Centralno i etazno grejanje.

U sistemima bez donjih ventila se hidraulično balansiranje izvodi na drugi način. Neki misle da će pumpa biti ta koja će da ujednači protok i po količini i po vremenu. Sigurno je da neće. Itekako treba podešavati donje ventile.
Na koji način se izvodi gde nema donjih ventila.Možda sam ja nešto propustio za 35 godina.I kakvo hidraulično balansiranje .Ovde se radi o CG na gas kod Milana.

To najviše se primeti ako imaš obične ventile jer će onda neki radiatori biti pretopli a neki tek malo mlaki. Ako imaš automatske ventile manje se primećuje ali i onda ima razlike. Jer pumpa uvek gura vodu gde je lakši protok, može se desiti da dalji radiatori jedva greju.

Na koji način se izvodi gde nema donjih ventila.Možda sam ja nešto propustio za 35 godina.I kakvo hidraulično balansiranje .Ovde se radi o CG na gas kod Milana.
Energent je nebitan.Kako postići da svi radijatori počnu da greju približno istovremeno i kako postići da svi radijatori greju jednako i srazmerno svojoj snazi.
Nisam raspoložen da se nadgornjavam bilo s kim. Postoji dovoljno literature i škole za ovu oblast.

Energent je nebitan.Kako postići da svi radijatori počnu da greju približno istovremeno i kako postići da svi radijatori greju jednako i srazmerno svojoj snazi.
Nisam raspoložen da se nadgornjavam bilo s kim. Postoji dovoljno literature i škole za ovu oblast.
Ja to znam jer mi je to bila struka.80% ti se majstori ne pridržavaju literature prilikom izvođenja radova.35 godina sam radio na centralnom grejanju.Uglavnom su ti donji ventili stavljeni da možeš da skineš kompletan radijator.A to što ćeš ga ti naštelovati na povratni ventil,to je već malo teži slučaj.Što je napojni stavljen.Pa sada imaš i termo glave koje ti regulišu to što hoćeš.Nemoj samo buniti ljude.

Meni liči da nije izvedeno - ili uopšte ili nije kako treba hidraulično balansiranje mreže. U principu jednostavan, ali dosta spor i dosadan zahvat - da se ujednači da svi radijatori počnu u približno vreme da greju, da svi radijatori imaju protok tople vode srazmeran njihovoj zapremini. Time se postiže i da je temperatura svakog radijatora približno jednaka ostalim. sve to se postiže finim podešavanjem donjih radijatorskih ventila. Uobičajeno izvođači grejanja nemaju želje ni vremena da se time bave a neizbalansirana mreža najviše utiče na komfor i kvalitet grejanja.
"Balansiranje" protoka se nevrsi donjim ventilom.On je postavljen da bi se mogao skinuti radijator.Mozda je slaba pumpa da progura vazduh kroz sistem ili su previse tanke cevi koje dolaze do radijatora.
Ovo si u pravu , prelistaj literaturu :ppozdrav:

Pozdrav ! Da li neko ima iskustva sa kotlom Radijator K25 ?
Prosle godine,negde krajem Februara sam ugradio taj kotao.Pre njega sam koristio Bosch solid 2000b ,i prosle godine bih ga po treci put kupio ,ali ga vise nema u ponudi.
Pa sam uzeo ovaj ,isto tropromajni.
Ja grejem oko 200 kvadrata i ovaj kotao lako zagreje tu kvadraturu,tu nema problema.
Do pre 20ak dana sam se uglavnom grejao na drva i sve je bilo ok.Ali kada sam presao na suvi ugalj (Vreoce) ,poceo je da pravi vodu,da curi na onaj otvor za izgrtanje nečistoća iz koga se izvlaci čađ kada se detaljni čisti kotao.
Danas ga ponovo bas detaljno ocistim,sve komore,cev do dimnjaka.
Podpalim ga,on sve super vuce ,gori lepo,ali opet kaplje voda na istom mestu.
Da li je moguce da je on negde procureo ili jednostavno se tako odvratno ponasa kada se koristi ugalj?

Jel koristis "miš" ventil?
Ne znam stvarno,mogu da fotografisem ceo sistem cevi oko kotla.Majstor je prosle godine stavio novu bocu,kada je ugradjivao nov kotao.To sam i ja primetio da je propalo,jer je pritisak tada dosta oscilirao na toplo i hladno.
A onaj mesni ventil ima,trebalo bi da je ok.

"Balansiranje" protoka se nevrsi donjim ventilom.On je postavljen da bi se mogao skinuti radijator.
Kad se već pokrenula diskusija, da se nadovežem. Kad su meni prije ohoho godina ugradili radijatorsko centralno. Majstori su na svakom radijatoru malo pritvorili taj donji ventil (prigušnicu). Prigušnicom je nazivaju jer prigušuje protok. Obrazloženje je bilo da to treba učiniti kako bi voda cirkulirala kroz cijeli radijator i predala više topline radijatoru. Na radijatorima su priključci polaznog o povratnog voda na istoj strani. Samo jedan radijator koji je jako velik (25 alu članaka) je povezan križno, povrat je na drugoj strani radijatora. Cirkulacijska pumpa je najobičnija jednobrzinska.
Jedino što me muči je što nakon određenog vremena moram dopuniti sistem (nekoliko puta u sezoni grijanja) i povremeno ispustiti zrak (nemam automatsko odzračivanje). Nikako ne mogu otkriti gdje sistem pušta. Moguće je da voda ispari, točnije ishlapi na toplim cijevima i radijatorima. No, izvan sezone loženja, nigdje ni trunke vlažnosti.
Ima li netko ideju, kako što jednostavnije otkriti mjesto propuštanja vode?

To ti se dešava najviše u prelaznom periodu,kada kotao duže ne radi.Onda ti opada pritisak vode.Sve je to OK.Na koliko bara puniš kotao.

Prigušnicom je nazivaju jer prigušuje protok. Obrazloženje je bilo da to treba učiniti kako bi voda cirkulirala kroz cijeli radijator i predala više topline radijatoru.
-------+++++
Nikako ne mogu otkriti gdje sistem pušta.
I, jel cirkuliše kroz ceo radijator kad se tako podesi? Pitam jer su i kod nas radijatori tako povezani. Sa jedne strane i ulaz i izlaz. Samo na spratu jedan radijator koji sam ja ugradio je unakrsno povezan tj izlaz je na suprotnoj strani od ulaza.
-----------
Otvoren sistem ili zatvoren?

Morao sam da skinem ovaj plasticni poklopac,pa da ventil rocanglama odvrnem.
To je zaribalo,nikada nije pomerano,a i zasto bi kada je Bosch dobro radio,bez problema.
Nije mi bas na pristupacnom mestu,pa nisam uspeo da uklopim da vratim lepo ovaj plasticni poklopac ,da strelica pokazuje na kom je broju.Ostetio sam malo osovinu ventila ,pa mora vise da se potrudi da legne poklopac kako treba.
Osovinicu sam pomerio i ona se sada okrece ,razradila se i u nekom polazaju se zaculo zujanje ,u tom polozaju sam ostavio,verovatno tako ima protoka.

Balansiranje radiatora se radi na donjim ventilima.

Najblizi kotlu se najvise pritvaraju a najdalji od kotla otvoreni skroz.Ako sam skapirao dobro.

Povezivanje radijatora moze kako hocete ali nedaje svako povezivanje isto toplotu.

Jel ti ta voda koja curi/kaplje potpuno crna? Moguće je i da je procurio kotao ali tad bi ti padao pritisak i ta voda ne bi bila tako jako crna kao kad je kondez u pitanju. Pretpostavljam da je ipak kondez, a njega rešava veća temperatura u kotlu, a kako ćeš nju dobiti rečeno je u prethodnim postovima. Uostalom, probaj ložiti ponovo drva par dana pa vidi šta se dešava...

Jel ti ta voda koja curi/kaplje potpuno crna? Moguće je i da je procurio kotao ali tad bi ti padao pritisak i ta voda ne bi bila tako jako crna kao kad je kondez u pitanju. Pretpostavljam da je ipak kondez, a njega rešava veća temperatura u kotlu, a kako ćeš nju dobiti rečeno je u prethodnim postovima. Uostalom, probaj ložiti ponovo drva par dana pa vidi šta se dešava...
Crna je voda.
Probacu malo sa ovim mesnim ventilom,da ga probam u vise polozaja.
Malo pre sam izgleda stavio u polozaj da vrti samo tu u kotlu,u kucu nista nije islo,hladni radijatori.
Kotao nabio 80 stepeni,zatvorio klapnu i onda je bas pocelo da kaplje bas crno.
Sada sam promenio malo polozaj mesnog ventila i greju radijatori.
Moram sutra da namestim lepo u leziste poklopac koji se okrece i pokazuje na kom broju je mesni ventil.Sada sam pomerao onako pa kako bude.
A na drva gori dobro,probao sam to pre par dana,da ponovo koristim drva.
Samo sto ja nemam drva da se grejem na njih,a i nije mi ekonomicno,cenim da bi ovaj kotao lagano preko 40 metara drva izgoreo u sezoni.

Nazad
Vrh