Centralno i etazno grejanje.

Da li postoji neka hemija da se ubaci u kotao da zalepljena smola izgori ili spadne sa njega ili ga samo treba naložiti pun gas i otvoriti donja vrata za dovod vazduha? Komšija ima jedan prilično zalepljen od kondenza kotao kog treba malo dovesti u red. Ja sam mu preporučio da naloži pragove od pruge,to skida sve sigurno,to znam iz ličnog iskustva

Гарван или како се већ зове? Има и нека хемија али она се користи као пена. Треба машина за топло прање.

Postoje one kesice, navodno skidaju garez i smolu. Ne znam koliko su efikasne.

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Koji kotao naručuješ? Tj. od kog proizvođača? Pitam jer i mene isto čeka, sad da l' će to biti u naredne dve nedelje, sredinom januara ili na leto zavisi da li ću i koliko bala uspeti da sakupim u narednih desetak dana. (Zbog ove magle ljudi su stali sa baliranjem, slama stoji na njivi (ako nije još koje jutro maznuto u međuvremenu), a promena vremena se približava.)

U svakom slučaju, trajnožareći uzimam sigurno samo još uvek ne znam koji. Razmišljao sam o dva koji se prave u blizini (zbog transporta), MDV iz Rumenke i Terming iz Kule. Za istu snagu (meni treba 25kW, možda i manji) ovaj iz Rumenke ima veći box za ogrev i mislim veća vrata, po podacima je teži i više vode stane u njega u odnosu na Terming iz Kule. Ali zato Terming ima bolje rešen priliv vazduha u ložište, pa ne zavisi toliko od toga da li se rešetka zapušila pepelom.
Juče smo komšija i ja balirali tablu od 10ak kj, bilo je oko 900 bala, išli smo sa dve prese i opet smo jedva stigli da izbaliramo , baš zbog maglovitih dana... U 13h je rano, u 15h je kasno...

I primetio sam još jednu glupost, bale kukuruzovine što su mi ostale od prošle godine greju ko lude, a ostale su baš zbog toga što me je mrzelo da ih ložim jer su mi **greška pomerale, te dimi te neće da gori i nikako da daju temperaturu... Tako I sa žitnom slamom, od lane gore ko blesave, a od ove godine baš i ne, em sam ih nabio fest, em je masa u baliranje bila "živa" jer nije pokisla ni jednom, i sad kad ih ložim moram prvo da izbacim malo da bi u opšte bilo vazduha za sagorevanje....
Tako da količina bala za grejnu sezonu je uvek relativna, tj zavisi od kvaliteta ogreva...

Najsavremeniji krematorijum! 😂 Za takav kotao potrebna je malo ozbiljnija infrastruktura, ne može samo da se nakači na postojeći kućni sistem.

Odmah bi te belivuk angazirao a ne morao da kupuje masinu za meso

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

За роло бале ти је потребна опрема, код нас је требало све да буде на дугме(покретна трака, отварање врата и механизам који гура балу).
Али је скупо, тако да се ради са трактором и то је борба.
И потребан је велики акумулатор топлоте.

I primetio sam još jednu glupost, bale kukuruzovine što su mi ostale od prošle godine greju ko lude, a ostale su baš zbog toga što me je mrzelo da ih ložim jer su mi **greška pomerale, te dimi te neće da gori i nikako da daju temperaturu... Tako I sa žitnom slamom, od lane gore ko blesave, a od ove godine baš i ne, em sam ih nabio fest, em je masa u baliranje bila "živa" jer nije pokisla ni jednom, i sad kad ih ložim moram prvo da izbacim malo da bi u opšte bilo vazduha za sagorevanje....
Tako da količina bala za grejnu sezonu je uvek relativna, tj zavisi od kvaliteta ogreva...
Upravo to sam čuo ovih dana. Ja reko mora biti, a vidiš izgleda stvarno jeste. Pretpostavljam da su ti te bale kukurzovine bile negde pod krovom a ne u kamari?

За роло бале ти је потребна опрема, код нас је требало све да буде на дугме(покретна трака, отварање врата и механизам који гура балу).
Али је скупо, тако да се ради са трактором и то је борба.
И потребан је велики акумулатор топлоте.
Ja bi to traktorom ubacivao...

Drugar je tako kupio peć za bale u koju stane 3 kom i koja ima ako ne grešim 350 kw da ne bi ložio često.Pumpe je menjao kao čarape jer su se topile a posle je morao da ubaci ogroman akumulator toplote da malo smiri situaciju, iz pećke non stop curi smola jer ne sme da loži pun šut i faktički je neiskorišćena, ne može da pokaže svoj pun potencijal.

Jelpostoji kotao na rolo bale za kucnu upotrebu...video sam one velike za plastenike sto stoje napolju
Nemoj me držati za reč ali ako se dobro sećam u onoj Novosadskoj emisiji Petkazanje sam pre neku godinu gledao da su bili na nekom salašu oko Čeneja ja mislim, gde je čovek ozidao peć za dve rolo bale i ako se dobro sećam ložio je jednom nedeljno. Tako da je izvodljivo.

Ili još bolje trokraki termostatski ventil. Npr. ovako nešto:

esbe-trokraki-termostatski-ventil-vtc-512.jpg
esbe-trokraki-termostatski-ventil-vtc-531.jpg
To je onda mnogo veća snaga od tih 30kW ako se koriste ti panjevi. Ložište je veliko zbog dimenzija bala i ako umesto slame idu drva onda je to mnogo veća snaga. Da bi drvo dobro sagorevalo ono mora praktično da stoji u žaru, i da ima veliku temperaturu ložišta. Ako to obezbediš imaćeš i previše topline nego što je kući potrebno. Zbog toga ćeš stalno gušiti kotao i tu onda nema lepog sagorevanja. Prvo što moraš ovde uraditi je da povećaš temperaturu u ložištu, a to ćeš uraditi sa četvorokrakim mešnim ventilom ili još bolje sa termostatskim antikondez ventilom. A drugo je da u sistem dodaš akumulator toplote pa da kotao može da radi na pun gas. Inače će se brzo usmoliti.

Dukej treba da instaliram ovih dana nov kotao i planiram da kupim mesni ventil ali se oko toga ic ne razumem pa mi treba preporuka sta raditi ?! Kotao je 42 kw, u planu je da greje 150-250 m2 zavisno od potreba, recimo da ce grejati oko 150 m2 80% vremena grejne sezone. Mesni ventil je obavezan zbog garancije ali ne znam sta uzeti a da ne bude promasena investicija vidim da imas neke preporuke ako ti treba jos neka informacija reci pa da slozis i meni neku preporuku sta kupiti.. :D

Nazad
Vrh