MilanM
Član
Nisam mislio da se pali dimnjak,nego da se postigne veca temperatura u kotlu
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jel pec od bajusa? Za ciscenje dimnjaka otvoris klapnu na dimnjaku skroz i ovu iznad lozista i dole gde cistis pepeo i upalis baluJedno pitanje za pametnije ljude od mene
Lozim sojinu slamu,pec je iz ade ili sente(ne znam tacno)kupljena pre 10 god.e sad,u odzaku imam dosta puno smola, nema sanse da to ocistim četkom,dosta se lepi,a sija kao ogledalo.Imam toga i u pećki ali ne toliko puno.pecku sam nastelovao da ne ide voda iznad 60stepeni,povratna voda je tada negde 45 stepeni.kad padne temperatura vode na 40c onda stavljam sledecu balu.Dali bi trebao da nastelujem da digne temperaturu vise samim tim bila bi jaca vatra u pecki pa nebi imao problem sa smolom,ili je nosto drugo u pitanju.inace odjak je od podruma do tavana metalna cev,a od tavana prema gore sidel.
Upali ga slobodno,ako prilazi kroz tavan onda skini paučinu okolo i to je to.Stiropor neće da napravi požar jer je samogasiv materijal,može samo da nestane.Kod mene je zidani odzak i sad je bas navatao po zidovima dobar sloj. Koristim Centromeltalov kotao od 50 kw i nemam otvor za regulisanje promaje iza kotla ili u cev koja spaja kotao i dimnjak, jer sam, kotao ima 5 komora po duzini i leptir klapnu koja ne dozvoli da direktno ide plamen u odzak. Koristim iskljucivo ugalj i drva. Tako da zadnjih 10 godina jednom sam samo upalio odzak i skoro se usrao od straha dok nisam shvatio da mogu da kontrolisem vatru u odzaku iskljicivo promajem na kotlu.
Sad bi opet trebalo jer bi bilo korisno paliti ga ali vise se plasim zbog cigli da ne puknu. Inace spolja je odzak obsiven stiroporom debljine 5 cm i plasim se da vatra na nekim mestima ne izbije izmedju cigala pa da se upali i stiropor.
Sta ciniti? Neki vas savet!