Centralno i etazno grejanje.

Iwanho, nema potrebe za toliko mnogo izolacije, tu se već jako malo dobija, a puno poskupljuje izolaciju (stavljanje medju grede) i gubiš mnogo prostora/visine ako je potkrovlje iole iskoristivo. Sve preko 10 je sjajno, 20 nadalje, već nema mnogo razlike.

Konkretno za moj krov po građevinskim kalkulatorima (betonski crijep, letve, podašćanje 2 cm) + AB, bez izolacije je vrijednost prolaska toplote U= 1.5, a već sa 5 cm pada na 0,58... Fazno vrijeme pomaka (kad se prezasiti energijom i odaje je u objekat, ili van njega) je svega 7 sati. Znači ljeti kad krene u 7 da prži, u 14 već sva vrelina isijava u kuću (a crijep je tada na kojih 60-80 stepeni temperature).

Ali sa izolaicjom:
10 cm U 0,311 W/(m²K), fazno pomjeranje 10 h
20 cm U = 0,175 W/(m²K), fazno pomjeranje 11h
30 cm U= 0,122 W/(m²K) fazno pomjeranje 12h.

@Stralee,
u pitanju je koji nam je cilj. Meni bi kod novogradnje cilj bio približiti se gubitkom/dobitkom toplinske energije što više pasivnim kućama. Naravno sve treba uskladiti s raspoloživim financijama i ovo što ti predlažeš je za današnje vrijeme po meni neki minimum.

Kad sam prije 40 godina stavljao u pod i krov po 5 cm EPS-a, bio sam jedan od rijetkih u mom kraju. Većina nije stavljala ništa. sada je premalo. Da sam mlađi, maknuo bih na tavanu plivajući estrih debljine 5 cm i na stropnu ploču stavio 12 cm tvrde kamene vune (120 kg/m³) te preko nje falcane osb ploče d=19 ili 22 mm kao podlogu za završni sloj poda. Taman toliko ima prostora do vrata. S obzirom na moje godine, ostaviti ću to nekom mlađem ako bude imao potrebe i volje.

Prije energetske obnove fasade mi je izrađen energetski certifikat. Za zadovoljenje uvjeta koji su traženi za odobrenje subvencije, min. izolacije na fasadi je bilo 12 cm izolacijekoskog materijala s ʎ=,037 W/mK. Ugradio sam 15 cm bijelog EPS-a s ʎ=,039. Mogao sam zadovoljiti uvjet s 12 cm kamene vune ili 12 cm grafitnog EPS-a (crni). Vuna mi financijski nije bila prihvatljiva. Grafitni EPS navodno ima slabiju paropropusnost (nisam provjeravao konkretne podatke) pa je otpao iz tog razloga, iako ne bi puno povisio cijenu s obzirom na 15 cm stand. EPS-a.

Kod adaptacija uvijek treba voditi računa o ograničenju postojećim prostorom. Ja sam naveo moguće debljine za svoju kuću na kojoj je krovište dosta dignuto od stropne ploče (oko 170 cm do rogova) upravo zbog mogućnosti kasnijeg izvođenja čim komfornijeg stambenog prostora potkrovlja.

Pazi, ja prvi imam 30 cm na krovu (mix kamena i mineralna vuna), ali razlog je jer je polagano na golu ploču i prenisko je za bilo kakvo korištenje, pa mi je bilo svejedno - a finansijski bezznacajno skuplje (dodatnih 10 cm je tada bilo oko 1.5 euro puta 70m2).
Naprosto, imati U od 0,175 W/(m²K) sa 20 cm ili od 0.122 sa 30, nije ništa drastično, koliko je drastično go krov U 1.5 vs 5 cm 0.68, naspram 10 cm 0.31... Zakon opadajućih prinosa nastupa, i drastično se manje dobija daljim povećavanjem debljine izolacije.

U svakom slučaju krov postane toliko jaka karika, da ga nema smisla ojačavati jer svakako "curi" energije na drugim mjestima - na prozorima imaš U od preko 1, na zidu teeeško da si spustio ispod 0.25...

Već i 15 cm EPS je kritično blizu granice paropropusnosti, stoga ta debljina i veća, morala bi ići kamena. Kako ti se pokazalo, imal li mjerač vlage u kući?

Pre par godina sam stavio folije i 10cm kamene vune iznutra pod rogove krova, imao sam opciju da skidam sve, dascam krov ili osb ploce pa onda vuna ali koliko sam se raspitivao i citao da nije neka razlika izmedju ova dva sem u ceni koja je bila skoro dupla, tako da sam odustao....nisam primetio nesto bitno oko racuna, mada mi je ploca ostala gola i dalje ver je to glavni razlog

Nazad
Vrh