Centralno i etazno grejanje.

Postoje TP koje na potisu mogu postignu 65 stepeni ali po meni nije preporučljivo da se ona podesi na maksimalnu temperaturu.Mislim da je 65 stepeni nepotrebno ako je postavljena izolacija i dobra stolarija.Takođe je jako bitno izolovati ploču na tavanu.Od kada sam uradio potkrovlje,odnosno sredio deci prostor i stavio podno grejanje u tavan temperatura na spratu u kući se podigla za 2 stepena sa istim režimom grejanja kao što je bio pre toga.
@iwanho
Takođe planiram da uradim fotonaponske panele snage 5-6kw što će biti sasvim dovoljno da mi pokrije potrošnju TP.Mislim da mi je potrošnja TP negde oko 7-8000kw za grejnu sezonu za kuću od 230m2.U svari se greju dva objekta,jedan od 180m2 i drugi od 50-60m2.TP ne radi stalno,na njoj se podesi temperatura povrata i ona radi dok ne postigne tu temperaturu.Kada je postigne ona se gasi bez obzira što nije postigla temperaturu zadatu preko termostata.Kada temperatura vode u povratu padne za 2,3,5 stepeni(i ovo se podešava) ona se ponovo pali.I tako radi dok ne postigne zadatu temperaturu u prostoriji gde je termostat.Mislim da moja TP radi oko 12h u toku 24h.Sa snagom kompresora od 3,7 kw to izađe oko 50kw dnevno.Na mesečnom nivou to je oko 1500kw.E sad ,kod mene je 22,5 stepeni +,- 0,3 stepena što je nekom možda previše.Sve ispod smanjuje potrošnju a iznad naravno povećava.Nama ovako odgovara mada smo na početku držali 23,+-0,3 i bilo nam je previše,naročito za spavanje.

Jedno pitanje.
Grejem 200m², Termomont TKKU 30kw, Alu radijatori, uglavnom drva kao energent (breskva, šljiva, grab, bagrem, lipa...), ona koja imam.
Temperatura kotla uglavnom (85% vremena) između 40 i 50 stepeni, preko 50 samo kada je danima hladnije od -5°c.
Isplati li mi se ugradnja TP, šta kažu stručnjaci?

Svakako da se isplati,nemoj uopšte sumnjati u to.Tebi treba TP slična mojoj koja je 17kw.Svakako da je bolje ako je temperatura vode niža ali kažem da nije problem ni ako je 55-60 stepeni

Temperatura polaza zavisi od odnosa površine radijatora i toplotnih gubitaka objekta.
Što je veća površina radijatora to je potrebna manja temperatura.
Što su veći gubici to je potrebna viša temperatura. I tačno je da je potrebno manje snage za održavanje temperature.
Tako da je moguće da neizolovana kuća zahteva manje temperature ako su radijatori veći

Licno mislim da bez izolacije nemojte ulaziti u poduhvate TP.

Radasine sve zavisi kakvu TP hoces, koliki su radijatori...

Firme koje rade tp mislim da besplatno izracunavaju toplotne gubitke objekta i po tome daju preporuku kolika snaga je potrebna TP.

Evo i ja nešto da napišem. Imam radijatorsko grijanje u kući na pelet i dvije inverter klime koje mogu da ugriju cijelu kuću od 120m2. Imam i pomoćnu zgradu 40m2 sa podnim grijanjem. Za klime odmah da kažem da stvarno malo troše ali podhlađuju noge, dakle nije kao radijatorsko grijanje. Podno grijanje grije dobro ali traži jako dobru izolaciju kuće da nebi pregrijavalo nogama. Zaboravio sam
Neko je pitao koja snaga kotla treba za kuću ful izolovanu pa da odgovorim veoma približno. Moja kuća 120 m2 8cm stiropol pvc stolarija, kotao na pelet 25 kw i mnogo je prejak za ovu kvadraturu. Pošto kotao ima dostupan 5 snaga došao sam do zaključka da je mogao olako biti 12 kw i ništa više. Prejak kotao na čvrsto gorivo nije nikako dobra opcija.
Ja sam pitao, isto izolacija 8cm,pvc stolarija, kara tavan upitanju. 75m2 kuca a sobe visoke 2,3m. Uzeo kotao sporet od 14kw kazu da je dovoljno?!

I previse po meni tih 14kw.

@ Miladine

Koja to klima pothladjuje noge ako nije tajna ?
Ja imam Bergen Profi 12 inverter dvije, na spratu u hodniku jedna i dole jedna u dnevnoj sobi. Kad su sva vrata otvorena u kući onda se osjeti po nogama da je hladnoje nogama, a kad zatvorim vrata dnevne sobe onda je dobro u dnevnoj sobi. To je zbog bježanja toplog vazduha na sprat i dolazak hladnijeg hladnijeg vazduha sa sprata dole, nema to veze koja je klima nego taj proces ventilatori klime ubrzavaju dok je to sa radijatorima dosta udobnije.

Nema toliko male klime za jednu sobu, moja 12-neska prejaka za dnevnu sobu od 37m2 kad zatvorim vrata počne da se gasi nemože da radi na minimalnoj snazi. Da se ne lažemo grijanje na klime je nužno zlo, radijatori i podno su idealni bolje nema. Prednost klime je hlađenje.

Miladine silno gresis, tvoja klima je obican kinez sa losom modulacijom. Da je japanac koji ima kulturu rada i dobru modulaciju to je sasvim druga prica.

Ako ima odlično, to je vrlo bitna stavka, ali opet prednost u grijanju dajem radijatorima i podno grijanje.

Emigrant, šta sve ulazi u tih 3700 evra? Koji tip toplotne pumpe?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

TP ima smisla sa podnim plus zidnim grejanjem.
Medjutim, to je najbolje uraditi kada se gradi kuća.
Čini mi se da je na ovoj temi neko pisao o takvom načinu grejanja i d aje samomproblem dok se ugreju zidovi.

Taj sam....

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Cini mi se da je neko ovde pisao da je imao situaciju sa Rustik etaznim kaminom da mu izlazila para.
To se desilo kod mene danas, nestala struja jutros u 8, ja otisao na posao, svastika uzela i zalozila kamin oko 10h, u 10:30 me zove cujem sistanje, ona se usrala od stra.
Pozvom ne vido poizv pogledam pritisak u 3Bara otisao, cujem zuji pumpa.
Sedaj u kola i brzo kuci, njoj naglasim nemoj vodu da si sipala, u medjuvremenu doso badza izvuko drvo i ubacio soder u loziste.
Kada sam doasao kuci pola sata kasnije, pritisak 2,6, nema da zuji(ispraznio se akumulator), otvorim polako ne znam kako se to zove neka crvena kapica na ventilu i pustim da para izlazi , tek kada je pritisak pao na 0.7 pocela da kaplje voda.
Pogledam radijatore, najveci od 160 cerkica zavrnula.
Sve vreme sam na telefon sa majstorom za grejanje, njemu cudno sto izbacuje samo paru, mozda je sistem bio tu na minimum vode nisam ga punio od septembra, vidim drzao na 1,1bar.
Ja uvek kada zalozim, pregledam radijatore tj. termoglave posto malecka voli da se igra sa njima, pogledam pritisak, proverim da vidim dal ima vazduha. To mi je nekako preslo u naviku, sada ne znam sta je sve moglo da izazove ovaj problem jer sam ga sinoc lozio i to sam ga lepo zagari.
Moguce da je zakazao nalegajuci termostat, moguce da je zaglavila pumpa ako nije imala dovoljno napona da je pokrene., mozda i manjak vode.
Svakako dosta neprijatna situacija pogotovo za nekog ko ne zna da barata oko grejanja.
Zato ja vise preferiram otvoren sistem, da sam to izgurao i narpavio ne bih imao ovaj problem.

Nazad
Vrh