Centralno i etazno grejanje.

Brzina 2. Mi smo uvek kada ode temp u 90 povecamo brzinu

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Ako ti je povrat vode samo par stepeni niži od vode koja ide u radijatore dobra je brzina. Pojačaš pumpu kada je razlika veća od 10-15 stepeni.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

@robert86
Trebalo bi da uradiš mešni ventil sa motornim pogonom i onda možeš da držiš u kotlu 90/70 stepeni a da šalješ prema radijatorima po potrebi koliko ti treba,od 40 pa naviše stepeni.

Mecu da ugradjujem nikakav ventil.imam gas u kuci,samo da izmem naleto kotao na gas,i mirna backa.lozicu kad budem bio kod kuce ceo dan.ovako ujutru ledara ustajem u 6 da nalozim da cerkica ne ozebe kad ustane da ideu vrtic.

Drugar je pre par dana buzdio oko toga.odvodni cev i povratni kako stoje jedno pored drugog,spojio ih tako sto jeubacio izmedju obicnu slavinu,i sad otvara tu slavinu i pumpa vuce povratnu vodu plus vrucu vodu koju propusta ta slavina.Nisam se cuo sa njim kako to funkcionise

Negdesam citao u ovoj temi,a sad ne mogu da nadjem.Neko je napisao da na termomath moze da se steluje posebno koliko da otvori kada padne temperatura vode.steluje se na kojoj temperaturi da zagvori skroz,ali me mogu da ukapiram kako se steluje koliko da otvori.Ili sam ja nesto pobrkao da sam o tome ista citao? 🤔

Ako misliš na regulator promaje - to je ono što preko lanca otvara klapnu za dovod vazduha u kotao - on se podešava tako da lanac skratiš ili produžiš da klapna zatvori dovod vazduha na onoliko stepeni na koliko je regulator namešeten. Npr. ako je regulator namešten na 80 stepeni onda lanac treba tako podesiti da kad voda dostigne 80 stepeni da je klapna skoro potpuno zatvorena (ostane otvorena koji milimetar) a da pri tome lanac ostane blago zategnut. Ako bi se iz nekog razloga temperatura vode i dalje povećavala (npr. otvorena vrata za loženje pa tuda dobije vazduh) klapna bi trebalo da potpuno zatvori a lanac bude labav.

Da li je neko uzimao skoro prohromski dimnjak za centralno, treba mi 7 m fi 170 ? Koje su cene ko je najpovoljniji?

Prohromski fi 200 šidelov, 8,25metara dužine, letos me koštao nešto oko 107 crvenih ako se dobro sećam.

Montirano.
Još sutra da limar opšije i to je to. Zima može da krene.
c952a2cef7402f25b5c72c8d2bfd7d0f.jpg
02e5bffae06d55a8df5b8fa3b0d21ee4.jpg

To je taj, samo ona završna kapa je višak, nju ću verovatno da skinem dole ili da odsečem one limove sa strane na njoj i osavim samo gornji lim.

Мени су тражили 100е за дужни метар прохромског,али то је човек који ми је радио и пећку. А иде око 120е дужни метар са постављањем.

Kod mene fi 180 treba mu nekih 7 metara ima raznih cena, od nekih litvanskih prohroma preko inox bosanski do sidela, ima kombinacija prohrom prohrom i prohrom cink, valjda glavna cev od cega je pa izolacija pa od cega ne pokrivka okolo, bilo pre i nekog ruskog prusplamen ali nema uvoza zbog rata od prosle godine.
Sad cene su od 80 do 130 crvenih, nisam siguran ni sam sta uzimati.
Imao sam stari odzak sidelov od segmenata koji je trajao 40 god ali je sad sav ispucao, vuce fals vazduh negde pa dimi. Dosao mu kraj zreo za menjanje...

Možeš taj stari Šidelov da repariraš u smislu da umesto unutrašnjeg keramičkog cilindra ubaciš metalni. Meni su objašnjavali u Kovačici u Uniko firmi kako rade takvu reparaciju. Prvo izrežu od podnožja pravougaonik 120cm visine i koliko treba širine u spoljašnjem (četvrtastom) plaštu starog Šidela, i onda kroz taj otvor lupaju unutrašnji cilindrični (keramički) deo i polako ga izbacuju napolje, i kad ga potpuno izbace onda ubacuju elemente prohromskog (ili od čega već) dimnjaka dužine 1m, dižu ga i podbacuju novi metarski segment (zato izrežu 120cm spoljašnjeg dela) i tako dok ga potpuno ne urade.

Ja sam mislio da tako uradim moj Šidel dimnjak zato što je okolo četvrtastog dela još i obzidan fasadnom ciglom pa mi je žao da to sve srušim, a razlog zašto se još premišljam je što bi mi ipak dimnjak godio da je na drugom mestu jer bih dobio više prostora u kotlarnici da eventualno ugradim akumulator topline.

I koliko ta varijanta bude jeftinija?
Ja sam bio isto to gledao pa se ipak odlučio za ovu montažnu. Pristupočnije za čišćenje, mada i nema šta da se čisti. Sve samo otpada, potrebno je samo svakih par dana isprazniti "pepeljaru".
c3634aca9e51e48071b0f07a8b194879.jpg

Ovo se skupilo za 4-5 dana.
e6829b5c658d8fa786c518ecda81b465.jpg

Nazad
Vrh