Centralno i etazno grejanje.

Mi tako navikli,na 22 smo kratkih rukava unutra, nocu kad idemo na spavanje smanjujemo na 19.5.
Moj drugar ako padne na 27 ide da dopuni pećku, a mi da pocrkamo.
Sve je stvar navike.

Ja ispod 23.5 ne priznajem ništa.Poštujem druge kojima prija niže temp ali mi navikli na takvo grejanje.
Moj drugar ako padne na 27 ide da dopuni pećku, a mi da pocrkamo.
Потпуно нерационално и штетно, како здравствено тако и економски.
Замислите ситуацију: навикнут организам на такве температуре и онда се деси нека "специјална војна операција" или турски земљотрес ... па као преживели завршите у зимском шатору. Поцркали би за три дана. Или рецимо пошаљете сина, свршеног матуранта, на одслужење обавезног војног рока на ветровитих -18° први дан на полигон у тајању од 6 сати!

У вези тих температура да кажем да један термометар показује 22 кад је на другом 24. Вероватно није тачан ни један ни други, највероватније је између. А друга ствар је да неко никад није обукао дугачке гаће нити ставио капу а здравији је од оног ко их не скида. Индивидуално је, нисмо сви исти.

@jjova bas tako, navika je cudo. Mi pre nismo imali centralno i sobe nisu uvek bile tople. Meni sada cim predje 22 bude vruce. Najlepse spavam na 18-20 stepeni.

Потпуно нерационално и штетно, како здравствено тако и економски.
Замислите ситуацију: навикнут организам на такве температуре и онда се деси нека "специјална војна операција" или турски земљотрес ... па као преживели завршите у зимском шатору. Поцркали би за три дана. Или рецимо пошаљете сина, свршеног матуранта, на одслужење обавезног војног рока на ветровитих -18° први дан на полигон у тајању од 6 сати!
Ne brini ti za nas i našu decu. Obeveznog vojnog roka nema više a i da ima snašli bi se nekako. Ako treba da se ne grejem živeći u strahu da se nedaj bože naviknem na toplo u slučaju rata ili zemljotresa, onda zajebi takav život. Ja sam vernik i molim se da se nikome ne desi tako nešto, ni ovima na toplo ni ovima na manje toplo.

Ja grejem na slamu.sto se temperature tice,u kratkim rukavama da mogu mirno gledati tv,a to je oko 25 stepeni,ispod 23 vec zeben u kratkim rukavama.Noću ne ložim ujutru bude u kući oko17,18 stepeni,e to je već ledara za mene kad ustanem iz kreveta.

Po meni je zimi idealna t 21 do 23 u prostorijama za dnevni boravak, a 19 do 20 za spavaće sobe. Ako su svi zdravi. Starijim ljudima je potrebno stepen dva više zagrejati prostorije gde borave.
BG elektrane isporučuju valjda 20 stepeni po ugovoru, čini mi se.

Moze li slika kako izgleda zidno grejanje, kakav je postupak ugranje, sta ide preko cevi neka izolacija i kako ze zid zatvara knaufom?

Moji na selu se greju na pelet ali teraju mnogo visoku temepraturu to ide i do 27C i rpave mnogo veliku razliku u temperaturu u toku dana i sada je pocela da se javlja budja u sobama u kojima se nikada nije javljala. Em keva nedaje da se ljudski izluftira i uvek joj ladno na noge a zna da zvoca kako se javlja budja, budja se javlja i zbog toga nema jos uvek izolacije.
Kod mene je 24,5 idealni, zena bi uvek da bude 25 a moze i preko ali smo se nekako nasli na 24.5.
Kada nije napolju minus nocu ostavim da duva klima na 24C, tako da je ujutru prijatno kada malceka ustane ne mora odmah da se lozi.

Zidno grejanje je u suštini isto što i podno. Postavljaju se isto samo što postoji ti nosači cevi za zid. Začkuljica je jedino što mora da ide pre maltetisanja a to znači samo u novu gradnju jer malo je zajebano da sad u već useljenu kuću guliš zidove do opeke i postavljaš cevi pa opet malterišeš. Što se tiče pokrivanja zidova, mora malter sa vlaknima a mi smo stavljali i mrežicu kao dodatno obezbedjenje da ne dodje do pucanja usled zagrevanja.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Kako se resava situacija sa strujnim instalacijama?

Zidno grejanje ide samo na spoljne zidove kuce ili se stavlja i na nekim pregradnim ? Recimo u kupatilo ?

Cevi idu na kraju, posle struje i vode i kanalizacije. Ide samo na spoljne zidove. Ali može i podno gde su pločice. Kod mene u kupatilu je jedan zid spoljni i na njemu su cevi ali pošto su pločice na podu ima i podno. Tako mi je i u kuhinji.

Ima onih sablona koje se utipluju na zid i posle samo razvodis cevi ? Kao za podno sto ima onih sablona kada se savijaju cevi.

Kod mene nisu šabloni nego vodjice. Evo ovde imaš i slika a i ovi momci su meni radili, tako da svaka preporuka...

Mislim da je zidno. Mixer pitam cisto informativno jer me interesuje tema.

Ako budem menjao grejanje to ce biti ili TP vazduh/voda ili klime.

Lepo rade ovi iz firme sto su ti radili.

Jedina zamerka video sam na jednom projektu koji su radili stavili su spoljnu jedinicu zubadan na behaton kocke. Da li je vlasnik bio duzan da napravi mali betonski temelj ili fima ali bas deluje fuserski.

Poslednja izmena:
Najprostije objašnjeno - u kući ti je hladno zato što se zbog spoljašnjih uticaja zidovi hlade i samim tim hlade vazduh u kući. Kad se greješ na radijatore i pustiš vodu od 80-90 stepeni kroz njih, za pola sata će ti biti toplo u kući i grejanje će se isključiti. U tom momentu zidovi su ti hladni i odma se i vazduh hladi, radijatori će ti za pola sata izgubiti toplotu i za sat vremena opet hladno i pali se grejanje ponovo. Kod ovog zidnog sistema mnogo manje energije treba da se voda ugreje na 35-38 stepeni nego na 80-90. Zidovi se u ovom slučaju ponašaju kao kaljeva peć (pogotovo ako su od cigle) i zagrevaju se na nekih 32-33 stepena i kreću da zrače toplotom i greju vazduh u kući. Kad temperatura vazduha bude 24 stepena grejanje se gasi. U tom momentu. Zidovi imaju temperaturu oko 32-33 stepena. Temperatura vazduha u kući neće padati dok temperatura zidova ne padne ispod 24 stepena. A pošto je u pitanju ugrejana opeka temperatura će sporo opadati. Tek posle dolazi do hladjenja vazduha u kući. I zbog toga, kad ujutru u 7 imam 24 stepena u kući, do 11 uveče temperatura spadne za 1 do 1,5 stepen. Naravno, sve ovo se podrazumeva da je dobra izolacija na kući.

Jedina mana ovom sistemu je što je spor. Kao što sam rekao, ako se greješ na radijatore i u njima voda od 80-90 stepeni, ako ti je u kući 16 stepeni za sat vremena biće 24. Kad smo pustili ovaj sistem kod mene bio je decembar i u kući je bilo 16 stepeni. Da bi ugrejao na 24 stepena, grejanje je radilo 7 dana bez prestanka. Zato kod ovog sistema, čim temperatura u kući padne ispod 22, palimo grejanje i ne gasi se dok ne treba da palimo klimu...

Poslednja izmena:
Pisao sam jednom dal u ovoj temi o izolaciji kuce . Vanjsku izolaciju , stiropor 8 i 10cm , ja prakticno nisam osjetio neku vecu razliku . Bilo je ali ne nesto drasticno . Zato na tavan kad smo prosle godine stavili staklenu vunu , razlika je ogromna . Centralno na drva . Sad uglavnom imam problem da bude pretoplo . Prestajemo obavezno loziti oko 6,7 popodne i opet zna biti 27, 28 stepeni .
Evo konkretno danas nismo i necemo loziti , lozeno juce predvece , sad pokazuje 25 , stoji u visini ramena . Nek laze , nek je 22.

2MhGQGg.jpg

Nazad
Vrh