Centralno i etazno grejanje.

Najavljuje se poskupljenje gasa za oko 30% što znači da će kubni metar biti oko 53din. Da bude i 60 din opet jeftinije od drva koja su sad 8300 a ko zna koliko će biti na jesen. Jos ovu zimu na drva sl god ubacujem gasni kotao, 2 radijatora i zbogom drva. Tj drva ću koristiti samo za prvu vatru tj da mi podignu temp na 22 a onda gas da održava temp.
Kod nas je prosao gas kroz selo ali mene brine koliko je to dugorocno resenje; em rat em odustajanje od fosilnih goriva, raste cena...

Relativno sam skoro promenio kotao na drva, pukao solidnu svotu i sad ispada da je on vec nerentabilan; Na ovu cenu drva planiram da secem svoju sumu, da dodajem po malo uglja i seckanog granja od kojekakvih medja i vrzina dok se stvari malo ne slegnu oko toplotnih pumpi i panela.

Domacin covek mora da misli bar 5 godina unapred jbga :)
 
ispasce grejanje na drva skuplje od gasa. s obzirom da nemam stiropor a imam PVC mislim da je u mom slucaju najisplativije podizanje temp na drva a odrzavanje na gas.
da li je neko eksperimentisao s gasom da li je potrosnja manja ako se recimo voda drzi na minimumu a sobnim termostatom regulise zeljena temp prostorije ili da se odvrne voda na 65-70 stepeni i da se sobnim termostatom regulise? znaci da li ima razlike u potrosnji kada kotao radi duze na nizu temp vode ili krace na višu?
 
Kad sam radio centralno ugradio sam pliski bojler. U kuhinji smo oduvijek imali štednjak na drva za kuhanje. S vremenom mi je plin postao preskup, a s obzirom na to da imam vlastitu šumu štednjak na drva sam zmijenio šparetom za centralno grijanje. Znam da to nije najekonomičnija varijanta, ali kako koristimo drva iz vlastite šume, zadovoljava.
Sve je više godina na leđima i očekujem da će mi kroz nekoliko godina pravljenje drva postati prezahtjevno. Ove godine sam zamijenio drvenu stolariju plastičnom sa tri stakla punjenu argonom (Uw = 0,91 W/m2K). Najesen je u planu poboljšanje fasade sa 15 cm EPS-a.
S obzirom na to da će se bitno smanjiti gubici toplina, kopka me da slijedeća investicija bude toplinska pumpa za grijanje. Radijatorsko grijanje bi zadržao, a ne znam što bi uz radijatore bilo dobro dodati da niža temperatura vode koju daje toplinska pumpa bude dovoljna.
 
ispasce grejanje na drva skuplje od gasa. s obzirom da nemam stiropor a imam PVC mislim da je u mom slucaju najisplativije podizanje temp na drva a odrzavanje na gas.
da li je neko eksperimentisao s gasom da li je potrosnja manja ako se recimo voda drzi na minimumu a sobnim termostatom regulise zeljena temp prostorije ili da se odvrne voda na 65-70 stepeni i da se sobnim termostatom regulise? znaci da li ima razlike u potrosnji kada kotao radi duze na nizu temp vode ili krace na višu?
A što bi temperaturu podizao na drva.Na gas ti je kotao uvek u radu dok ne postigne zadatu temperaturu sobnog termostata.Ako ideš sa većom temperaturom,trebaće ti krće vreme i obrnuto.Većom temperaturom od 55 stepeni ne bi trebao ići ni kada je najhladnije.Ali obavezno kondezacioni kotao,zbog uštede.
 
Kada dođem kući oko 14 časova temp bude 16 stepeni. Napunim peć koliko stane u nju i za sat vremena nagura vodu s 20 na 70 stepeni i temp prostorije s 16 na 22 tu gde je peć i kod klinca u sobi. Za 65 kvadrata koliko grejem sprat ne bi išao s kondenzacionim već običnim konvencionalnim kotlom.kada je najhladnije januara grejem se na 55~60 stepeni temperatura vode.
 
To je već tvoja stvar.Ja sam ti samo dao predlog jer sa kondezacionim imaš uštede do 30% u odnosu na konvencionalne.U startu je skuplji.
 
Ako te ne mrzi,pogledaj razlike u ceni i to može biti pokazatelj.Nije malo kada radiš kompletno grejanje pa ti ostane 50-ak hiljada.Nisi ti jedini koji tako misli a ja nemam razloga da nekoga ubeđujem.Svako ima svoje mišljenje i misli da je dobro kako radi.
Majstori za manje kvadrature preporučuju konvencionalne iz razloga što će navodno brzo ugrejati jer je mali broj grejnih tela i što bi se mušterija trošila u startu.Nije to baš tako.Naravno da nećeš imati veliku potrošnju kada je mala kvadratura u pitanju.Pitaj ih koji su kotlovi bolji pa neka ti onda kažu.Znači,mislim na kotlove istog proizvođaća.
 
Ima li neko preporuku za pufer gde da se kupi? Ciljam na 1000 litara, da mi noci se ne spusti temperatura kad ne lozim...
 
Jedno pitanje koje baš nije vezano za centralno grejanje, ali jeste za grejanje. Čuo sam da majstori koji zidaju kaljeve pećke nerado zidaju pećke u prostorijama sa PVC stolarijom. Ne znam ima li u tome istine ili je samo neko pustio buvu, ali generalno me zanima mišljenje onih koji se razumu u tu materiju oko loženja peći u sobi koja je sa PVC prozorima (dihtovanje potpuno), bilo da je to kaljeva peć ili kreka veso ili neka slična peć na drva ili ugalj. Ima li tu osnova za strah od ugljen monoksida/dioksida ako se lože drva ili ugalj u sobi koja je odlično zadihtovana PVC prozorima. Da li je tu dovoljno neko normalno provetravanje prostorije ili je potrebno češće otvaranje prozora (npr. više puta dnevno), i uopšte o problematici loženja u sobi?
 
Komsija je od ranije imao ozidanu kaljevu pec a prozori su bili drveni, kada je zamenuo prozore sa pvc, pec nije mogla da gori kako treba, sve dok nike drzao otvoren prozor na kipu u toj prostoriji..

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
Ove godine sam ugradio PVC stolariju. Grijem se na centralno, a loži se u šparetu za centralno koji je u kuhinji (služi i za kuhanje).
Stolarija je s 3 stakla i ima 4 stupnja zatvaranja prozora plus otvoreno na kip ili širom. Ako je ruška u položaju između otvorenog na kip i otvorenog zaokretno prozor ima jako puno lufta između brtvi. Postoje dva položaja između zaokretno otvorenog i potpuno zatvorenog koji imaju maje lufta nego prethodno opisani. Sada, s obzirom na to u kojem je položaju ručka, najviše osjetim razliku u zvučnoj izolaciji. Kad je potpuno zatvorena, baš jako priguši vanjsku buku. Na koji način će to funkcionirati zimi, tek mi predstoji utvrditi. Nadam se da ću uspjeti pronaći položaj koji će zadovoljiti prozračivanje, a istodobno neće biti značajan gubitak topline.
 
Samo držati otvoren cug na peći i neće biti problema. Jedino problem zna da pravi aspirator, tada se prozor mora otvoriti inače dima u prostoriji koliko hoćeš. Ima razlike u odnosu na drvene prozore, dok sam imao drvene trošio 5 kanti jupola bukve za 24 časa. Kako sam stavio pvc ne mora se grejati 24 časa već samo kada smo kući i potrošnja je maksimalno 3 kante. Nemam izolaciju samo omalterisani blok, potrošnja 8~9m na 65 kvadrata, alfa rustik kamin za etažno.
 
Kod ovih pretvarača ne bi bilo loše dodati neku malu elektroniku koja će spram temperature dimnjače omogućavati rad pretvarača. U normalnim okolnostima to nije potrebno, ali kako slutim da će na zimu biti velikih restrikcija valjalo bi na svaki način šparati akumulator, tj. onemogućiti pražnjenje akumulatora pri nestanku struje ukoliko vatra ne gori...
 
Živim na spratu, moji su u prizemlju. Planiram sl god da batalim drva (ostavljam etažnI kotao nikad se kod nas ne zna šta nosi sutra) i pređem na gas. Da li pre kotla mogu staviti kontrolni sat kako bi pratio svoju potrošnju? Moji u prizemlju imaju plinsku peć i svoju potrošnju bi pratili preko glavnog sata. E sad ako bi oni ubacili 1 radijator dole kako oni da prate svoju potrošnju po meni nikako ili...???
 
Mozes da stavis kontrolno brojilo za tvoj sat,kad stigne racun,stici ce ukupno za tebe i tvoje. Ti na kon.brojilu imas broj m³ koliko si ti potrosio i to ti je to.
 
Nazad
Vrh