Centralno i etazno grejanje.

Nisam mislio da se pali dimnjak,nego da se postigne veca temperatura u kotlu

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Jedno pitanje za pametnije ljude od mene
Lozim sojinu slamu,pec je iz ade ili sente(ne znam tacno)kupljena pre 10 god.e sad,u odzaku imam dosta puno smola, nema sanse da to ocistim četkom,dosta se lepi,a sija kao ogledalo.Imam toga i u pećki ali ne toliko puno.pecku sam nastelovao da ne ide voda iznad 60stepeni,povratna voda je tada negde 45 stepeni.kad padne temperatura vode na 40c onda stavljam sledecu balu.Dali bi trebao da nastelujem da digne temperaturu vise samim tim bila bi jaca vatra u pecki pa nebi imao problem sa smolom,ili je nosto drugo u pitanju.inace odjak je od podruma do tavana metalna cev,a od tavana prema gore sidel.
Jel pec od bajusa? Za ciscenje dimnjaka otvoris klapnu na dimnjaku skroz i ovu iznad lozista i dole gde cistis pepeo i upalis balu

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Tako lako može upaliti dimnjak ako je kao njegov - usmoljen, i ako to već radi neka bira kišni dan. Jer ta smola gori kao raketa, i ako ti se slučajno nekad upali dimnjak ni slučajno da gasiš vodom već zatvori svaki dotok vazduha u dimnjak - znači zatvoriti potpuno klapnu na kotlu, ako postoje vratanca za čišćenje dimnjaka i ne dihtuju onda i njih zatvori nekim krpama i dalje je samo da čekaš da sama vatra stane.

Jedino tako ce smola otici jer to je vec suvi gar koji se karamelizovao, on se ne topi dok ne pocne da gori bukvalno a to kad se desi ti moras biti tu da pripazis i kontrolises bas ovako kako ti je dukej napisao. Regulises dotokom vazduha brzinu sagorevanja i temperaturu sagorevanja. Da ces se upaliti - upalice se sam kad tad. Na tebi je da to odradis sAm a ne da cekas da se to desi dok nisi tu.
Odzacar i cetke ti tu ne mogu nista pomoci.
Ranije, kada sam imao stari odzak, to sam radio kada se zaredja par dana da pada kisa jer tada je sve mokro pa ako odleti negde koja iskra, cim sleti ugasi se ili se cak u letu ugasi. Tako sada mora a kada se te smole resis, na tebi je da li ces 1.ugraditi manji kotao
2. Loziti cesce kako bi imao vecu temperaturu odzaka i peci
3. Ugraditi mesni ventil (trokraki/cetvorokraki)
4. Ispraksati se sa brenerom ili onim kesicama za ciscenje peci/odzaka

Popneš se lepo na vrh odžaka, poneseš breber i upališ odžak odozgore. On onda polako gori prema dole, nećeš ni znati da gori. Barem su odžačari tako radili, dok ih je još bilo.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

https://postimg.cc/SXTVrSyk][/url]

Ево и мог ауспуха од централног грејања. 9,5м висине метална цев Ф-270мм, 5цм изолације. Оће да кондензује и да се слива чађ али чим подпалим ватру све престаје.

Samo sačekaj kišu i zapali ga.A što se tiče temperature mesni ventil i onda izbalansiraj radijatore na prigušnicama.

Koja je snaga peći i koliko je visok dimnjak?

Kod mene je zidani odzak i sad je bas navatao po zidovima dobar sloj. Koristim Centromeltalov kotao od 50 kw i nemam otvor za regulisanje promaje iza kotla ili u cev koja spaja kotao i dimnjak, jer sam, kotao ima 5 komora po duzini i leptir klapnu koja ne dozvoli da direktno ide plamen u odzak. Koristim iskljucivo ugalj i drva. Tako da zadnjih 10 godina jednom sam samo upalio odzak i skoro se usrao od straha dok nisam shvatio da mogu da kontrolisem vatru u odzaku iskljicivo promajem na kotlu.
Sad bi opet trebalo jer bi bilo korisno paliti ga ali vise se plasim zbog cigli da ne puknu. Inace spolja je odzak obsiven stiroporom debljine 5 cm i plasim se da vatra na nekim mestima ne izbije izmedju cigala pa da se upali i stiropor.
Sta ciniti? Neki vas savet!

Ми смо сада рушили стари зидани оџак циглом, мало која је цигла била цела, али смо га ми сваке године бар једном палили. Јесте било пукотина али нигде ни једна није одувавала напоље наватало се оне чађи у пукотине као малтер.

Да ли је неко пробао са оним ''специјалним'' хемијским материјалима типа Гавран или тако нешто?

Ја сам исто ''палио'' оџак али је то велика мука. ''Палим'' парцијално до отвора испод таванске плоче а изнад не ''палим'' јер се плашим да нешто не крене по злу у таванском простору и крову. Што сам старији све ми се више страха јавља.
У плану ми је неки прохромски да ''инсталирам'' изван куће.

Nemojte paliti odazke stvaraju se mikro pukotine, moze da zahvati rogove letve na tavanu pa da bude igranka.

Kupujte ona hemijska sredstva i temperaturom kotla to procistite.

Nemojte ko ovde neki sto su pokusali da gase odzak odozgo sa benzinom ili vodom pa se raspali odzaci.

@DraleTD Ja se plasim najvise bas za te cadji izmedju cigla jer se tu stvarala sigurno ta smola od kondenzacije pa kad se to upali da ne probije na spoljnu stranu i da se upali stiropor.
@vuxsd Takodje i meni je u planu da sa tavana na gore dodajem prohromski ali samo prebacim od ove na sledecu godinu.
@miksan Znam dosta njih koji pale namerno svakih par godina, ja sam jednom samo to cinio. Onaj prasak za ciscenje moze samo donekle da ocisti kotao a za to nemam neke potebe jer je prilicno cist, redovno ocistim te komore.
Sto se tice dimnjaka, te hemikalije ne mogu ga ocistiti nikako jer u dimnjak ne ulazi velika temperatura zbog one klapne u kotlu koja ne dozvoljava plamenu da udje u dimnjak. U slucaju da skinem leptir klapnu sa tih komora u kotlu, direktno kroz tih komora plamen bi otisao u dimnjak i lako bi se upalio.
U slucaju da zelim ga upaliti ne bi to tako cinio vec bi ga upalio na pola dimnjaka na onom otvoru na tavanu.

Kod mene ljudi stave negaseni krec nakon zavrsetka sezone. Ocisti se pec stavi se unutra negaseni i tako stoji i navodno to skida smolu

Ovo i ja radim.i ostavio sam u peci prosle godine kad sam presao na gas i vidim da je dosta one nepristupacne smole se osusilo i samo otpalo.

Имате сада прохромске шиделе иду место оних бетонских или какве су већ уметци.

Пеет мислим да нема шансе да прође пламен изнутра ка споља, ја би га без размишљања запалио. Ако ти је стиропол омалтерисан са спољње стране нема то шансе никако да пробије. Само га полако пусти да огорева и нема зиме. Јесте да ће бити, језиво кад сукне бренер 2м изнад али то тек при крају.

Kod mene je zidani odzak i sad je bas navatao po zidovima dobar sloj. Koristim Centromeltalov kotao od 50 kw i nemam otvor za regulisanje promaje iza kotla ili u cev koja spaja kotao i dimnjak, jer sam, kotao ima 5 komora po duzini i leptir klapnu koja ne dozvoli da direktno ide plamen u odzak. Koristim iskljucivo ugalj i drva. Tako da zadnjih 10 godina jednom sam samo upalio odzak i skoro se usrao od straha dok nisam shvatio da mogu da kontrolisem vatru u odzaku iskljicivo promajem na kotlu.
Sad bi opet trebalo jer bi bilo korisno paliti ga ali vise se plasim zbog cigli da ne puknu. Inace spolja je odzak obsiven stiroporom debljine 5 cm i plasim se da vatra na nekim mestima ne izbije izmedju cigala pa da se upali i stiropor.
Sta ciniti? Neki vas savet!
Upali ga slobodno,ako prilazi kroz tavan onda skini paučinu okolo i to je to.Stiropor neće da napravi požar jer je samogasiv materijal,može samo da nestane.

Ja dok smo grejali na drva,odžak koji je išao kroz zid,sam palio svake druge sezone,samo čekaš hladno vreme kišu ili sneg bez vetra i pustiš da izgori sve bez ikakve bojazni,naravno nemoj na prvo loženje dok je hladan odžak da pališ pusti da se zagreje.Jedan kod nas je ujutru čistio kotao pa rešio da zapali hladan dimnjak,posle 5min je bilo bum :D

Nazad
Vrh