Jel lozi neko briket u kotlu na drva ? Kako mu se pokazao u odnosu na drva ?
Sent from my SM-A155F using Tapatalk
Ja lozim, na predlog drugara koji je briket zamenio ugljem. On mnogo vecu povrsinu greje 250kvm, uzima 30m drva i 5t briketa.
Ono sto je on objasnio meni je da briket ako je cvrst ako se nelomi to nije dobro jer znaci da je ima lepka, ako je dobar briket on polako sagoreva.
Dobro dize temperaturu i treba sa njim biti oprezan, dok se neuhvati koliko sme da ide u kotlu.
Ja imam kamin Alfin i najvise smem da stavim dva ona stapa i odmah cim ga lizne vatra zatvaram sve cugove.
Lepo dize temepraturu, e sad koliko odrzava pa ne moze kao drva ali je zgodan kada ostane malo zara on se vrlo brzo zapali.
Za vikend planiram da lozim duze briketom, jer sada je praksa malo briket pa drva preko, tako na 2h, posto sam naplasio zenu da nikako sama nestavlja samo briket moram ja da budem tu da ispratim kako ce da se ponasa sistem.
Probao sam jeste lepo osuseno drvo od letos ali mokro od kise, namerno briket pa drvo preko bez problema gori.
P.S. imamo situaciju u firmi, 4 etaze, moja kancelarija je na vrhu, radijator je najhladniji, nije bilo tako ranijih godina, sada svakog jutra po malo ispustim vazduh iz njega.
Grejemo se na gas, Valijantov je kotao, nov namesten pre 2 nedelje, ja sumnjam da negde u nasoj vertikali je problem sa vazduhom jer u drugim kancelarija su vreli radijatori. Ta kancelarija je inace uvek bila najtoplija, posto sam je delio sa dve koleginice kojima je uvek bilo vruce. Znaci radiajtor, mlak, kada se podigne tempe sa 55 na 60 u ostatku firme bude pretoplo.
Sta raditi?