Imam centralno na drva (osnovno) i plin (dopunsko po potrebi). Prošle godine sam ugradio PVC stolariju s tri stakla i argonom te fasadu s 15 cm stiropora. Pod u stambenom dijelu i na tavanu je od prije izoliran s 5 cm stiropora. Pritisle godine i drva je svake godine sve teže pripremiti te razmišljam o investiciji u solarnu elektranu i toplinske pumpe da budem čim manje ovisan o cijeni energenata.
O toplinskim pumpama znam jako malo, a ono glavno što me vuče u tom smjeru, je da za jedan kW utrošene el. energije isporuče oko 3 kW toplinske energije. Od tri tipa toplinskih pumpi: zrak-voda, zemlja-voda i voda-voda, best buy opcija mi se čini zemlja-voda. Imam okućnicu gdje mogu ukopati cijevi.
S obzirom da se i dalje planiram grijati radijatorima koji imaju termo glave, a u većini soba nemam prostora za povećanje broja članaka, ideja je da toplinska pumpa zagrije vodu na cca 35-40°C kao kod podnog grijanja. Trenutno mi je voda u sistemu temperature oko 60°C i noću se ne grije.
Postoji li u slučaju kad je vanjska temperatura toliko niska da radijatori s tom temperaturom ne mogu dovoljno zagrijati prostorije, vodu dogrijati plinskim bojlerom ili u tom slučaju jednostavno trebam prebaciti grijanje samo na plin, a toplinsku pumpu koristim kad vanjske temperature nisu npr. ispod 0°C? Ako postoji način da oba grijača
efikasno rade istovremeno i netko od forumaša zna kako to funkcionira, unaprijed zahvaljujem ako to svoje znanje podijeli na forumu.
@
miksan,
hvala na kalkulatoru. Čini mi se da je za grubu računicu čisto ok.