Centralno i etazno grejanje.

@zudas .. da li bi ti topao vazduh koristio u drugoj prostoriji?

Ako ne, a vidim na slikama da ljudi uglavnom ne koriste takođe - ne vidim zašto bi išta posebno bio bolji od normalnog štediše, tipa:

A ako bi koristio. I ako ta prostorija deli isti zid, pošto bi tada svakako pravio rupe za crevo..
Video sam kod rođaka zanimljivo rešenje.
Ćunak iz peći ulazi u tu drugu prostoriju, prolazi kroz štedišu i vraća se u prvu, pa u dimnjak.

Tako greje dnevni boravak, a odvojen je od kuhinje, gde se šporet nalazi.

Naravno, ako bi grejao sprat, ili neku dalju prostoriju, ovo bi ili ne bi moglo.
Svakako, ne deluje mi da ventilator ima snage da dobaci daleko, a ni aluminijumsko crevo da neće imati previše gubitaka toplote.

Ako je neka četvrta varijanta u pitanju - da razmislimo.

Vece ljudi, dakle pitam i interesujem se, ne reklamiram. Video sam ovo odavno i odavno se neckam i imam nedoumicu da kupim, ali na zalost nisam mogao pronaci nikoga iz prve ruke ko ovo ima, probao je i da prenese realne utiske, sve sto sam procitao su komentari iz ocena i postova na Facebook-u i slicno gde vidim da ljudi hvale.

Naime radi se o super stedisi koji se kaci na grejno telo ( sporet, pec, kamin ), i onda preko ventilatora i cevi u samom stedisi izduvava vruc vazduh koji inace zavrsava u odzaku, a koji se dalje moze koristiti da duva u istoj toj prostoriji ili se cunkovima / aluflex crevom moze voditi u susednu prostoriju ili na sprat recimo... Stedisa ima ugradjen termometar pa se tako sam pali i gasi kada dostigne zadatu temperaturu.

Najvise me zanima, da li je neko ovo kupio, imao, probao, kakvi su utisci, vredi li kupiti ili je bacanje para ( kosta 100 eura ) ?

Drugar to ima u kući na Goliji i mogu ti reći da vredi svaku paru. Kao da si jos jedan kalorifer ukljucio da greje. Sve što skine deo toplote da ne ode u gubitak(odzak) po meni vredi.

Sent from my SM-A566B using Tapatalk

Stavite fotonaponske panele i rešen problem.Do 10 kw može kao domaćinstvo da se instalira a to je proizvodnja oko 12000kw godišnje. :osmeh:
Koliko su efikasni ti paneli u zimskim mesecima?

Razmišljam samo, hipotetički, da sa njima samo predgrevam vodu u sistemu centralnog grejanja (bojler na gas) u svrhu uštede gasa, ne da vraćam struju u mrežu... Znači kao autonoman sistem, paneli i grejači na nekom manjem elektrokotlu, bez ikakve veze sa ostatkom kućne instalacije. Koliko godina bi trebalo da se povrati investicija ako u sezoni grejanja trošim oko 1000 evra na gas? Na primer da prepolovim potrošnju gasa, ili da smanjim potrošnju gasa u manjem procentu ali da mogu grejati kuću na malo veću temperaturu (npr za 1 stepen više). Koliko godina mogu trajati ti paneli?

Paneli traju oko 20-30 g.Nisu nešto efikasni u zimskim mesecima.Oni prave el.energiju i ako nema sunca ali su manje efikasni tada.Najgora im je magla i tmurno vreme.Zavisi i koliki ti je mesečni račun za struju.Ako sistem od 10kw instalirane snage pravi godišnje 12000 kw električne energije onda sistem od 5kw pravi 6000 kw godišnje.Svako može da prema svom računu izračuna sistem za sebe.Jednom godišnje mislim oko 1.aprila se pravi presek stanja sa elektro distribucijom i onda se vidi da li imaš viška ili manjka.U svakom slučaju ne isplati se da imaš više proizvedene energije pošto to neće da plate.

@zudas .. da li bi ti topao vazduh koristio u drugoj prostoriji?

Ako ne, a vidim na slikama da ljudi uglavnom ne koriste takođe - ne vidim zašto bi išta posebno bio bolji od normalnog štediše, tipa:

A ako bi koristio. I ako ta prostorija deli isti zid, pošto bi tada svakako pravio rupe za crevo..
Video sam kod rođaka zanimljivo rešenje.
Ćunak iz peći ulazi u tu drugu prostoriju, prolazi kroz štedišu i vraća se u prvu, pa u dimnjak.

Tako greje dnevni boravak, a odvojen je od kuhinje, gde se šporet nalazi.

Naravno, ako bi grejao sprat, ili neku dalju prostoriju, ovo bi ili ne bi moglo.
Svakako, ne deluje mi da ventilator ima snage da dobaci daleko, a ni aluminijumsko crevo da neće imati previše gubitaka toplote.

Ako je neka četvrta varijanta u pitanju - da razmislimo.

Zato sto je ovo mnogostruko bolje i efikasnije od tog obicnog stedise, naravno pod pretpostavkom da je sve tacno sto sam procitao i video.
Taj obicni stedisa ima vecu masu od obicnog cunka i to je sve i dalje sila toplote odlazi neiskoriscena u etar.
Znam za taj sistem cunkom u drugu prostoriju pa povratak u dimnjak to sam davnih godina video kod jednog drugara.
Medjutim kod mene je situacija drugacija, prostorija u koju bih ''ubacio vruc vazduh'' je sa strane i imalo bi tacno 2 metra da izbije u drugu..
Video sam to, pisali su da je maksimalna duzina za crevo 4 metra da nema gubitaka, sve preko toga ne valja, mnogo gubitaka pa mora da se izoluje cev itd.. Takodje sam procitao da pisu da je mnogo bolje voditi cunkovima ( ko moze ), nego aluflex crevom jer cunak je mnogo gladji i bolje tera toplotu...

Ideja mi je dosla jer imam Alfin kamin, koji sam po sebi ima veliki dimovodni odvod i sila toplote ide van, ako je sve sto se prezentuje tacno onda bi to trebala biti jako dobra stvar cak i da vam ne treba ta dodatna toplota, recimo vec je dovoljno toplo i ususkano.

EDIT : Sada sam izmerio u visini gde bi stajao super stedisa imam na cunku sada 110 stepeni, vatra je do duse dobro nalozena bas ( suvovina teska ).

Drugar to ima u kući na Goliji i mogu ti reći da vredi svaku paru. Kao da si jos jedan kalorifer ukljucio da greje. Sve što skine deo toplote da ne ode u gubitak(odzak) po meni vredi.

Sent from my SM-A566B using Tapatalk

Hvala, to mi znaci iz prve ruke iskustva.

Poslednja izmena:
Vece ljudi, dakle pitam i interesujem se, ne reklamiram. Video sam ovo odavno i odavno se neckam i imam nedoumicu da kupim, ali na zalost nisam mogao pronaci nikoga iz prve ruke ko ovo ima, probao je i da prenese realne utiske, sve sto sam procitao su komentari iz ocena i postova na Facebook-u i slicno gde vidim da ljudi hvale.

Naime radi se o super stedisi koji se kaci na grejno telo ( sporet, pec, kamin ), i onda preko ventilatora i cevi u samom stedisi izduvava vruc vazduh koji inace zavrsava u odzaku, a koji se dalje moze koristiti da duva u istoj toj prostoriji ili se cunkovima / aluflex crevom moze voditi u susednu prostoriju ili na sprat recimo... Stedisa ima ugradjen termometar pa se tako sam pali i gasi kada dostigne zadatu temperaturu.

Najvise me zanima, da li je neko ovo kupio, imao, probao, kakvi su utisci, vredi li kupiti ili je bacanje para ( kosta 100 eura ) ?

Otkada ovaj princip postoji.... :D
Lik samo uzeo običnog "kenfekcijskog" štedišu i ugradio termostat i ventilator na njega....
I običnim limom opšio oko te skalamerije....
Ja koristim ovaj princip od 2017. godine, na zid pored "štediše" namontirao običnu drvenu policu i na nju stavim običnu malu grejalicu, ali uključim samo da duva vazduh bez uključivanja i grejača na njoj...
Praktično, "grejalica" mi služi samo zbog ventilatora, a termostat izigravam sam, uključivanjem i isključivanjem ventilatora "grejalice", manuelno.... :ROFLMAO:
Kod jednog kolege sam tamo negde , period 2000.-2005. recimo, video da je u jednoj prostoriji, kuhinja, šporet na drva, klasičan "Smederevac", a sistemom čunkova i kolena je sproveo u drugu prostoriju, sobu, a umesto "štediše" je koristio običan kazan od rashodovanog pocinkovanog bojlera od 50 llitara... :ROFLMAO:
I u sobi je bilo prijatnih 16-18 stepeni, na taj bojler...🥳

Pa nije niko rekao da je napravio svemirski brod ili da je nesto patentirao.. Prosto je covek to sklopio i pustio u prodaju tako da svako moze kupiti i zena i deda i mlad covek i jednostavno svako ko zeli da to poseduje a realno napraviti ne moze svako.

Ja sam samo pitao za iskustva ljudi koji poseduju jer praniram kupiti, da li vredi nista vise, to 100e je nula para ako ovo radi posao.

Mogao si da stavis mali ventilator kod Kineza 10 eura. Znaci ti si samo na stedisu to stavio sa strane da duva nista nisi opsivao i uvodio u neki cunak / cev ako sam dobro razumeo.

Nekako mi je ovo daleko elegantnije resenje za neku drugu prostoriju, jer tu gde je kamin i onako je pretoplo i nema svrhe dodatno zagevati jedino ako neko ne planira da se pogusi.. poenta je provesti u drugu prostoriju koja se i onako ne moze zagrejati bas dovoljno zbog ''krivina'' hodnika, vrata itd.

Nazad
Vrh