Centralno i etazno grejanje.

Ja to znam jer mi je to bila struka.80% ti se majstori ne pridržavaju literature prilikom izvođenja radova.35 godina sam radio na centralnom grejanju.Uglavnom su ti donji ventili stavljeni da možeš da skineš kompletan radijator.A to što ćeš ga ti naštelovati na povratni ventil,to je već malo teži slučaj.Što je napojni stavljen.Pa sada imaš i termo glave koje ti regulišu to što hoćeš.Nemoj samo buniti ljude.
Ne bunim nikoga, ko želi da uradi pravilno dobro je a ko ne želi njegova stvar. Ne ubeđujem bilo koga da treba nešto da uradi. Vrlo je interesantno kako termo glavom regulisati da radijator bude i ujednačen u funkcionisanju a istovremeno i pojačavati i smanjivati grejanje u prostoriji? Samo pitam, ništa pretenciozno ...

Prijatelju,nastavi sa čitanjem literature.Lepo ti je Goran rekao.Još ću moje neko skromno iskustvo sa 35 godina staža,zaboraviti jer je izašla nova literatura.Samo bih ti postavio jedno pitanje a odgovor imaš u literaturi-koliko ima parametara pre tog tvog izjednačavanjai kako bi to izveo gde nema tih ventila.

80 u kotlu i kaplje vode iz njega?
A da ti nije dimnjak prljav?
Nije prljav dimnjak sigurno,vuce kao lud.
A kaptala je voda iz njega na 80,jer je u tom trenutku bilo malo zara u kotlu i na to sam dosuo kofu uglja, a nisam lepo podesio ovaj ventil,ostalo je da se voda vrti samo u kotlu i lako je podiglo temperaturu ,a ovaj dosuti ugalj samo tinja i onda pravi gust dim koji pravi taj kondez.Tako se namestilo,ali je neverovatno koliko lako dodje do tog kontaza,ako je ova voda od kondeza.
Generalno mislim da je problem sa onim dimom koji nastaje dokle se ugalj ne uzari.
Kada se ugalj uzari,tada problema nema,nego verovatno kapne neka kap koja je ostala i nije se ocedila pre toga.
Mislio sam da nije ugalj vlazan,pa uzeo stari suvi koji je bas suv ,kao barut i sa njim je kaptalo.
Ako bih kotao ostavljao sa otvorenim cugom,da direktno ide u dimnjak,da ne ide kroz komore,u cemu je onda poenta tropromajnog kotla ,ako dim ne kruzi kroz komore.Drzim otvoreno neko vreme i kada cujem da jako gori u kotlu ja usmerim dim da ide kroz komore.
Moram ovih dana probati sve solucije,da prepoznam u cemu je tacno problem.
Za sada mi deluje da ovaj kotao brzo zapali svu kolicinu uglja koja se naspe u kotao i da onda pravi veliku kolicinu dima i da taj gusti dim dokle kruzi kroz komore pravi taj kondez.

Ako je dimnjak čist onda je verovatno dim uzročnik jer na 80 stepeni u kotlu ne bi smelo da ima jedne kapi. To što si pogrešno podesio meš ventil, nije uticalo na stvaranje kondenza. Samo si dobio instant odgovor da će se kondenz svakako stvarati bez obzira na temperaturu u kotlu tj dok ne promeniš ogrev ili ga pomešaš sa nečim.
---------------
Probaj na više žara staviti ugalj. Da što manje dolazi do tinjanja. A pokušaj i meš ventil namestiti na što veću temp u kotlu.

A pritisak, šta manometar pokazuje? Je l' konstantan pritisak?
Nisam primetio neko drasticno opadanje pritiska,mozda sam jednom dva puta dolio nesto minimalno vode u sistem od pocetka sezone.Ali sam po malo ispustao vazduha i vode na zadnjem radijatoru.Ne bi trebalo da je procureo ,nije imao par meseci rada.Ali se nikad ne zna.

Nazad
Vrh