Najprostije objašnjeno - u kući ti je hladno zato što se zbog spoljašnjih uticaja zidovi hlade i samim tim hlade vazduh u kući. Kad se greješ na radijatore i pustiš vodu od 80-90 stepeni kroz njih, za pola sata će ti biti toplo u kući i grejanje će se isključiti. U tom momentu zidovi su ti hladni i odma se i vazduh hladi, radijatori će ti za pola sata izgubiti toplotu i za sat vremena opet hladno i pali se grejanje ponovo. Kod ovog zidnog sistema mnogo manje energije treba da se voda ugreje na 35-38 stepeni nego na 80-90. Zidovi se u ovom slučaju ponašaju kao kaljeva peć (pogotovo ako su od cigle) i zagrevaju se na nekih 32-33 stepena i kreću da zrače toplotom i greju vazduh u kući. Kad temperatura vazduha bude 24 stepena grejanje se gasi. U tom momentu. Zidovi imaju temperaturu oko 32-33 stepena. Temperatura vazduha u kući neće padati dok temperatura zidova ne padne ispod 24 stepena. A pošto je u pitanju ugrejana opeka temperatura će sporo opadati. Tek posle dolazi do hladjenja vazduha u kući. I zbog toga, kad ujutru u 7 imam 24 stepena u kući, do 11 uveče temperatura spadne za 1 do 1,5 stepen. Naravno, sve ovo se podrazumeva da je dobra izolacija na kući.
Jedina mana ovom sistemu je što je spor. Kao što sam rekao, ako se greješ na radijatore i u njima voda od 80-90 stepeni, ako ti je u kući 16 stepeni za sat vremena biće 24. Kad smo pustili ovaj sistem kod mene bio je decembar i u kući je bilo 16 stepeni. Da bi ugrejao na 24 stepena, grejanje je radilo 7 dana bez prestanka. Zato kod ovog sistema, čim temperatura u kući padne ispod 22, palimo grejanje i ne gasi se dok ne treba da palimo klimu...
Послато са SM-A515F помоћу Тапатока