана саву због писања, то може и сам али велику већину погађа. Скоро 10/10. Знам зато што живим у сличној средини. И да се разумемо није то од јуче него траје већ 100 + година. Само је питање коме је власт наклоњена па може да се сили. Овде из околних већински мађарских села маса младих људи па и средњих година је отишла на запад. Значи нису их отерали срби или мањина већ велики играчи погоди који купују земљу и шире се.

Od starih lala pravoslavaca, a i manjinskih sam slusao da su njihovi stari pamtili kod nas da je madjarski nacionalizam bio gori od srpskog... ja se u to nemogu mesati, jer sam mlad pa neznam, a istoriju oduvek pisu pobednici i uvek onaj ko ostane zadnji je normalno da napise njegovu verziju.. madjari su u malom boljem polozaju na svetskoj tj. evropskoj sceni pa mozda su zato bili grublji sto ne znaci ni za bilo koju drugu naciju sa ovih prostora da nebi takva bila da joj se ne da velika moc u ruke. Zato se i kaze ako oces da vidis kakav je neko daj mu da vlada.

И бајша је опустела. Иначе изворно српско село из 17- и неке године. Споменици на гробљу не лажу. И стара презимена.

Нећу да браним члана саву због писања, то може и сам али велику већину погађа. Скоро 10/10. Знам зато што живим у сличној средини. И да се разумемо није то од јуче него траје већ 100 + година. Само је питање коме је власт наклоњена па може да се сили. Овде из околних већински мађарских села маса младих људи па и средњих година је отишла на запад. Значи нису их отерали срби или мањина већ велики играчи погоди који купују земљу и шире се.
E bas to sam hteo rec da je nama naklonjeno vecina jacih drzava i da bolje stojimo ko zna kakvi bi bili, kazem nama smatram nas sve ovde na ovom govornom podruciju.. A mozda nam zato i nije niko naklonjen... mozda znaju kakvi smo kad vide da se zbog nizih ciljeva prodaje i zemlja i narod i sve sto vredi... I odosmo sad daleko, a samo sam hteo da kazem da nemozemo izglasati pojedinca ako ljude gleda po tome sta su, a ne kakvi su.
Kod nas je bilo pokusaja da takvi dodju do fotelje pa eto nisu prosli...
Mada ni ovi sto su u jagnjecoj kozi i mede na sva usta isto nisu dobri... oni ne sele pojedince oni ce nas iseliti mahom sve...

Дизел-60, само они из добровољачких села знају како су остали живи и преживели други светски рат. Из околине су били депортовани у хергеговину и у логоре у словенији. Има још ко да исприча само треба слушати. Њихова земља је дата мађарима који су насељени од свугде.

Нисам ни ја учио али има још старих који ће испричати по селима. Само слабо снимају са телевизије... Има породица које су се добро замериле и само захваљујући томе што су се током времена ородиле са другим верама не дирају их. Али не може се довека седети на две столице и то се сада види.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh