Chat 10

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene u firmi,pola godišnjeg kad tebi odgovara,a druga polovina preko zime.

Послато са SM-A207F помоћу Тапатока

Da li se secaju ranije generacije, da li su radile radnje nedeljom do 22h? Nisam siguran da jesu, neka kazu ljudi koji su stariji. Znam vise devojaka rade u Promenadi i Bigu u NS svaki vikend je radan, a uglavnom nikad nisu slobodne petak, subota, nedelja. Kada ce ta devojka/zena da bude sa svojom decom ako ta deca ne idu vikendom u skolu ili vrtic? Gubi se porodica, a rade za oko 40k mesecno sto kad se plati sve u NS koji je enormno skup, nije nista. Kako drugde u Eu ne rade prodavnice vikendom do 22h pa opet svi kupuju? Nedelja treba da je neradna, a subota da se radi max do popodne. Vecina ljudi nije iz NS-a, pa kad ce da onde kuci kad je 1 dan slobodan i to utorak npr? Gazde su po planinama, morima, ne dolaze u nedelju ujutru u 6h da rade nego dodju kuci u 4h sa splava.

Ko je radio po smenama radilo se i nedeljom. Dva dana prva, dva dana druga, dva treca, dva slobodan. I tako u krug. Ima poslova gde proizvodnja nije mogla da ima zastoja.

Nije to do drzave,to bi trebalo sindikat da se bori za to ali kod nas nazalost nema toga,a od privatnika mozda ako ima 1% koji postuju svoje radnike a ostali gledaju na tebe pa vide samo broj,a da nepricam o platama,uvek spominju prosek a za vecinu sto znam nemaju ni pola od prosecne plate za normalan fond sati

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Kod mene u firmi,pola godišnjeg kad tebi odgovara,a druga polovina preko zime.

Послато са SM-A207F помоћу Тапатока
Kod vas je super, u firmi gde radim oba dela kad njima odgovara, da ne pričam što nam uvek ukradu dan ili dva. Od početka aprila do sredine septembra na odmor zaboravi, kome deca idu u školu može da se pozdravi sa odlaskom na more. Pa se ljudi dovijaju na razne načine bolovanja itd.

Radim već mesec dana u Firmi gde godišnji odmor pišeš sam na papiru okačenom na oglasnoj tabli....
Uglavnom kako napišeš, tako i ideš...
Slobodan dan tražiš bar 2 dana unapred, jer ostali radnici trpe ako izostaneš, a za taj dan ima baš najavljenog posla...
Taj slobodan dan ti računaju kao da si radio, ne odbijaju od godišnjeg i sl...
Plata je početna 54.000, rmbači se momački, ali ima i kad se gluvari po ceo dan, za sada, ja zadovoljan...
Subota i Nedelja neradni, a ako ima potrebe da se Subotom radi, dnevnica je fiksna, 25 eura, pa makar radio taj dan samo 2 sata...

Problem je sto drzava dozvoljava poslodavcima da muljaju
Radna sedmica je 40 sati, sve preko treba biti adekvatno placeno
Rad nedeljom moze da prodje, nema smisla ljudima braniti da rade, ima specificnih poslova gde je to potrebno
Vrhovni respirator kako da nazvaste treba da se pozabavi poslodavcima koji vode radnike da su po 6-7 sati na poslu pa subota ili nedelja dodju kao normalni radni dani da se skupi 40 sati sedmicno

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

@dobrodol po običaju maksimalno realan i otvoren. Ali je očigledno da se ne boji rada i da se maksimalno zalaže, što se u ozbiljnoj firmi poštuje.
Ovi sitni ustupci, koji dozvoljavaju u toj firmu ne koštaju naročito poslodavca, a zaposlenima znače.
Iz mog iskustva, čovek koji raspolaže nekim znanjima i veštinima uvek bez problema nalazi posao i nema potrebe da trpi nečije neprihvatljive uslove.
Ona priča da nekome firma duguje 20 ili 40 plata je za mene zaista nezamisliva. Šta čekaš u firmi kada ti prvi put zakasni plata za mesec dana? Nema tu budućnosti-beži odatle koliko te noge nose.
Ja sam državno-društvenu firmu i odličnu poziciju napustio čim je plata počela kasniti, i to u vremenima kada je to bilo nezamisliva avantura.
Ali mi zato u narednih 20+ godina plata nikada nije zakasnila za dan. I sigurno to nebih tolerisao. Ali ako ne radiš na sebi konstantno, ako nisi na visini zadatka, sigurno da nećeš imati priliku da diktiraš bilo kakve uslove.
Ono što se radi po ovim firmama koje aktuelni političari sponzorišu, nebih komentarisao, jer ti koji trpe nošenje pelena, treba da razmisle kao troše svoje vreme..
Što se tiče odmora, u privatnoj firmi je nemoguće imati(i po meni nepotrebno) spojenih mesec ili više dana kao nekada ili sada u državnim firmama..
I u Nemačkoj se odmor koristi u dve ili tri faze, i po meni je to svrsishodnije.

Neko je rekao kako bi recimo zabranom rada u trgovinama nedeljom doslo do viska nezaposlenosti od jedne sedmine , ili nesto u tom smislu , da bi ta firma onda trebala za jednu sedminu manje radnika ili zbog toga smanjila plate . Mislim da to apsolutno nije tacno . Profitabilnost u trgovini i mogucnost koliko radnika se moze zaposliti i kolike plate se ne gleda po radnim satima po radnoj poziciji nego po ostvarenom prometu i profitu . Ostvareni promet i profit ce biti isti i ako svi nerade nedeljom .
O tome se radi , Slicno je i kad bi se islo na kolektivni godisnji ,cijela drzava .
Naravno ne ,mislim bukvalno ,ima djelatnosti koje nemogu ali vecinom.
uostalom to vec funkcionise odavno

Recimo , ponegdje je izrazenije , Italija ,Holandija i sl , ali u vecini zap Evrope se podrazumjeva da u avgustu malo sta radi . Sad recimo trgovina veleprodaja ovde porucuje robu iz fabrika Italije , Jjemacke i sl . Zna se da roba nece doci u avgustu , ali te fabrike nista ne gube , bice veca narudzba u julu i septembru i to je to.

Italija je skoro kolektivno na odmoru u avgustu(feragosta), ali to su Italijani, i na njih 'pravi' evropljani malo podsmešljivo gledaju i ne uzimaju ih nikada previše ozbiljno.
U nemačkoj standarno nedeljom ništa ne radi, zatekao sam se više puta, sve je zatvoreno..
A ova priča što saric priča, moglo bi ovako ili onako je, blago rečeno, neozbiljna ...

Ja sam to rekao. Nije bas tako jednostavna stvar. U proseku ce ukupni promet biti slican. Ali krace radno vreme znaci manje radnih sati. Oni koji rade vikendom uglavnom imaju slobodno neki radni dan ili dva. Ili se rotiraju, neko radi jedan vikend, neko drugi itd. Krace radno vreme znaci manje radnih sati svakog pojedinacnog radnika, sto znaci manja plata tog radnika, ili otpusten deo radnika. Oni koji ostanu ce cak mozda imati vece plate. Jednostavno previse je ekonomija kompleksna da bi se takve odluke donosile na nivou drzave.

Ja razumem da mnogi imaju nekog ko mora da radi nedeljom, pa mu to smeta. Ali takva je situacija nazalost.

Ne zaboravimo kakve probleme bi to napravilo obicnom stanovnistvu. Pa koliko puta se desi da zaboravis nesto da kupis, ajd trkni do prodavnice. Posle subote uvece mozes da se slikas do ponedljka onda. Zbog cega je radnik u prodavnici "bolji" da zasluzuje da mu nedelja uvek bude slobodna, za razliku od npr. policajca ili lekara hitne pomoci. Slozicete se da oni MORAJU da rade svakog dana. Vux je pomenuo i odlazak u restoran nedeljom. Koji konobar ce da te usluzi ? Zasto on ne zasluzuje slobodno ??

Polazi se od neke ideje da poslodavci zlostavljaju radnike, da niko ne zeli da radi nedeljom vec radi iskljucivo zato sto je primoran. Vidi se da jos uvek veruju ljudi da je preduzetnik "privatnik" drzavni neprijatelj broj jedan.
Ne sporim da ima losih poslodavaca naravno. Ali se totalno masi srz problema.

Sustina je vrlo jednostavna:
Poslodavac hoce da radis nedeljom
Da li ti zelis da radis nedeljom:
a) Da - ok radi
b) Ne - kazi sefu da neces. Ako prihvati super, ako ne das otkaz. Nikakve vece komplikacije nisu potrebne.
E sad dolazimo do srzi problema - nasa ekonomija je jadna, pa je poprilicno velika sansa da dugo neces moci da nadjes nov posao. U Nemackoj ili SAD npr ces naci posao za nedelju dve, ovde tesko. Mada cak i sad ljudi nece da prihvate lose uslove. PKC u Smederevu ima uzasne uslove rada, i mnogi daju otkaz. Jednostavno ponuda i potraznja, rad je roba kao i svaka druga i vaze svi zakoni ekonomije.

Radnik i poslodavac nisu neprijatelji vec saradnici, jedan bez drugog ne mogu. Drzavna birokratija je neprijatelj u stilu "zavadi pa vladaj"

Ima tu dosta primjera , nije samo Italija . U Holandiji npr rade grupne kolektivne odmore u par etapa , ali po regijama , samo radiguzvi na autoputevima i slicno . Jedna regija npr sjeverna ide na odmor od tad do tad, tada nerade ni skole niti skoro nista .
Neznam gdje sam napisao moglo bi ovako ili onako ?

Petre , pisao sam damislim da je potrebna zakonska regulativa bas zbog toga da se ne gubi u nekim djelatnostima samo ako niko ne radi , a ne ako neko radi a neko ne . Nista novo , ima zabrana vec u dosta drzava . Zasto bi neko otpustio radnika ako ostvaruje isti profit ? A i platu da mu smanji , to isto neide proizvoljno , to regulise konkurencija . Smanjis radniku platu , a on ode na drugo mjesto.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh