Centralno i etazno grejanje.

Poslao mi je kolega jedan link, za alfa plam plinski kotao od 24 kw piše 154 kvadrata ili 400 metara kubnih.

Незнам шта је проблем, вода нигде нецури.

Мајстори који су ми радили кажу да је нормално да се појављује ваздух, тј, нема оног шуштање кроз цеви, али ја на котлу приметим да се притисак у цевима повећао..

Зато сам мислио да ставим аутоматске ознаке, да неморам сваких недељу, две да луфтирам, свакако ми није проблем да допуним систем, буквално пар секунди треба, само се одврне вентил.

Развод је само на приземљу куће, али је полу доњи, полу горњи тј. котао је у подруму, развод испод дневне собе је доњи, па је дизан горе, преко ходника, да би за две друге собе у приземљу био горњи.

Ја сам првих 10 дана имао проблем са ваздухом у систему и то само у купатилу на сушачу. Сада ево са времена на време одврнем одзраку и одма вода потече нема више ваздуха.

Незнам шта је проблем, вода нигде нецури.

Мајстори који су ми радили кажу да је нормално да се појављује ваздух, тј, нема оног шуштање кроз цеви, али ја на котлу приметим да се притисак у цевима повећао..

Зато сам мислио да ставим аутоматске ознаке, да неморам сваких недељу, две да луфтирам, свакако ми није проблем да допуним систем, буквално пар секунди треба, само се одврне вентил.

Развод је само на приземљу куће, али је полу доњи, полу горњи тј. котао је у подруму, развод испод дневне собе је доњи, па је дизан горе, преко ходника, да би за две друге собе у приземљу био горњи.
Trebao bi ceo sistem drzati na 80C bar 2-3 sata da vazduh se izdvoji od vode i onda izluftirati i po potrebi dopuniti.Tako sam citao u prospektu za moju pec.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Mi smo luftirali sistem prvi put kada je instaliran, drugi kada je menjan kotao i treći kada sam skidao radijatore zbog krečenja u sva tri slučaja voda je ispuštana pa je moralo da se odradi luftiranje inače nikada.
U takvim prilikama je poželjno ako možeš tu vodu sačuvat i ponovo njom napunit sistem.
Iz te vode su gasovi već izašli, pa ima puno manje 'efekta' na hemijsko koroziju elemenata.

Shale, kako znaš kad da luftiraš?

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Па речено ми је да притисак у систему држим, кад је ладна вода 1,8 бара, па кад се загреје, буде око 2,2-2,3, е сад после неког времена, притисак скочи на 2,5-2,6, ја онда излуфтитам, и врати се као што је био...

У принципу највише ваздуха буде у сушачу, док у радијатори а и нема баш.

Šta će ti toliko veliki pritisak? Samo bespotrebno naprežeš sistem. Na koju visinu dižeš toplu vodu, tj koliko ti je najvišlji radijator viši od kotla? Po mom mišljenju nema potrebe za toliko velikim pritiskom, sasvim je dovoljno da sistem držiš na 1,0 bara. Kod nekih kotlova se čak navodi da je 2,5 bara max pritisak. I još nešto, toliko kolebanje pritiska je moguće ako nije dobro dimenzionisana ekspanziona posuda, ili ako je ona neispravna (probušena membrana). Ako ti sa 1,8 ode na 2,6 bara na 65 stepeni, koliko bi ti pritisak bio da ugreješ vodu na 80-90 stepeni?

Kako ono beše? 1 bar pritiska je dovoljno da potisne 10 metara vodu u vis u sistemu..... 2 bara nešto manje od 20m....?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

U ovom slučaju pritisak nema veze sa visinom jer ima cirkulacionu pumpu i voda bi kružila i da je otvoren sistem.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Zadnjih godina se grijem na drva. Pritisak držim na 1-1,2 bar. Imam i plinski bojler. Ako pritisak padne ispod 0,8 bar bojler se ne može uključiti. Razlika u visini je cca 3,5 m (poluetažna kuća) jer je razvod do radijatora u prostorijama iznad podruma izveden pod stropom podruma.

Kako udje vazduh ako curka voda

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
Stavi kuvalicu za kafu na vatru, i posmatraj pri temperaturi vode već od 70 C stepeni, od toplote krece da se izdvalja O2 is vode i eto mehurića u sistemu!
Voda jednako H2O, malko hemije.....
Meni ume da u kotlu sa automatskom regulacijom promaje ide temperatura na 100c, jači vetar napolje i eto problema, nije zdravo za sistem ali šta je tu je...
Automatski ozračivači imaju efekat kad u sistemu ima minimum 1,5 bar ili više!

Ja sam ga pitao kako udje vazduh ako curka voda a ne za hemijske reakcije

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Kod mene je otvoren sistem, kotao je u podrumu. Grejem prizemlje i sprat, ekspanziona posuda je na podu tavana. Pritisak u sistemu je 0.8. Što se tiče vazduha, imao sam ga samo prve zime. Godinama ništa ne pipam, samo loženje

Nazad
Vrh