Centralno i etazno grejanje.

Po meni ni sam ne zna tačno što mu treba.
Ja to čitam kao listu želja, na koju je stavio stvari, koje je vido, korisnici ih hvale, ali možda i nisu sve na istom sistemu.

Izvini miksane, ali napisao si na način, da se može samo na taj način pročitat.

Moraš prvo napisat koje sve komponene imaš u sistemu, kako ti sad radi i na kom mestu odnosno poziciji u sistemu bi hteo da napraviš promene.

@ Dukej

Nemam bufer, mislim da nije potrebno 2 ventila.

@ tine

Skiciracu ovih dana semu pa me vi ispravite sta nije dobro. Imam neku skicu u glavi samo nisam siguran za neke stvari.

@ Emigrant

Rece mi majstor i da nula mora da bude sa desne strane.

Misliš na nulu na fidovoj?Ona i jeste sa desne strane.
Otprilike sam skontao šta ti hoćeš.
Hoćeš jednu pumpu u kotlovskom krugu odnosno do hidraulične skretnice i od hidraulične druga pumpa i mešni ventil.
To bi tako trebalo.E sad po meni ako na hidrauličnu skretnicu stavljao samo jedan potis i povrat onda mi nije baš najjasnije zašto stavljao hidrauličnu skretnicu.Ako nju nemaš onda ti treba samo pumpa i mešni ventil. I treba kontroler koji će upravljati tim mešnim ventilom odnosno da ga otvara ili zatvara u zavisnosti od temperature u kotlu.Ja sam uzeo neki Seltron sa kontrolerom u sebi i spoljnom sondom i sondom na potpisu i onda on u zavisnosti od spoljne temperature treba da drži temperaturu vode u sistemu da bi postigao zadatu teperaturu.Odnosno ima krivu grejanja.
Ovaj u poslednji u mom prethodnom postu se podešava tako da on prati samo zadatu temperaturu vode na potisu i to ti možeš da podesiš ručno u zavisnosti od spoljne temperature.

Misliš na nulu na fidovoj?Ona i jeste sa desne strane.
Otprilike sam skontao šta ti hoćeš.
Hoćeš jednu pumpu u kotlovskom krugu odnosno do hidraulične skretnice i od hidraulične druga pumpa i mešni ventil.
To bi tako trebalo.E sad po meni ako na hidrauličnu skretnicu stavljao samo jedan potis i povrat onda mi nije baš najjasnije zašto stavljao hidrauličnu skretnicu.Ako nju nemaš onda ti treba samo pumpa i mešni ventil. I treba kontroler koji će upravljati tim mešnim ventilom odnosno da ga otvara ili zatvara u zavisnosti od temperature u kotlu.Ja sam uzeo neki Seltron sa kontrolerom u sebi i spoljnom sondom i sondom na potpisu i onda on u zavisnosti od spoljne temperature treba da drži temperaturu vode u sistemu da bi postigao zadatu teperaturu.Odnosno ima krivu grejanja.
Ovaj u poslednji u mom prethodnom postu se podešava tako da on prati samo zadatu temperaturu vode na potisu i to ti možeš da podesiš ručno u zavisnosti od spoljne temperature.
Postavicu semu za grejanje ovih dana pa cemo videti da li je dobro ili nije.

eaton Ovu fidovku sam naso, koja odgovara. 1,3,5 je gore, i nula je gore desno. Kakvog su kvaliteta ove eaton sklopke ?

Postavicu semu za grejanje ovih dana pa cemo videti da li je dobro ili nije.

eaton Ovu fidovku sam naso, koja odgovara. 1,3,5 je gore, i nula je gore desno. Kakvog su kvaliteta ove eaton sklopke ?
Eaton je standardna zamena za Šnajder kad se traži desna nula.Ja sam na radionici stavio Eaton u kombinaciji sa šnajderovim osiguračima, radi bez greške, tražio sam šnajder u veleprodaji koja radi ozbiljno i ima svoje montere rekoše nema potrebe za Šnajder i onako je leva nula, Eaton i mi ugradjujemo i tako i bi :D

Samo da se javim da mi žena ''preživela'' spavanje pored inverter klime na odmoru 🤣 doduše postavio sam na 29 i lepo je bilo za spavanje na samo 2m od nje naravno najsporija brzina. Što se mene tiče svi uslovi su se stekli za kupovinu 12 ice za dnevni boravak od 28 kvadrata

Ima li bilo ko iskustva sa klimama koje ubacuju svež vazduh u prostoriju? Ovako se samo vrti jedan isti vazduh ... najgore je kada uđem u prostore koji se retko otvaraju a klime čiste još ređe ...

Evo skicirao sam semu. sema

Sistem ce biti otvoren kao i do sad.
Da li mi je potreban baypas oko pumpi, to nisam 3x aktivirao za 12-13 godina? Pogotovo kada je kupljen pretvarac napona.

Cetvorokraki ide malo iznad kotla po nekom pravilu.
Vidim i na nekim semama stavljaju nepovratni ventil, mislim da mi nije potreban.

Imam šidel dimnjak,od krova pa nagore,a do krova metalna cev ide od kotla,inače kotao na slamu.Oću to sve da porušim i da stavim dimnjak od pohrona.e sad to sto ne znam kako da rešim,za nov dimnjak ocu da napravim drugi izlaz,to jest otvor pa da ide spolja pored kuće.Ne znam kako da spojim pohromski dimnjak sa kotaom.Od kotla treba da ide cev pod 90 stepeni uglom i prema gore pod 45 stepeni(kotao je u podrumu)dali je puno 90 stepeni,oće se brze zaprljati?i sa kakvim cevim naj bolje da povezujem kotao i pohromski dimnjak?imam u mogućnosti da malkice zaokrenem kotao,onda bi smanjivao ugao pa možda bi bilo pod 60 stepeni

Najobičnije metalne cevi za odžak. Kupiš sve lepo u radnji i samo sastaviš. Nemoj se prevariti i kupiti tzv. savitljivu cev za dimnjak-golo govno...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Savitljiva cev kod drugara zagusio za mesec dana,i sav izgoreo.koliko smem ici u vis sa pohromskim a da ne vezujem sa sajlama?ne mogu skroz do gore da stavim nosače.Ostaje mi oko 4 metra što ne mogu da pričvrstim

Kod mene je nešto preko metra iznad crepa nepričvršćeno ni sa čim, ali nije na vrhu krova već nekako sa strane. Preživeo je ono nevreme.
eca5ff93d8f2431bc41339dcafc8bfa6.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja tu rebrastu prohromsku imam od kotla do dimnjka evo vec 8 godina, niti je zardjala niti progorela, nikad je cistio nisam. Ako na nju mislite.
Izolacija dimnjaka je jako bitna, sto se pre ugreje bolji je cug i nema kondenza.

Sent from my JNY-LX1 using Tapatalk

Kod mene će ići skoro kod oluka.Ali pored tog krova imam još jedan krov,mnogo višlji,pa ne znam koliko da idem van krova.saću probati da uslikam

Nazad
Vrh