Centralno i etazno grejanje.

Правим нову пећ на сојине бале да бар две могу да стану у њу. Па ми мајстор реко што ће ми радити пећ ако је цев Ф220,а ако је зидани онда 250х250 и 8м висине.

Meni treba stići ovih dana šidelov prohromski dimnjak f200 a 8,25m visok. Platio sam 106 crvenih stim da treba da ga i ugrade. Stari je 25x25 uzidan u kuću, sav je ispucao, počela je u kući da se oseća garež pa reko ajde da se počastim. Ovo bi trebalo da je večito. Inače 15 godina sam dobio garanciju.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Meni treba stići ovih dana šidelov prohromski dimnjak f200 a 8,25m visok. Platio sam 106 crvenih stim da treba da ga i ugrade. Stari je 25x25 uzidan u kuću, sav je ispucao, počela je u kući da se oseća garež pa reko ajde da se počastim. Ovo bi trebalo da je večito. Inače 15 godina sam dobio garanciju.

Gde ima da se kupi to?

@DraleTD
Uzeo sam na Ubu ima radnju radi na veliko ima svega.
I ja sam hteo cev fi 220 ali on kaze da nema te sirine niti nabavlja niti ima, unutrasnji fi mi je cini mi se 197mm sad sam zaboravio.
Ako hoces da ti posaljem kontakt posalji mi poruku.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Naručio sam preko firme Darmatic u Zrenjaninu. Pre nekih 45 dana.
Prodaju 7 metara za nekih 86000. Plus ja dokupio 1 segment više i kapu na vrh.

Znam za te priče.To navodno govore gde ima mali broj radijatora i cevi pa kao šta će ti kondezacioni,brzo procirkuliše..Nikog ja više neću da ubeđujem niti da komentarišem.Ne znam što bi kondezacioni bili skuplji,tek tako.
Ako pod projektantima podrazumevaš majstore koji uvlače grejanje-ne znam šta bih ti rekao i koliko su oni merodavni.
I još najbitnija stvar.Moja i tvoja kuća nisu iste a preporučuju nam iste kotlove.
U startu su konvencionalni jeftiniji.To im je poenta-jer treba i projektante da platiš.
Samo da dodam da uopšte proračune ne rade po pravilima koja podrazumevaju: od kog je materijala kuća,debljina zidova,visina prostorija,strane sveta,od kog materijala su vrata,veličina prozora(na kojoj strani sveta se nalaze) i još mnogo toga a znaju da je mala razlika između kondezacionog i konvencionalnog.Samo nisu rekli kolika je.Ima po internetu pa se može naći podatak o razlici.
Zoki bas projektanti inzenjeri koji projektuju pre majstora i ucrtavaju imstalacije to preporucuju i bas ih briga koju ces marku bitno da kupis kotao te snage sto ti oni zadali. Vidim i ja specifikacije kondeza al i oni lupetaju 106% to u stvarnasti nepostoji Ipak ti si vise u grejanju neg ja. Al me buni najvise sto inzinjer kaze da su jako male razlike sa radijatorskim grejanjem.

Nisam u materiji, ali pretpostavljam da kad su mislili na radijatorsko grejanje da onda pretpostavljaju visoku temperaturu vode npr. 50-60 stepeni. Da je npr. podno grejanje, tu je temperatura vode npr. 30 stepeni. A kondezacioni imaju svoje prednosti na nižim temperaturama grejanja vode. Ali te niže teperature vode mogu i u radijatore ako ih imaš puno, tj. veliku površinu radijatora. Npr. kad je majstor meni radio grejanje tamo negde 84-85. on je na specifikaciji naveo da je grejanje u režimu 70/90 stepeni (odlazna i dolazna voda u radijatore) i prema tome je proračunao broj rebara za svaku sobu. I to se tada radilo izgleda malo predimenzionisano jer smo u prizemlju morali da zatvorimo dosta radijatora, ali u potkrovlju je bilo malo rebara jer se nije postizala dovoljna temperatura (doduše neizolovano potkrovlje). Npr. u dnevnoj sobi je 4 radijatora od kojih je jedan potpuno zatvoren a drugi prigušen da bude samo mlak. Praktično greju samo dva radijatora. I sad kad bih npr. otvorio sva 4 radijatora tu bi komotno moglo da se greje sa vodom od 40 stepeni pa bi tu kondezacioni mogao da dođe do izražaja...

Ja se još lomim dal kondenz dal običan, zavisi dal će moji učestvovati u plaćanju, ako neće uzeću običan pa kako bude. Ako je ušteda do 54 stepena temp vode onda će kondenz doći do izražaja. I ovako kad grejem na drva retko kad mi voda na 60 stepeni. Imam pvc nemam izolaciju.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbij...s-ce-se-obracunavati-u-kilovat-satima-2200769
Šta su sad stručnjaci smislili? Očitavaće u m3 a naplaćivaće u kWh ?

Poslednja izmena:
Ja sada uvodim grejanje, majstori danas zavrsavaju, za odzak sam uzeo obicnu metalnu cev od 6m, ofarbao je i to je to. Nije prohromski ali radice posao.
Kazu majstori hoce malo da kondezuje ako se ne izoluje spolja ali nije nista strasno.
Oni sebi kad su radili grejanje isto stavili metalnu cev nisu ni farbali nista i evo sluzo ih i dan danas, to ti je definitivno najjeftinije resenje, cev me kostala 20.000 dinara.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
Pelet ugradjujes ili na drva-ugalj?

Dal imaju dovoljnu promaju,kod mene je Zr-ski kotao_Odzak(zidani,stari) slabo vuče.

Zoki bas projektanti inzenjeri koji projektuju pre majstora i ucrtavaju imstalacije to preporucuju i bas ih briga koju ces marku bitno da kupis kotao te snage sto ti oni zadali. Vidim i ja specifikacije kondeza al i oni lupetaju 106% to u stvarnasti nepostoji Ipak ti si vise u grejanju neg ja. Al me buni najvise sto inzinjer kaze da su jako male razlike sa radijatorskim grejanjem.
Pa ne treba ti neka mudrost koje snage treba da je kotao.To će ti reći i u prodavnici.Ako misliš da dodaješ radijatore uzmeš malo jači za svaki slučaj.Dukej je lepo objasnio.Bitan je režim rada-kondezacioni rade na manjoj temperaturi.Na 55 i više on više nema uštede a to su ekstremne zime kad se mora tako raditi..Ako kažu da uštedi 30% u odnosu na klasični,da pola bacimo u vodu i malo dodamo.Možda na kratke staze i nije neka ušteda ali godine prolaze.Ne znam zašto ljudi kupuju kondezacione.Voleo bih upitati te inženjere.Nije niko prost da u startu da 500E više.

Правим нову пећ на сојине бале да бар две могу да стану у њу. Па ми мајстор реко што ће ми радити пећ ако је цев Ф220,а ако је зидани онда 250х250 и 8м висине.
Ja bih predložio ako si u mogućnosti da ne štediš na visini, komšija ima od 8 m i loži bale i dosta često mu je dvorište puno dima dok je moj 10,5m i tih problema nisam imao dok sam ložio bale.

Nazad
Vrh