Centralno i etazno grejanje.

Још растежем угаљ, има за још који дан. Тона сушеног, а растегао сам је као да је две тоне . Ова грејна сезона је супер прошла, дрва сам форсирао а угаљ само ноћу да држи жар. Има нешто да крчим тако да наредних 2-3 године само угаљ сушени купујем. Пећ на био масу је на чекању.
 
Ja morao danas da založim, ceo dan smo kući, temp oko 14c, duva vetar, ne može klima da lepo zagreje pločice.
Muka je što ne mogu da održavam neku normalnu temp da ne bude prevruće. Drva suva, hrast i cer digne temp za čas.
Sada vidim prednost peleta, mogao bi da se dotera i uključuje na 1h na primer.


Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Kako se izracunava potrebni kw za kotao-sporet po m3 pod uslovom da je izlolacija u fulu?
Malo teze izracunati, zavisi od cega je zidan objekat, da li imas na podu, tavana izolaciju. Naravno i koji matrijali su koriceni i debljina.

Da li imas stolariju sa 3 stakla, sa dobrim profilima.
Da li si negde uz potok ili na vetropicini ili zavetrini.

Znam da ima firmi koje se time ozbiljnije bave izlaze na teren sa termalnom kamerom.

https://microma.rs/kalkulator/

Ovo moze okvirno da ti izracuna ima jos takvih kalkulatora online. Ali to nije 100% tacno.
 
@miksan

Kad već spomene termalnu kameru, a znam da se razumeš u moderne tehnologije, je l' ima kakav jeftin dodatak za mobilni telefon pa da telefon unapredim u termalnu kameru. Telefon koji imam je Poco X3. Termalna kamera mi treba da vidim da li se
neki deo u elektronici greje jače od okoline, ili da vidim kvalitet električnih spojeva... uglavnom u elektro svrhe, znači na maloj površini a ne da snimam termalne gubitke kuće...
 
Imam centralno na drva (osnovno) i plin (dopunsko po potrebi). Prošle godine sam ugradio PVC stolariju s tri stakla i argonom te fasadu s 15 cm stiropora. Pod u stambenom dijelu i na tavanu je od prije izoliran s 5 cm stiropora. Pritisle godine i drva je svake godine sve teže pripremiti te razmišljam o investiciji u solarnu elektranu i toplinske pumpe da budem čim manje ovisan o cijeni energenata.

O toplinskim pumpama znam jako malo, a ono glavno što me vuče u tom smjeru, je da za jedan kW utrošene el. energije isporuče oko 3 kW toplinske energije. Od tri tipa toplinskih pumpi: zrak-voda, zemlja-voda i voda-voda, best buy opcija mi se čini zemlja-voda. Imam okućnicu gdje mogu ukopati cijevi.

S obzirom da se i dalje planiram grijati radijatorima koji imaju termo glave, a u većini soba nemam prostora za povećanje broja članaka, ideja je da toplinska pumpa zagrije vodu na cca 35-40°C kao kod podnog grijanja. Trenutno mi je voda u sistemu temperature oko 60°C i noću se ne grije.

Postoji li u slučaju kad je vanjska temperatura toliko niska da radijatori s tom temperaturom ne mogu dovoljno zagrijati prostorije, vodu dogrijati plinskim bojlerom ili u tom slučaju jednostavno trebam prebaciti grijanje samo na plin, a toplinsku pumpu koristim kad vanjske temperature nisu npr. ispod 0°C? Ako postoji način da oba grijača efikasno rade istovremeno i netko od forumaša zna kako to funkcionira, unaprijed zahvaljujem ako to svoje znanje podijeli na forumu.

@miksan,
hvala na kalkulatoru. Čini mi se da je za grubu računicu čisto ok.
 
Ovo je i meni interesantno, s tim što bi sistem bio gasni kotao plus kotao na baliranu sojinu slamu. Dok su napolju mekane temperature gasni kotao odrađuje grejanje sam, a kad zazimi zapravo da mu se pomogne po kojom balom iz kotla na baliranu slamu. Ili slučaj da se preko dana loži balirana slama, a uveče da se pređe na gas. Ali da sistem radi zajedno, tj. da ne treba ventilima preusmeravati radijatore na izvor toplote.
 
@ dukej

Stvarno nisam siguran, nisam nikada koritio niti istrazivao nije mi trebalo. Sad verovatno ima ali je pitanje koliko su precizne.

@ iwanho

Toplotne pumpe imaju grejace na struju za vece minuse. Znam da mitubishi zubadan vazduh/voda nema opadanje efikasnosti do -15C.

Posle opada efikasnost odnosno odnos kw utrosene / kw isporucene energije. Ona moze do -25 da greje u to sam siguran. Kod ostalih japanaca mislim da im neopada efikasnost (COP) je valjda skracenica ako se dobro secam do nekih -7 do -10 C . Za ovaj podatak nisam 100% siguran.

Za vaduh/voda sistem moze ostati instalacija i koto da li na cvrsto gorivo, plin, pelet pa mozes kada su veliki minusi da aktiviras dodatno grejanje ili da iskljucis TP ili da joj pripomognes.

Za zemlja/voda sistem nisam bas informisan pravo da ti kazem.

Kada budem radio dodatno grejanje ili cu stavljati invertere klime japance ili tp vazduh/voda.

Klime imaju isto dobru efikasnost 1kw/3.8kw za japanca od 65-75k. Ima i veca 1kw/6kw ali takve su klime preko 100k.
 
Ne bi to što već imate napravili da funkcionira kako treba?
Kotlu na bale dodaš spremnik topline, pa imaš sav konfort uz mali trošak.

I nemojmo o trošku, jer sigurno jedan dodatni sistem (gas, TC...) đabe padne sa neba?
 
@iwanho
Grejem se na toplotnu pumpu treću godinu.Kuća je izolovana sa 8cm stiropora i PVC stolarija.Temperatura u potisu 55 stepeni,termostat namešten na 22,5 +,-, 0,3 stepena,24h.Greje se 230m2,račun za celu sezonu oko 600 evra.Imaš u ranijim postovima sam pisao malo o tome.
 
Nazad
Vrh