iwanho
Član
Imao sam centralno na plin i dodao šporet za centralno na drva. Kuća je poluetažna, plinski bojler (kotao) je u garaži (najniža poluetaža) na jednoj strani kuće, a šporet u kuhinji na slijedećoj poluetaži na drugoj strani kuće. Uvjet je da plinski bojler nije spojen na isti dimnjak koji služi za loženje na drva. Povremeno, samo kad su bila jako hladna jutra sam znao upaliti bojler da pomogne šporetu u jutarnjem zagrijavanju vode u sistemu, jer se kroz noć ne loži, a nemam ni pufer. Nekoliko minuta se osjeti da se pumpe međusobno "tuku", a onda se uspostavi normalno strujanje. Ne tvrdim da je to ispravno, ali kod mene funkcionira.
@sale_vs,
za tvoj sllučaj bi problem vjerojatno riješila hidraulična skretnica, ili neki manji akumulacijski spremnik s 4 priključka na spoju prizemlja i kata. Tu bi se vršilo ujednačavanje strujanja vode. Iza svake od pumpi ugradi nepovratne (jednosmjerne) ventile. Ja nemam ništa od toga i vjerojatno se pumpe zbog toga "tuku" jedno vrijeme dok se ne uspostavi adekvatno strujanje. Kao što kaže @dukej, voda ide gdje je manji otpor.
@sale_vs,
za tvoj sllučaj bi problem vjerojatno riješila hidraulična skretnica, ili neki manji akumulacijski spremnik s 4 priključka na spoju prizemlja i kata. Tu bi se vršilo ujednačavanje strujanja vode. Iza svake od pumpi ugradi nepovratne (jednosmjerne) ventile. Ja nemam ništa od toga i vjerojatno se pumpe zbog toga "tuku" jedno vrijeme dok se ne uspostavi adekvatno strujanje. Kao što kaže @dukej, voda ide gdje je manji otpor.