Centralno i etazno grejanje.

Hrvatski naziv za toplotnu pumpu.
Neki i kod nas govore toplinska pumpa, neki toplinska crpka, a meni više odgovara dizalica topline. Kad sam koristio termin toplinska pumpa, onda sam skraćeno znao reči samo pumpa pa onda nije siguran mislim li na cirkulacijsku ili toplinsku pumpu.
Različitosti su bogatstvo, bitno da se razumijemo. (y) Neki koriste iste riječi, a opet se ne razumiju. :( (n)

Ma ok je to za različitosti, to podržavam i slažem se sa tobom. Npr. pumpa/crpka, pritisak/tlak, itd... Meni je sve jedno kako će neko nešto imenovati, nego prvi put sam obratio pažnju na značenje tog izraza kad sam u jednom klipu heatmastera čuo njegovu polemiku sa samim sobom oko ispravnosti tog naziva. Karikiraću, kao ne diže se tu toplota već se dešava prelaz iz jednog stanja fluida u drugo (pritisci, temperature itd.). Odnosno naziv nije u skladu sa tehičkim dešavanjima u toplotnoj pumpi...

Evo vam link za forum o toplotnoj pumpi :ppozdrav:

@iwanho
Ma ne obnavljam ništa, kad potrošim doviđenja drva. Nego danas sam se jako iznervirao reklamirao nov termostst bukvalno izvađen iz kutije i pokušano povezivanje s kotlom i jefno dugme ne radi i oni odbiju, sutra ima da ih ispljujem za sve pare. A da kupljeno preko bc gruop

Ipak je ono bila automatska poruka tj mail, juče su poslali da je reklamacija prihvaćena i odmah mi vratili novac. Danas otisao i kupio sq7, videcu kroz par dana kakav je.

Pozdrav svima...Ove godine smo uveli parno grejanje - 7 radijatora, 2 susaca, povrsina 100m2, sobni kotao centrometal ekocet od 23kw, dimnjak fi120...Poceli smo pre par dana da lozimo, medjutim imamo problem da kotao jako dimi, na svaki moguci otvor koji ima..Pokusavali i ovako i onako i dimi kao lud...Jel moguce da zbog dimnjaka na fi120 toliko dimi? Kad se zalozi, on povuce bez problema na prvu i lepo gori, za 20 min vec je voda dovoljno topla da aktivira pumpu, ali jednostavno ne prestaje da dimi...Iz razgovora sa nekim ljudima, kazu da je problem manji otvor dimnjaka, da bi trebalo minimum fi150...Mada ovakva kombinacija sa ovim kotlom i fi120 dimnjakom funkcionise kod par ljudi, kod kojih sam i video ovakav kotao, i to radi bez problema...Elem, dimnjak je visine oko 9 metara, zidan od pune cigle, malterisan, omalterisan spolja celom duzinom do krova...Tu je lozena zadnjih 20 godina alfa70, i nikakav problem nismo imali...Neki predlog, savet? Hvala

U tehničkim podacima piše da je otvor dimnjače na kotlu 150mm. Tebi je verovatno samo ulaz na dimnjak okrugao sa prečnikom 120mm. Pošto je dimnjak od cigalja on je sigurno četvrtast (mislim dimovodni otvor), pa pokušaj da izmeriš kolika je površina tog otvora i uporedi sa površinom kruga prečnika 150mm koliko traži kotao. Pri tome uzmi u obzir da kružni dimovodni otvor lakše (bolje) vuče nego četvrtasti pa zbog toga četvrtasti mora imati malo veću površinu od odgovarajućeg kružnog. A kao drugo, da li si proverio da li je taj dimnjak čist, da nije upao neki golub ili sl.?

Moguće da je zbog malog prečnika dimnjaka, jel sulundar ili čunak kako ko zove je fi 150 prečnik. I ja sam za ovu zimu prešao na kotao na drva, do sada bio kotao na struju. Dimnjak je isto zidani od cigala, otvor 25x12 cm i vuče odlično.

Sent from my SM-A155F using Tapatalk

Imam šporet za centralno grijanje koji normalno zahtjeva dimnjak 150 ili 160 mm, a moj je 130 mm (Schiedel). Dok se dimnjak ne ugrije, moram voditi brigu da ne nabacam previše drva odjednom, a ako slučajno nabacam, onda smanjim dovod zraka na min dok se drva toliko ne razgore da ne stvaraju puno dima. Klapnu koja usmjeruje vrući dim oko kotla ili direktno u dimnjak, kod svakog loženja okrenem u položaj za direktno strujanje u dimnjak. Takvim načinom loženja sam izbjegao dimljenje u prostoriji.

Dok ne riješiš dimnjak pokušaj primijeniti moj način loženja. Možda pomogne.

Hvala svima na odgovorima..Dimnjak je ciscen na kraju sezone, doduse ne bas detaljno, tako da smo zakazali ciscenje za posle vikenda pa videcemo kako ce posle toga...Inace kad smo pokusavali ovih nekoliko dana da lozimo radili smo upravo tako - klapnu koja usmeruje vruc dim otvorimo do kraja, i klapnu na vratancima za pepeo otvorimo do pola...Ako tu klapnu na vratancima zatvorimo skroz smanji se dim, ali opet ne nestane, ali kotao onda nema vazduha uopste dok se razgoreva, pa se desi i da se zagasi..Ako je pak otvorimo na pola ili do kraja, gori kao lud, ali isto tako i dimi..Tako da da je problem ili mali dimnjak, ili eventualno zapusen, pa kotao nema dobru ventilaciju(promaju)...Probamo ciscenje pa javljam sta se desava..Hvala na savetima..Pozdrav

Bukva moze da se osusi ako se iscepa i stoji na suncu od maja, hrastu treba min god dana najbolje sledece zime, znaci ako se hrast iscepa u maju 2024 najbolje ga loziti u zimu 2025. Nisam mogao da verujem kolika je razlika ako drvo nije suvo, hrast bukvalno tinja i nece da gori u odnosu na bukvu.

Pozdrav svima...Ove godine smo uveli parno grejanje - 7 radijatora, 2 susaca, povrsina 100m2, sobni kotao centrometal ekocet od 23kw, dimnjak fi120...Poceli smo pre par dana da lozimo, medjutim imamo problem da kotao jako dimi, na svaki moguci otvor koji ima..Pokusavali i ovako i onako i dimi kao lud...Jel moguce da zbog dimnjaka na fi120 toliko dimi? Kad se zalozi, on povuce bez problema na prvu i lepo gori, za 20 min vec je voda dovoljno topla da aktivira pumpu, ali jednostavno ne prestaje da dimi...Iz razgovora sa nekim ljudima, kazu da je problem manji otvor dimnjaka, da bi trebalo minimum fi150...Mada ovakva kombinacija sa ovim kotlom i fi120 dimnjakom funkcionise kod par ljudi, kod kojih sam i video ovakav kotao, i to radi bez problema...Elem, dimnjak je visine oko 9 metara, zidan od pune cigle, malterisan, omalterisan spolja celom duzinom do krova...Tu je lozena zadnjih 20 godina alfa70, i nikakav problem nismo imali...Neki predlog, savet? Hvala
Neka stoji klapna za dimnjak duze vreme otvorena skroz, pa je postepeno zatvaraj. Potrebno je da se dimnjak i koto lepo zagreju da nema dima nekada.

Ako mozes nadji diaovilna prasak za koto, valjda se tako zove italijanski. Ako nema kupi 2x 60gr kesice astrea praska kada se lepo sve ugreje i ima dosta zara pa ubaci u koto.

Nazad
Vrh