Centralno i etazno grejanje.

Jeftinije nego toplotne pumpe vazduh-voda ?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Na šta misliš?Ako misliš na povezivanje to sam odradio ja.Od potapajući pumpe do TP je išao okiten (što može svako da poveže sam) a od TP do sistema grejanja sam povezao plastičnim cevima za vodu što se povezuju peglom.Bilo mi tako lakše i jeftinije nego bakarnim cevima.

Planiram kupiti jednu klimu za pomoćnu zgradu 30m2. U kući imam dvije klime 12 Bergen Profi već 3 g, nemam za sada primjedbu osim ove dola koja nekad ide na pali gasi kad je toplije napolju. Pošto planiram uzeti klimu 9 btu za hlađenje i dogrijavanje jer imam podno grijanje na pelet, ako neko zna koje su bolje Kineske klime koje imaju nisku modulaciju da izbjegnem pali gasi. Od Bergena ovdje ima samo jedna devetka i po meni nisu neke povoljne specifikacije.

Planiram kupiti jednu klimu za pomoćnu zgradu 30m2. U kući imam dvije klime 12 Bergen Profi već 3 g, nemam za sada primjedbu osim ove dola koja nekad ide na pali gasi kad je toplije napolju. Pošto planiram uzeti klimu 9 btu za hlađenje i dogrijavanje jer imam podno grijanje na pelet, ako neko zna koje su bolje Kineske klime koje imaju nisku modulaciju da izbjegnem pali gasi. Od Bergena ovdje ima samo jedna devetka i po meni nisu neke povoljne specifikacije.
Devetke i sedmice je malo teze naci, a i skupe su.

Uzmi lepo fujitsu 12llce, mozes da se grejes na njoj i na -20. Kultura rada i niska modulacija zagrantovana.Oko 66k je mozda ima negde i nize.

Ako ces da hladis prostor samo i da ukljucis da zagresjes prostoruju u prelaznom periodu uzmi vox iva5. Za nju za modulaciju i kulturu rada negrantujem. Za hladjenje je ok, jefitna budzet varijanta.

Neke kineske gree, midea ... Su skupe po meni, blizu su cenovnog ranga neke i skuplje od fujitsu llce.
Imaju dosta promasaja sa nekim modelima kao recimo gree muse je ocaj od klime kako modulira. One ako se uzimaju mora se dobro paziti koji model se uzima. Po meni bacanje para, pored japanskih brendova.

Da li pomocna zgrada ima izolaciju, pvc stolariju, visina plafona ... ?

Fujitsu kod mene nema u prodaji, Micubiši ima, devetka Micubiši bi se mogla naručiti, mislim da je 12 puno za 30m2 jer bi moglo doći do gašenja pogotovo jer su to 3 prostorije. Izolacija 8cm tavan 10cm. Grijanje bi radilo samo na vanjskoj plus. Plafon 2.6m.

Fujitsu kod mene nema u prodaji, Micubiši ima, devetka Micubiši bi se mogla naručiti, mislim da je 12 puno za 30m2 jer bi moglo doći do gašenja pogotovo jer su to 3 prostorije. Izolacija 8cm tavan 10cm. Grijanje bi radilo samo na vanjskoj plus. Plafon 2.6m.
Ako su otvorene prostorije nece biti problema, 12 je sasvim ok za 30kvadrata. Niza je modulacija kod japanaca nego kod kineskih uredjaja.

https://postimg.cc/5jQfH9qV][/url]
Ovo je raspored prostorija, desno dnevna soba sa kuhinjom, lijevo spavaća soba, hodnik je mali oko 4m2 a kupatilo zatvorena vrata. Imam dvije opcije postavljanja klime. Isprobao sam eksperiment sa običnim ventilatorom i najlon kesom. Ako je ventilator u hodniku iznad ulazni vrata sobzirom da je hodnik mali u obadvije prostorije dobijam solidno strujanje vazduha. Ako je ventilator u sobi 1 nasuprot vrata hodnika onda nema strujanja vazduha u sobi 2. Znači po rasporedu strujanja vazduha bolja varijanta klime 1 i u toj varijanti položajem bilo kojih vrata mogu uticati na temperaturu zasebno po prostorijama. Jedina opasnost u ovoj varijanti klime u hodniku je da neće klima zbog malog prostora hodnika ići u gašenje i palenje. Ima tu mogućnosti uključivanje senzora temperature na daljinskom ali opet daljinski vjerovatno nemože to kontrolisati iz sobe jer tada daljinski ne vidi klimu. Da čujem i vaše mišljenje.

Možda da ugradiš ventilatore između hodnika i soba pa prisilnim strujanjem odvedeš rashlađeni zrak iz hodnika. Druga opcija je da ideš na varijantu 2, ako imaš dovoljno prirodno strujanje iz boravka u hodnik, a onda samo jednim ventilatorom osiguraš strujanje iz hodnika u spavaonicu. Meni se ta verzija čak više sviđa jer se u boravku neće čuti ventiltor, a u spavaonici noću ionako ne treba raditi ventilator, bolje neke druge stvari.

Neće to noći ni raditi, to će raditi preko dana i do 22 h, To što zagrije ili ohladi danju dovoljno je da noći ne radi jer je izolacija dobra, a kad je napolju minus palim centralno grijanje. Nebih stavljao dodatne ventilatore jer klima u hodniku dovoljno potiskuje vazduh u sobe jer je hodnik mali i djeluje kao zvučnik u kutiji gdje kutija pojačava zvuk. Bio sam nekad harmonikaš pa mi to poređenje izgleda slično 😀. Za bolji raspored vazduha je sigurno bolje klima u hodnik samo da vidim kako da ukrotim klimu da se ne gasi već da stalno modulira. Možda bi u ovom slučaju klima morala raditi recimo na 26°C da bi u sobama bilo 23°C.

Izašlo je ovako:
Bušenje bunara-1150 evra
Potapajući pumpa-200 evra
Toplotna pumpa 17kw(voda-voda)-2100 evra
Plastične cevi od bunara do pumpe,povezivanje pumpe na sistem grejanja-250 evra
Nešto mi to sve jeftino (što je super)...

Ja imam kuću 10x10 u osnovi.
Kotao je u podrumu, grejem prizemlje i sprat. Izolacija stiropor. Temperatura vode mi je 80% vremena 40 do 50°c. Mala je razlika izlazne i povratne temperature vode u kotao.
Grejem se Al radijatorima, TKKU kotao 30kw. Uglavnom drva - voće, bagrem, grab, cer...
Šta TAČNO sve treba da uradim da bih napravio što i ti?
Kako KONKRETNO sve to funkcioniše, uzima se voda iz bunara, ide kroz pumpu i gde onda odlazi ta voda?
Kakav bunar se buši, arterski, ili klasičan?
Hajde, molim te konkretno mi sve ispiši, ako te ne mrzi mnogo.
Hvala puno 👍

I da, sad se setih, koju temperaturu povrata ti održavaš (uglavnom)?

Poslednja izmena:
Buši se običan bunar ali mora da ima dovoljan dotok vode.Potapajuća pumpa je 60l/min.Ide onda potapajuća pumpa u bunar i ona gura kroz jedan izmenjivača od TP.Za povratnu vodu bi trebalo izbušiti drugi bunar udaljen najmanje 15 m od prvog bunara ili može ta voda da ide i u neki kanal ako imaš blizu kuće.Na drugi izmenjivač od TP se spaja tvoje grejanje,potis i povrat.U kući staviš termostat gde ti je zgodno,ja koristim onaj bežični i to je to.Tebi na otprilike 200m2 treba pumpa kao i moja od 17-20kw.E sad,poskupelo je bušenje bunara,ne znam na koliko metara ti imaš vodu ali je kod mene različito u gradu i u selu.Kada su meni bušili bunar bilo je 25 evra po metru za fi 125 mm.

Ovo je raspored prostorija, desno dnevna soba sa kuhinjom, lijevo spavaća soba, hodnik je mali oko 4m2 a kupatilo zatvorena vrata. Imam dvije opcije postavljanja klime. Isprobao sam eksperiment sa običnim ventilatorom i najlon kesom. Ako je ventilator u hodniku iznad ulazni vrata sobzirom da je hodnik mali u obadvije prostorije dobijam solidno strujanje vazduha. Ako je ventilator u sobi 1 nasuprot vrata hodnika onda nema strujanja vazduha u sobi 2. Znači po rasporedu strujanja vazduha bolja varijanta klime 1 i u toj varijanti položajem bilo kojih vrata mogu uticati na temperaturu zasebno po prostorijama. Jedina opasnost u ovoj varijanti klime u hodniku je da neće klima zbog malog prostora hodnika ići u gašenje i palenje. Ima tu mogućnosti uključivanje senzora temperature na daljinskom ali opet daljinski vjerovatno nemože to kontrolisati iz sobe jer tada daljinski ne vidi klimu. Da čujem i vaše mišljenje.
Klimu nikako u hodnik na to zaboravi.

U dnevnu 7-9btu, u spavacu 7btu max ili konventorska grejalica.

Ja sam mislio da ti je to neka radionica/garaza, a ne stambeni prostor.

kupatilo jedna titovka, klima u hodniku ne vidim kako bi grejala sobe, kupatilo da. Varijanta dva grejace dnevnu, i hodnik, da su vrata spavac prekoputa tih u dnevnoj onda bi 12ca lagano to grejala.
Ja imam raspored iz sobe u sobu se ide, vrata se gadjaju i grejem nekih 40ak m2 12com.

Na kupatilo ne računam vrata će biti zatvorena, Klima u dnevnoj će ugrijati/ ohladiti dnevnu i hodnik a drugu sobu slaba vajda. U hodniku klima će sigurno izgurati vazduh u obe sobe, to mi je i moj eksperiment pokazao ali ima ono ali, a to je dali će klima u hodniku moći raditi u modulaciji.

Nazad
Vrh